Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegség V betűvel/2

2009.08.07

 

VÁLL

Lásd még ÍZÜLET, NYIROKCSOMÓDUZZANAT.

A váll merevség, az izületi gyulladások után keletkezett, nyirokcsomó duzzanatok miatt is felléphet. A fájdalom a karokat is érintheti. A karok vagy a kézfej zsibbadása is jelentkezhet.

A Szegfűszeg hat az összes kötőszövetre, izomra, velőre, idegre, és reproduktív szervekre. A Torok-csakra és a hozzá tartozó vállak, karok, kezek, és a nyirokrendszer gyógyítója. Készen kapható illóolaja nagyon erős hatású. Ugyanúgy, és ugyanarra használható, mint a szárított Szegfűszeg bimbók. Óvatosan alkalmazzuk. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Mezei Zsurló a szövetekre, és a csontra van hatással. Minden ízületi megbetegedés és csontelváltozás esetén alkalmazhatjuk. A váll és a nyak fájdalma, merevsége lehet porckorong panaszoktól, nyakcsigolya meszesedéstől. Egyetlen Zsurlófüves ülőfürdő elmulaszthatja ezt a merevséget és megszüntetheti a fájdalmat Ízületi betegség (arthrosis), ízületi gyulladás (arthritis), ízületi elváltozások és kopási jelenségekre egyaránt ajánlott reggel és este egy-egy csésze leforrázott Zsurlófű-teát inni. Ízületi gyulladásokra rakjunk Zsurló-párnát. Gőzön melegítsük át, melegen rakjuk a felületre. A Zsurló-fürdő, melyet 100 gramm gyógynövényből készítünk minden ízületi betegség, és csontelváltozás esetén alkalmazhatunk. A fájdalom lassan elmúlik és az alakváltozások is egy-két év alatt visszafejlődnek, gyógyulnak, a szövetek megújulnak. Akár már fél év is gyógyulást hozhat, műtét nélkül. Gyorsan szünteti a fájdalmat és az ebből eredő mozgáskorlátozottságot. Irritáló, súrlódáskeltő hatását kiegyensúlyozhatjuk Orvosi Zilizzel együtt való alkalmazással. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

VÁLTOZÓKOR

Lásd még KLÍMAX.

Változókori nyugtalanságra, vagy rossz lelkiállapot esetén, Cickafarkteát igyunk rendszeresen.

A Fagyöngyöt a régi druidák szent növényként tisztelték és azt tartották róla, hogy minden betegségre jó. Bebizonyosodott, hogy mindenre kiterjedő kiegyenlítő hatása van. Mirigyrendszerre, hormonrendszerre, érrendszerre. Amiből sok van, csökken, amiből kevés van, növekszik.

A Kálmosgyökér megfelelő szer az egész test megtisztításához. Csak kúraszerűen használjuk, majd tartsunk szünetet a használatával. Ez idő alatt fogyasztható Bazsalikomból, Gyömbérből, Kurkumából tea, maximum napi három csészével. Utóbbi gyógynövényeknek szintén kiegyenlítő hatásuk van.

A Medvehagyma-cseppek (eszencia) sokféle betegséget elmulasztanak, 10-12 cseppet vegyünk be belőle kevés vízben. A Medvehagyma az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Hosszú távon való használata javasolt.

A Moszat, jó növényi tápanyag lábadozás, öregség, túlzott soványság és hormonális (pajzsmirigy) gyengeség esetén. Ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz, melyek létfontosságúak a szövetek és mirigyek számára. A Moszat az egyik legbiztonságosabb biológiai jódforrás, és tartalmazza a beépüléséhez szükséges egyéb anyagokat, ezért jódhiányos pajzsmirigy problémák esetén hat az összes mirigyre is. Túlzott soványság, növekedésben való visszamaradás, öregkori és változókori hormoncsökkenések alkalmával alkalmazzuk. Nem ajánlott erősen fertőzött betegség ideje alatt fogyasztani, csak a betegséget előidéző kórokozót táplálnánk vele. Gyógyulás, méregtelenítés után, használata már javasolt. Ne használjuk emésztőrendszeri pangásos betegségek esetén sem (bélrenyheség, szorulás).

 

VÁLTÓLÁZ: Lásd MALÁRIA

 

VEGETATÍV IDEGRENDSZER: Lásd IDEGRENDSZER

 

VELŐ

Lásd még AGY, CSONT.

A Kardamom a szövetekre, a vérre, a velőre és az idegekre hat. Hatását az emésztőrendszeren, a légzőszerveken, a vérkeringésen, és az idegrendszeren keresztül fejti ki. Serkentő, nyálkaoldó, szélhajtó, gyomorerősítő és izzasztó hatással rendelkezik. A Kardamom mag használható megfázások, köhögés, hörghurut, asztma, rekedtség, ízérzékelés tompulása, felszívódási zavarok, emésztési zavarok, gyermekek ideg eredetű emésztési zavarai esetén. A Kardamom a legjobb emésztésserkentő, nagyon sovány, vagy nagyon kövér emberek emésztési gondjai esetén. Élénkíti a lépet, és az emésztőrendszer vérellátását. A Kardamom serkenti és tisztítja a vért, az elmét és a szívet. Felerősíti az életerőt, ezzel kiégeti, kitisztítja a szervezetből a kórokozókat. Az agyi erekre különleges hatással van. Kitűnő gyógynövény az egész testre vonatkozó energiaáramlás (prána) megindításában és normalizálásában. Óvatosan használható külső és belső fekélyes betegségek esetén, valamint köpcös testalkatú egyének (főleg, ha túlzott súlyfelesleggel rendelkeznek) csak kúraszerűen fogyasszák.

A Kurkuma a test minden szövetelemére hat. Hatását az emésztőrendszeren, a vérkeringésen, és a légzőszerveken keresztül fejti ki. Tisztítja az összes csakrát, és szabaddá teszi a meridián utakat. Testgyertyának, és testgömbnek is használják. Szinte mindenre kiterjedő, különleges hatású gyógynövény, mint a Gyömbér, és a Fahéj. Hatóanyagai az emésztőrendszeren és légzőszervrendszeren keresztül, már alapvetően hatnak a vér tisztaságára, így minden mirigy, ideg, velő és szövetrendszerre is. Serkenti és erősíti az emésztőszerveket és a bélflórát (az emésztőrendszerben szükséges baktériumok összessége), a bélrendszer mirigy és emésztőváladékait egyensúlyba hozza. Könnyíti a fehérjeemésztést. Helyreállítja a szervezet anyagcseréjét, egyensúlyba hozza a fölösleget és a hiányosságot. Ezért alkalmazható cukorbaj, máj és epebántalmak, gyomorsav ingadozás, nem jódhiányos pajzsmirigy megbetegedések, agyi és egyéb hormonok túlzott vagy csökkent működése, fejlődési és növekedési eltérések esetén is. Észrevétlenül, folyamatosan gyógyítja a vegetatív idegrendszeri betegségeket. A túlzott hiperaktivitást is gyógyítja. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Kálmosgyökér a szövetre, az izomra, a zsírra, a velőre, az idegre, mirigyrendszerre, és a nemi szervekre hat. Hatását az idegrendszeren, a légzőszerveken, az emésztőrendszeren, a vérkeringésen, és a nemi szerveken keresztül fejti ki. Serkentő, fiatalító, pangáscsökkentő, idegerősítő, erősítő, hánytató hatással rendelkezik. Használható epilepszia, sokkos állapotok, kóma, emlékezetvesztés, süketség, hisztéria, idegzsába esetén. Tisztítja a (meridián-) csatornák elzáródásait, és eltávolítja a mérgezettséget (toxinokat). Megtisztítja, újjáéleszti, és fiatalítja az agyat és az idegrendszert. Élénkíti az agy vérkeringését, növeli a felfogóképességet, és az emlékezetet pontosítja. Elmefejlesztő gyógynövény. A vékony testalkatú (Vata), és az eredetileg is testes testalkatú (Kapha) egyének ifjítója. Ha semmilyen betegséget nem tudnak megállapítani, és reménytelenné válik a beteg helyzete, próbálkozzunk meg fogyasztásával. Megújítja, átcseréli a szervezet szöveteiben lévő pangó folyadékot, vizet. Erős hatású gyógynövény, használata óvatosságot igényel. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Az erős Pirospaprika hat a plazmára (kötőszövetek), összes szövetre, csontra, a vérre, egy kissé a velőre, az idegekre, és a reproduktív szervekre. Táplálja az erőt adó anyagcsere folyamatokat (Agnit). Más gyógynövények hatását támogatja, segíti beépülésüket a szervezetbe. Gyorsítja a betegség felszámolásának idejét. Más gyógynövényekkel együtt adható bármilyen serkentési célra. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Szegfűszeg, hat az összes kötőszövetre (plazma), izomra, velőre, idegre, és reproduktív szervekre. Serkentő, az egész testet felfrissítő hatással rendelkezik. A Torok-csakra (az Ádám csutkánál található) és a hozzá tartozó mirigyek, szervek, érzékek, értelmi és lelki képességek gyógyítója (lásd PÁR SZÓ A CSAKRÁKRÓL…). Készen kapható illóolaja nagyon erős hatású. Győződjünk meg róla, hogy igazi tinktúrát szereztünk-e be. Belsőlegesen csak jó minőségű, illóolaj használható (kicsit drága, de nagyon gazdaságos). Ugyanúgy, és ugyanarra használható, mint a szárított Szegfűszeg bimbók. Óvatosan alkalmazzuk. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

 

VEREJTÉK: Lásd IZZADÁS

 

 

VESE BETEGSÉGEK

Az Apróbojtorján hatását a vizeletkiválasztó rendszeren keresztül fejti ki. Összehúzó, fertőtlenítő, vértisztító, izzasztó, gyulladáscsökkentő hatású. Használható felfázás, vesebántalmak, vesekő és vesehomok megelőzésére, hólyagpanaszok, vizelet-tarthatatlanság (inkontinencia), gyermekek ágybavizelése esetén. Napi 2-3 csésze fogyasztása javasolt. Vehetünk teljes fürdőt is Apróbojtorjánból, kétnaponta. A vesén keresztül tisztítja az ütőeres vért. Hólyagpanaszok, vizelet-tarthatatlanság, és gyermekek ágybavizelése esetén vörös borban kifőzve alkalmazzák. Húgysavas kórhajlam, - köszvény, - és makacs reuma, a végtagokban fellépő szaggatás esetén fürdőt készítenek belőle.

Az Aranyvessző hatását a szövetekre, a vizeletkiválasztó rendszeren keresztül fejti ki. Vizelethajtó, vértisztító, szövetvédő, szövetépítő (bioflavon, P-vitamin), gyulladáscsökkentő hatású. Főleg a vese betegségek és a hólyag gyógynövénye. Idült vesegyulladás, fehérje és vérvizelés, vesezsugor, vesemedence gennyesedés, művesekezelés, nem működő vese esetén is eredményesen alkalmazható. Hűsítő hatású vízhajtó. A vesezavarokkal együtt járó légszomjat és kimerülést, verejtékezést is csökkenti. Ízületi gyulladás, reuma esetén a vesét nem irritáló, hasznos, erélyes húgyhajtó. Vese- és hólyagkő teakeverékek alkotórésze is. A vesezavar és vesebaj alkalmával jelentkező erős mentruációs vérzésekre is hat. A vese elégtelenségéből keletkezett idült ekcéma is gyógyítható ezzel a teával. Érzelmi, lelki és idegi eredetű vesezavaroknál igyuk teáját több napon keresztül, megelőzésként.

A vese megbetegedésekkel gyakran jár együtt erős fejfájás, Csalán teát igyunk ebben az esetben, két-három napig akár 1-2 litert is.

Az Árvacsalán teája segít minden altesti betegségben. Vértisztító hatású, használ hosszasabb altesti fájdalmaknál. Igyuk teáját naponta kétszer. Bármilyen eredetű vizelési zavar, hólyagpanasz, csípős vizelet, de még súlyos vesebetegség és az ebből eredő szív ödéma esetén is. Idős emberek hólyagbénulására a sárga Árvacsalánból készített tea és a belőle készített ülőfürdő ajánlott. Hólyag felfázása, meghűlése és vesegyulladás, gyógyíthatatlannak mondott vesezsugor, vizelési ingerrel járó vesegyulladás és művesekezelés esetén is, jó eredménnyel alkalmazható a sárga vagy fehér Árvacsalán, a közönséges Galaj, és az Aranyvesszőfű 1:1:1 arányú teakeveréke. Az Árvacsalánt használjuk gyógyításra, egészen addig, amíg a tünetek meg nem szűnnek.

A Bojtorján, a hatását a vizelet kiválasztó rendszeren keresztül fejti ki. Minden egyes tea elfogyasztása, hatással van a vese, vesevezeték, hólyag, húgycső állapotára. A Bojtorján levelét vizelethajtó, hűsítő hatásáért, teakeverékekben alkalmazzák. A Bojtorján gyökér és mag, a bőrön és a vizeleten keresztül kitisztítja a szervezetből a felgyűlt mérgezettséget. A Bojtorjánmag erős vízhajtó és méregkiválasztó hatással rendelkezik. A magokat keverjük Koriandermaggal a vizeletkiválasztó rendszer betegségei esetén. Erős mérgezettségtől fellépő lázas betegségek esetén alkalmazzuk. Epe és vesebántalmaknál akadályozza a kövek képződését is. Súlyos betegség esetén ajánlott a Bojtorjángyökeret, vagy magot, Sárga Lórum gyökérrel együtt alkalmazni, mindkettő gyors vértisztító hatással rendelkezik. Óvatosan, csak kúraszerűen alkalmazzuk vérszegénység, nem múló meghűlés, vagy túlzott soványság esetén.

A Borókabogyó hatását a húgyúti szervekben fejti ki. Vízhajtó, fájdalomcsillapító, göcsoldó, fertőtlenítő, baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik. Használható vízkór, ödéma, esetén. A Borókabogyó tisztító hatású, rombolja és pusztítja, még az ellenálló baktériumokat is, ezáltal hat a test legbensőbb szövetelemeire is. Főzetét hólyag, vese, húgy- és ivarszervek betegségei ellen, még gonorrea (kankó, tripper) esetén is, eredményesen alkalmazhatjuk. Alkotórésze sok vesetea keveréknek, akár vízhajtó, akár daganatellenes, akár egyéb, a vesében található rosszindulatú elváltozást oszlató, vagy rákellenes hatást várnak a teakúrától. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál. Túlzott, vagy hosszú ideig tartó használata a vesében bevérzéseket okozhat.

Cickafarktea szabályozza a veseműködést.

Csalántea javasolt, ha a vesebetegség erős fejfájással együtt jelentkezik.

Az Édesgyökér, hatását a vese, és húgyutakon keresztül fejti ki. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyálkaoldó tulajdonságokkal rendelkezik. Használható fájdalmas vizelés, vese, mellékvese és húgyutak betegségei, alhasi fájdalmak, általános gyengeség esetén. Serkenti az immunrendszert. Az Édesgyökér lúgosító hatású flavonglikozidát tartalmaz, ezért fájdalomcsillapítóként, gyorsan hat fájdalmas vizelés esetén. Felfázások esetén használjuk teában Gyömbérrel együtt. Felszámolja a mérgezettséget (toxicitást), gennyet. Nemcsak teaként, hanem rágcsálva, és Medvecukorként is fogyasztható. Tejjel elkészítve a belső szövetállományokra hat. Megközelíthetetlenség miatt, vagy egyéb, műtéttel el nem távolítható daganatok, ciszták, miómák, például vese, vese-utak, hólyag és vezetékei esetén is eredményes lehet. Egy nap folyamán, 2-3 alkalommal egy kávéskanálnyi szárított gyökeret rágcsáljunk, vagy használjunk, többet ne. Nagyobb adagban használva az Édesgyökérnek, hánytató és hormonszerű hatása van, ezért fogyasztásával óvatosan járjunk el. Az Édesgyökér csak alkalmanként, vagy kúraszerűen használható, erőteljes hatása miatt.

A Galaj teája tisztítja a vesét. A Galaj teáját a legsúlyosabb vesebántalom és vesegennyesedés esetén is megbízható szerként alkalmazható, akkor is, ha már semmi más nem segít. Aranyvessző, Galaj, és sárga vagy fehér Árvacsalán 1:1:1 arányú keverékének teája, napi 3-4 csésze, kortyolgatva, különösen hatásos. A teát csak forrázni szabad.

A vese és hólyag megbetegedésekre panaszkodó ember naponta kétszer fogyasszon Kisvirágú füzike teát. Reggel éhgyomorra és este. A legsúlyosabb vesebetegségek esetén is segít.

Vesefájdalom, homok, vese, és hólyaggörcs esetén igyunk Korpafű teát, napi két csészével.

Kisgyerekek, valamint idős emberek ágybavizelése esetén sikeresen alkalmazható Kukorica-bibe tea.

A húgyképző szervek betegségei, elsősorban kőképződés, szív-ödéma és vizenyők ellen a Kukoricabibe tea éppolyan hatásos szer, mint vesegyulladás, hólyaghurut, vesekólika esetén. 2-3 óránként ajánlatos egy evőkanállal bevenni ebből a teából.

A frissen felhasznált Medvehagyma levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését. A Medvehagyma-cseppek (eszencia) sokféle betegséget elmulasztanak, 10-12 cseppet vegyünk be belőle kevés vízben. A Medvehagyma az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Hosszú távon való használata javasolt.

Az erős Pirospaprika táplálja az erőt adó anyagcsere folyamatokat (Agnit). Emésztés serkentésére, gyomor vagy bélrendszer gyengesége, rossz étvágy esetén, nagyon kis mennyiségekben fűszerként használható. Nehéz ételek vagy véres húsok fogyasztásánál pácként, vagy szószban adható fel. Fűszerként való használata csökkenti a főzés közbeni só használatát, de vesebetegek ebben az esetben is óvatosan járjanak el. Egyéb ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A vesebetegek nehezen tűrik az igazi mézben megtalálható savakat, viszont jól tűrik a Pitypangszirupot.

Az Útifű tisztítja a vért, a tüdőt és a gyomrot, salaktalanítja az egész szervezetet, ezért használják, ha gyenge a tüdejük, veséjük, vérszegények, sápadtak, kiütéseik, májfoltjaik vannak, köhécselnek, rekedtek, soványak. Igyunk teát, háromcsészényit. Az Útifű-szirup megtisztítja a vért a kórokozóktól és a salakanyagoktól. Kúraszerűen kell használni, minden étkezés előtt felnőttek egy evőkanállal, gyerekek egy teáskanállal igyanak meg belőle.

A Veronikafű teának különleges vértisztító hatása van. Nagyon jól alkalmazható öregkori viszketésre (ami lehet vesétől, vagy öregkori cukorbajtól is, vagy a májtól, pigmentlerakódás)), hólyaghomokra. Napi két csésze teát fogyasszunk.

Használható a Vérehulló fecskefű tea tisztító hatása, vagy a kisajtolt leve, vese betegség esetén.

Vesezavarra utaló jelek: a nők arca kiszőrösödik, karjukon és a lábukon megerősödik a szőrzet. Ilyenkor vesetea ivása mellett, a testrészeket kenjük be Vérehulló fecskefű levével, néhány óráig hagyjuk megszáradni, majd szappannal mossuk le és kenjük be Körömvirág-krémmel, Kamilla vagy Orbáncfű-olajjal. Ajánlott Csalántea-kúrát végezni, napi 3-4 csészével, és Zsurlóból fürdőt venni, ezek javítják a vese állapotát.

Az Orvosi Ziliz, hatását a húgyrendszeren keresztül fejti ki. Gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó, lágyító, vízhajtó, sebgyógyító hatással rendelkezik. Az Orvosi Ziliz használható vese és húgyhólyag gyulladása, fertőzése vagy vérzése esetén. Nyugtatja a bőrt és a nyálkahártyákat. Elősegíti az idült sebek és elhalt szövetek gyógyulását. Az Orvosi Ziliz fájdalomcsillapító hatását vizelethajtásnál alkalmazzuk. Eredményesen használható hólyaghurut, fájdalmas vizelés és vizelési inger esetén. Bármilyen vizelethajtó teakeverékbe belekeverhetjük, mert a vese belső falának izgalmát megszünteti, nyugtató hatású. Kankó és fehérfolyás esetén, óránként 1 kávéskanállal fogyasszunk belőle. Erősítő és megújító hatással van a vesére. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Mezei Zsurló vizelethajtó, kőoldó, izzasztó, vértisztító, salaktalanító, vérzéscsillapító, seb és csontgyógyító hatással rendelkezik. Használható ödéma, vesegyulladás, hólyag és húgycsőgyulladás, vese-, és hólyagkövek és homok, ízületi gyulladások, reuma, zsába, köszvény, nemi betegségek, mészlerakódás okozta idegbántalmak esetén. A Zsurló elsősorban hűtő hatású vízhajtó, és vértisztító. Fertőző betegségek után fellépő vesekiválasztási zavarok (skarlát, vírusos megfázás), esetén eredményes vízhajtó hatása. Jó általános célú gyógynövény felhevült állapotok, meghűlések esetén. Erős kőeltávolító hatásáról ismert, vesében, húgyhólyagban egyaránt. Ettől függetlenül, csak kúraszerűen alkalmazzuk, veseizgató hatása miatt. Irritáló, súrlódáskeltő hatását kiegyensúlyozhatjuk Orvosi Zilizzel együtt való alkalmazással. A vese és húgyutakra fertőtlenítő, átmosó, tisztító hatással van. Használható vizelési problémák, hólyagfertőzések, ágybavizelés, vízvisszatartás, hólyag és húgycsőgyulladás, hólyaghurut, fájó, csípő, égő érzést okozó, sűrű vizelés esetén (itt bakteriális fertőzés is fennáll, keressünk baktériumölő gyógynövényt is). Ágybavizelés esetén a Zsurlót keverjük Orbáncfűvel, és lefekvés előtt már 2 órával ne igyunk folyadékot. Vesemedence gyulladás és vesegennyesedéskor felgőzölést, ülőfürdőt, teljes fürdőt is vehetünk. A vese teljes áttisztításával a gennyesedés megszűnik. Ezután egyéb veseerősítő és szövetépítő gyógynövényeket használjunk, így a vese megmenthető, eltávolítása nem szükséges. Vese-, hólyaggörcs, és a vizelet hirtelen elakadása (húgycső záróizomgörcse) esetén, meleg Zsurlópárnát is alkalmazzunk, és tartsuk jó melegen, ilyenkor ihatunk, borban kifőzött Kamilla teát is, és vegyünk forró fürdőt. Fájdalom esetén, gyulladásokra, rakjunk Zsurló-párnát a vesére és a fájó részre. Gőzön melegítsük át, melegen rakjuk a felületre. Szív és vese okozta vízkór esetén is jó vízhajtó. Pár nap alatt a fürdők csökkentik a porckorong kopásából eredő gerincfájdalmakat is. A megerőltetett hát miatt, a vese préselődik, fáj, és ez jelentkezik a gerinc melletti idegekben, sőt a nyak és váll részekben merevséget is okozhat. A vesekiválasztáson keresztül oldja a megkeményedett gümős csomókat, a becsontosodott, salakkal telítődött nyirok utakat, és porcos ízületeket. Borogatva és a teát fogyasztva, csökkenti a szemben érezhető nyomást, használható glaukóma esetén is. Szülést követő látászavar, de bármilyen megemelés, megerőltetés után fellépő látásromláskor, a vesére kifejtett nyomás miatt, vízhajtó hatása helyreállítja a látás élességét, csökkenti a szem belső nyomását. Vegyünk ülőfürdőt is. A Zsurló, a vese vérellátását, erősödését segítve, kihat a mellékvese működésére is. A depressziósok és váltakozó dührohammal vagy téveszmékkel kezelt betegeket kivizsgálva, megállapították, hogy 80% fölött, egyben vese kiválasztási zavarral, vesezsugorral, vesemedence gyulladással is küzdenek. A mellékvesehormon adására idegi problémájuk teljesen megszűnt. Ennek felismerése segítette az ideggyógyintézeti kezeltek, és a továbbiakban, az alkoholisták és kábítószer élvezők hasonló tüneteinek a megszűntét is. Napi 2-3 csésze vese, idegerősítő és gyulladásgátló teakeverékkel, elkerülhető a zárt intézetben való tartós elhelyezés. Vértisztító hatású (vértoxicitás esetén). Használható más gyógynövényekkel együtt a húgyutakat is érintő nemi betegségek esetén. Belső, altesti és bélpolipok, - méh, kismedence, vese, gyomor- bél- végbélpolip, - szintén felszámolhatók rendszeres teafogyasztással. A vesén keresztüli vértisztító hatása, segít a mérgek tisztítását átvevő, leterhelt méh túlzott vérzéseinek megszüntetésében. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

 

VESE GENNYESEDÉSE

Az Aranyvessző vizelethajtó, vértisztító, szövetvédő, szövetépítő (bioflavon, P-vitamin), gyulladáscsökkentő hatású. Főleg a vese betegségek és a hólyag gyógynövénye. Idült vesegyulladás, fehérje és vérvizelés, vesezsugor, vesemedence gennyesedés, művesekezelés, nem működő vese esetén is eredményesen alkalmazható. Hűsítő hatású vízhajtó.

Aranyvesszőfű, Galaj, Árvacsalán (fehér vagy sárga) egyenlő arányú keverékének teáját fogyasszuk, napi 3-4 csészével kortyolgatva vese gennyesedése esetén. Két hét alatt jobbulást tapasztalhatunk. Ez a keverék vesezsugor, vesemedence gennyesedés és művesére kapcsolás esetén is alkalmazható. A teát csak forrázni szabad.

A Galaj teája tisztítja a vesét. A Galaj teáját a legsúlyosabb vesebántalom és vesegennyesedés esetén is megbízható szerként alkalmazható, akkor is, ha már semmi más nem segít. A teát csak forrázni szabad.

A Medvehagyma-cseppek (eszencia) sokféle betegséget elmulasztanak, 10-12 cseppet vegyünk be belőle kevés vízben. A Medvehagyma az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Hosszú távon való használata javasolt.

Vesemedence-gyulladás és –gennyesedés esetén már egyetlen Zsurló-ülőfürdő is segíthet. Igyuk teáját is, napi háromcsészényit. Vegyünk fürdőket is, és felmelegített párnácskákat rakjunk a vesére, napi kétszer, egyszer 4 órára, pedig Svédcseppes borogatást helyezzünk rá.

 

VESEGYULLADÁS

A sárga Árvacsalánból készített tea és a belőle készített ülőfürdő ajánlott vesegyulladás, vizelési ingerrel járó vesegyulladás és művesekezelés esetén. Jó eredménnyel alkalmazható a Sárga (fehér) Árvacsalán, a közönséges Galaj, és az Aranyvesszőfű 1:1:1 arányú keverékéből készült tea fogyasztása is.

A Bojtorján gyökér és mag, erőteljes vér és nyiroktisztító, vízhajtó és méregkiválasztó hatással rendelkezik. A Bojtorjánmagokat keverjük Koriandermaggal a vizeletkiválasztó rendszer betegségei, vesegyulladás, vesekő, magas vérnyomás esetén. A legtöbb komoly betegség esetén alkalmazható, beleértve a kórokozóktól és mérgezettségtől fellépő lázas betegségeket, és az ízületi gyulladásokat is. Epe és vesebántalmaknál használják, akadályozza a kövek képződését is. A kövesedés, mindig kórokozók megtapadásával jár együtt. A vesében előforduló súlyos bakteriális, vírusos betegség esetén, ajánlott a Bojtorjángyökeret, vagy magot, Sárga Lórum gyökérrel együtt alkalmazni, mindkettő gyors vértisztító hatással rendelkezik. Óvatosan, csak kúraszerűen alkalmazzuk vérszegénység, nem múló meghűlés, vagy túlzott soványság esetén.

A Borókabogyó a hatását a húgyúti szervekben fejti ki. Vízhajtó, fájdalomcsillapító, göcsoldó, fertőtlenítő, baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik. Használata óvatosságot igényel, vesegyulladás (nefritis) esetén fogyasztása nem javasolt. Túlzott, vagy hosszú ideig tartó használata a vesében bevérzéseket okozhat.

A húgyképző szervek betegségei, kőképződés, vesegyulladás, hólyaghurut és vizenyők ellen, a Kukorica bibe tea, hatásos szer. 2-3 óránként egy evőkanállal fogyasszunk belőle.

Vesegyulladás esetén a Madársóska teáját melegen fogyasszuk napi két alkalommal. Csak a friss levélkékkel készítsünk teát. Télire ne szárítsuk, értéktelenné válik, inkább fagyasszuk.

Az Orvosi Ziliz, hatását a húgyrendszeren keresztül fejti ki. Gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó, lágyító, vízhajtó, sebgyógyító hatással rendelkezik. Az Orvosi Ziliz használható vese és húgyhólyag gyulladása, fertőzése vagy vérzése esetén. Nyugtatja a bőrt és a nyálkahártyákat. Elősegíti az idült sebek és elhalt szövetek gyógyulását. Az Orvosi Ziliz fájdalomcsillapító hatását vizelethajtásnál alkalmazzuk. Eredményesen használható hólyaghurut, fájdalmas vizelés és vizelési inger esetén. Bármilyen vizelethajtó teakeverékbe belekeverhetjük, mert a vese belső falának izgalmát megszünteti, nyugtató hatású. Kankó és fehérfolyás esetén, óránként 1 kávéskanállal fogyasszunk belőle. Erősítő és megújító hatással van a vesére. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A mezei Zsurló hatását a vizeletkiválasztó rendszeren keresztül fejti ki. Használható ödéma, vesegyulladás esetén. A Zsurló elsősorban vízhajtó és vértisztító hatású. A vese és húgyutakra fertőtlenítő, átmosó, tisztító hatással van. Használható vízvisszatartás, fájó, csípő, égő érzést okozó, sűrű vizelés esetén (itt bakteriális fertőzés is fennáll, keressünk baktériumölő gyógynövényt is). Vesemedence gyulladás és vesegennyesedéskor felgőzölést, ülőfürdőt, teljes fürdőt is vehetünk. Vese-, hólyaggörcs, és a vizelet hirtelen elakadása (húgycső záróizomgörcse) esetén, meleg Zsurlópárnát is alkalmazzunk, és tartsuk jó melegen, ilyenkor ihatunk borban kifőzött Kamilla teát is, és vegyünk forró fürdőt. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

 

VESE ÉS HÓLYAGHOMOK ÉS KŐ

Az Apróbojtorján használható felfázás, vesebántalmak, vesekő és vesehomok megelőzésére, hólyagpanaszok esetén. Napi 2-3 csésze fogyasztása javasolt. Vehetünk teljes fürdőt is Apróbojtorjánból, kétnaponta.

Az Aranyvessző teáját vesebántalom, hólyagbántalom esetén alkalmazzuk. Vese- és hólyagkő teakeverékek alkotórésze is. Jó fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, hűsítő vízhajtó.

A Bojtorjángyökeret, -magot, keverjük Koriandermaggal a vizeletkiválasztó rendszer betegségei, vesegyulladás, vesekő esetén. Vesebántalmaknál akadályozza a kövek képződését is. A kövek leszűkítik, lezárják a veseutakat, ezáltal, vizeletpangás jön létre. A pangó vizeletben található kórokozók nem tudnak távozni gyorsan a szervezetből, így a vesét folyamatosan fertőzik. Súlyos bakteriális, vírusos betegség esetén ajánlott a Bojtorjángyökeret, vagy magot, Sárga Lórum gyökérrel együtt alkalmazni, mindkettő gyors vértisztító hatással rendelkezik. Óvatosan, csak kúraszerűen alkalmazzuk vérszegénység, nem múló meghűlés, vagy túlzott soványság esetén.

A Borókabogyó vizelethajtó hatása révén csökkenti a vérnyomást, valamint fokozza a nitrogéntartalmú anyagcseretermékek és a kloridok vesén keresztüli kiürítését, így gátolja a kövek képződését. Vesebetegség esetén használata óvatosságot igényel. Lásd Borókabogyó.

Homokképződés ellen Csalánteát fogyasszunk, legalább napi 1 litert.

Csalántea javasolt. Vesebetegség gyakran jár erős fejfájással.

A Galaj teája a népi orvoslás szerint vizeletpangás, vesehomok és kőbántalmak ellen jó.

A Tavaszi Kankalin gyökerének főzete segít a hólyagkő elhajtásában, mézzel ízesíthető.

Vesehomok és vesefájdalom ellen igyunk Korpafű teát, napi két csészével.

A húgyképző szervek betegségei, elsősorban kőképződés, és vizenyők ellen, a Kukoricabibe tea, hatásos szer. 2-3 óránként ajánlatos egy evőkanállal bevenni ebből a teából.

Az Útifű magja gátolja a kőképződést, ha naponta 8 grammnyit beveszünk belőle. Melléje Útifűteát kell inni.

A kerti Ruta Európa egyik legjobb erősítő, és széles területen alkalmazható méregtelenítő gyógynövénye. 1 evőkanál füvet forrázzunk le ˝ liter forró vízzel, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük. Gyomorfájás, vesehomok, ezek görcsös fájdalmai, vizelési nehézségek esetén fogyasszuk teáját hosszú távon. Minden fajta fájdalom és idegfájdalom esetén alkalmazható. Elővigyázattal használható, erős hatású gyógynövény! Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Veronikafű teája alkalmas hólyaghomok ellen. A Veronikafű teának különleges vértisztító hatása van. Napi két csésze teát fogyasszunk.

A Mezei Zsurló, hatását a vizeletkiválasztó rendszeren keresztül fejti ki. Vizelethajtó, kőoldó, salaktalanító, vérzéscsillapító hatással rendelkezik. Használható vese-, és hólyagkövek és homok, mészlerakódás okozta idegbántalmak esetén. A Zsurló elsősorban vízhajtó és vértisztító hatású. A Zsurló minden szövetelemben, mirigyben és a vérben tisztító hatással rendelkezik. Feloldja és kitisztítja, a test bármely részén, a szervezetünk számára nem odaillő szövetállományt vagy idegen kórokozót. Mind külsőleg mind belsőleg kitűnő a húgyutak gyógyítására. Erős kőeltávolító hatásáról ismert, vesében, húgyhólyagban egyaránt. A forró fürdő, és közbeni tea fogyasztása alatt a vizeletet tartsuk vissza, majd bő nyomással engedjük ki. A kisebb kövek kimosódnak. Főleg a mészkövek feloldásában és eltávolításában eredményes. Ettől függetlenül, csak kúraszerűen alkalmazzuk, veseizgató hatása miatt. Irritáló, súrlódáskeltő hatását kiegyensúlyozhatjuk Orvosi Zilizzel együtt való alkalmazással. A vese és húgyutakra fertőtlenítő, átmosó, tisztító hatással van. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Hathetes Reteklé-kúra segít az epeköveket feloldani, műtét nélkül, hacsak nem feloldhatatlan kövekről van szó (Ezek robbantással sem távolíthatók el, csak műtéttel.). Ugyanez a kúra alkalmazható vesekő esetén is. A retek levét gyümölcspréssel nyerjük ki. Reggel éhgyomorra fogyasztjuk el. 100 grammal kezdjük, három hét alatt napi 400 grammra növeljük az adagot, majd három hét alatt visszatérünk fokozatosan a 100 grammnyi reteklé fogyasztására.

Másik megoldás, ha egy nagy, zárható üvegbe beleteszünk 1,5 kg lepucolt és lereszelt (vagy ledarált) Feketeretket, majd felöntjük 3 liter jó fehér borral. Állni hagyjuk három hétig. Közben naponta megkeverjük és visszafedjük. Három hét után leszűrjük, minél kisebb üvegekbe töltjük, hogy mindig teljesen tele legyen az üveg. Naponta 1 dl-t igyunk belőle. Mindkét kúrát évente csak kétszer szabad megismételni, és csak eredménytelenség esetén, mivel a Feketeretek-lé túlzott fogyasztása csontritkulást okozhat

Epekőre és vesekőre is a következő gyógynövénykeveréket ajánljuk: Földi tömjén gyökér, Borostyánlevél, Komló, Apróbojtorján, Borsmenta, Üröm: 1-1 arányú keverékéből 3 evőkanálnyit, 1 liter almaborhoz vagy musthoz adjuk, áztatjuk hideg helyen egy napig, majd megbuggyantjuk. A nap folyamán óránként egy evőkanálnyit fogyasztunk belőle, ha lehet melegen.

 

VESEKÁROSODÁS

A Madársóskát népgyógyászat ajánlja kezdődő gyomorrák, rákszerű belső és külső fekélyek és daganatok ellen. A friss levet turmix géppel állítjuk elő. Óránként 3-5 cseppet fogyasszunk ebből vízben vagy gyógyteában.

A Kálmosgyökér a szövetre, az izomra, a zsírra, a velőre, az idegre, mirigyrendszerre hat. Minden fontos szervre hatással van, és mindet tisztítva, helyreállítja a szervezet szövevényes rendszerét. Tisztítja a (meridián-) csatornák elzáródásait, és eltávolítja a mérgezettséget (toxinokat). Rendszeresen alkalmazzuk abban az esetben is, ha reménytelenné válik a beteg helyzete. Kiegyenlítő tulajdonsága hat, vesekárosodás, máj és epebántalmak, köszvény, és a gyermekek lisztérzékenysége esetén is. Erős hatású gyógynövény, használata óvatosságot igényel. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

 

VESEMEDENCE

Aranyvesszőfű, Galaj, Árvacsalán (fehér vagy sárga) egyenlő arányú keverékének teáját fogyasszuk, napi 3-4 csészével kortyolgatva vese gennyesedése esetén. Két hét alatt jobbulást tapasztalhatunk. Ez a keverék vesezsugor, vesemedence gennyesedés és művesére kapcsolás esetén is alkalmazható.

A mezei Zsurló hatását a vizeletkiválasztó rendszeren keresztül fejti ki. Használható ödéma, vesegyulladás esetén. A Zsurló elsősorban vízhajtó és vértisztító hatású. A vese és húgyutakra fertőtlenítő, átmosó, tisztító hatással van. Használható vízvisszatartás, fájó, csípő, égő érzést okozó, sűrű vizelés esetén (itt bakteriális fertőzés is fennáll, keressünk baktériumölő gyógynövényt is). Vesemedence gyulladás és vesegennyesedéskor felgőzölést, ülőfürdőt, teljes fürdőt is vehetünk. Vesemedence-gyulladás és –gennyesedés esetén már egyetlen Zsurló-ülőfürdő is segíthet. Vese-, hólyaggörcs, és a vizelet hirtelen elakadása (húgycső záróizomgörcse) esetén, meleg Zsurlópárnát is alkalmazzunk, és tartsuk jó melegen, ilyenkor ihatunk, borban kifőzött Kamilla teát is, és vegyünk forró fürdőt. A Zsurló, a vese vérellátását, erősödését segítve, kihat a mellékvese működésére is. A depressziósok és váltakozó dührohammal vagy téveszmékkel kezelt betegeket kivizsgálva, megállapították, hogy 80% fölött, egyben vese kiválasztási zavarral, vesezsugorral, vesemedence gyulladással is küzdenek. A mellékvesehormon adására idegi problémájuk teljesen megszűnt. Ennek felismerése segítette az ideggyógyintézeti kezeltek, és a továbbiakban, az alkoholisták és kábítószer élvezők hasonló tüneteinek a megszűntét is. Napi 2-3 csésze vese, idegerősítő és gyulladásgátló teakeverékkel, elkerülhető a zárt intézetben való tartós elhelyezés. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

 

VESEVÉRZÉS

Pásztortáska és Zsurló 1:1 arányú keverékéből forró vizes kivonatot készítünk, és napi kétcsészényit fogyasztunk belőle vesevérzés esetén.

 

VESEZSUGOR

Az Aranyvessző vizelethajtó, vértisztító, szövetvédő, szövetépítő (bioflavon, P-vitamin), gyulladáscsökkentő hatású. Főleg a vese betegségek és a hólyag gyógynövénye. Vesezsugor, vesemedence gennyesedés, művesekezelés, nem működő vese esetén is eredményesen alkalmazható. Hűsítő hatású vízhajtó. A Sárga (fehér) Árvacsalán, a közönséges Galaj, és az Aranyvesszőfű 1:1:1 arányú keverékéből készített teakeverékből készült tea is alkalmazható.

A Mezei Zsurló szövetépítő hatással is rendelkezik. Ettől függetlenül, csak kúraszerűen alkalmazzuk, veseizgató hatása miatt. Irritáló, súrlódáskeltő hatását kiegyensúlyozhatjuk Orvosi Zilizzel együtt való alkalmazással. A vese és húgyutakra fertőtlenítő, átmosó, tisztító hatással van. Vesemedence gyulladás és vesegennyesedéskor felgőzölést, ülőfürdőt, teljes fürdőt is vehetünk. A vese teljes áttisztításával a gennyesedés megszűnik. Ezután egyéb veseerősítő és szövetépítő gyógynövényeket használjunk, így a vese megmenthető, eltávolítása nem szükséges. Fájdalom esetén, gyulladásokra, rakjunk Zsurló-párnát a vesére és a fájó részre. Gőzön melegítsük át, melegen rakjuk a felületre. A Zsurló, a vese vérellátását, erősödését segítve, kihat a mellékvese működésére is. A depressziósok és váltakozó dührohammal vagy téveszmékkel kezelt betegeket kivizsgálva, megállapították, hogy 80% fölött, egyben vese kiválasztási zavarral, vesezsugorral, vesemedence gyulladással is küzdenek. A mellékvesehormon adására idegi problémájuk teljesen megszűnt. Ennek felismerése segítette az ideggyógyintézeti kezeltek, és a továbbiakban, az alkoholisták és kábítószer élvezők hasonló tüneteinek a megszűntét is. Napi 2-3 csésze vese, idegerősítő és gyulladásgátló teakeverékkel, elkerülhető a zárt intézetben való tartós elhelyezés. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.