Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek A betűvel/3

2010.12.11

ALLERGIA

Lásd még IMMUNRENDSZER, EKCÉMA, MÁJ, MÉRGEZÉS, VÉRTISZTÍTÓK.

  Az allergia, az immunrendszer nem megfelelő, túlfokozott működése, bizonyos élethelyzetekkel, anyagokkal való találkozásunk során.

Legismertebb közülük a pollenallergia, mely a csecsemőmirigy felfokozott működésével együtt szokott jelentkezni. Ezen kívül előfordul allergén bőrelváltozás formájában, mosóporokra, ruhaanyagokra, állati szőrre való érzékenység esetén. Súlyos formája, amikor életveszélyes állapot is kialakul. Ilyenek, pl. a gyógyszerérzékenységek bizonyos fajtái, a méhcsípés, élelmiszer érzékenység, napsugárzás, és a poratka által kiváltott fulladás is, stb. Utóbbiak esetén sokkos állapotok, fulladás, arc és testödéma alakulnak ki. Egyre több élelmiszer vált ki ilyen tüneteket, pl. málna, amerikai mogyoró, vagy mogyoróvaj, tej, liszt, kagylófogyasztás stb. Enyhébb allergén tünet a hasfájdalom, rosszullét, hasmenés, hányás. Sokszor rejtett allergénként vannak jelen a szervezetben a fogtömések. A betegséget kiváltó anyag vagy élelmiszer pontosan meghatározható ún. allergéntesztekkel, vizsgálatokkal. Az allergiatesztek közül már vannak olyanok is, melyek nem fájdalmasak, és már érintőleges formában is megállapítják, hogy a betegnek mitől kell óvakodnia (Vega-teszt).

Az allergiáknak vannak olyan fajtái is, melyek nem anyagokra, hanem élethelyzetekre, vagy személyekre alakulnak ki, un. pszichoallergiák. Ilyenek a pánikbetegségek, melyek szintén képesek életveszélyes állapotokat létrehozni a betegben, de ezekkel itt most nem foglalkozunk.

Allergia esetén, bizonyos növényi, vagy egyéb természetes, vagy mesterséges anyaggal való érintkezés folytán, a nyálkahártyák felfokozott működéssel reagálnak. Erős hisztamin reakció indítja be az immunrendszer működését. A hisztamin a test minden szövetállományában megtalálható anyag. Feladata a szervezetet ért támadó anyagok, vagy kórokozók elleni védekezőrendszer beindítása. A hisztamin nagy felületen bőrpírt és vizenyős gyulladást hoz létre, hogy ez által a szervezet mozgósítsa az ellenálló falósejtek termelését, és azok, a megfelelő területen jelenjenek meg, és fejtsék ki tevékenységüket. Egyes embereknél a természetesnek mondható anyagok esetében is elindul ez a folyamat. Ez az egyéni túlzott reagálás, az allergia megbetegedés lényege.

Egyik kezelési lehetősége, a túlfokozott rendszer visszaszorítására irányul, a hisztamin felszaporodásának megakadályozása által. Másik esetben a kezelés, a még tünetmentes időben, a normál immunrendszer hozzászoktatása az allergén anyaghoz, és az immunrendszer erősítése, és kiegyensúlyozására való törekvés.

A Bíborkasvirág (Echinacea) Használható vér mérgezettsége (vértoxicitás), vérmérgezés (kórokozó a vérben), ekcéma, csípések, fertőzések, allergiák esetén. A Bíborkasvirág növényi antibiotikum és immunerősítő szer. Tisztítja a vért és a nyirokrendszert, segíti a fehérvérsejtek működését és megóvását. Bármilyen idegen anyag, betegséget előidéző idegen kórokozó, vagy annak mérge ellen használják vértisztítóként. Hosszú távon használható kis adagokban. Szeszes kivonatából, napi három alkalommal vehetünk magunkhoz, 15-20 cseppet megelőzésként, az allergiás tünetek megjelenésétől napi 2-6 alkalommal 20-50 cseppet. Külsőleg lemosóként, fürdőkbe használható fertőzések esetén, vagy megelőzésre. Nézzük meg ellenjavallatait is. Amennyiben indokolt használata során, remegést, szédülést és lebegésérzetet eredményezne, fogyasszunk hozzá Édesgyökér vagy Orvosi ziliz teát.

A fehér virágú Cickafark, virágos, leveles szárát használjuk. Gyulladásra ható tulajdonsága csak a virágzatnak van. Antibiotikus, vértisztító, fájdalomcsillapító, görcsoldó, immunerősítő hatással rendelkezik. Használható láz, allergia, pollen és szénanátha, szemgyulladás, sebkezelés, csípések esetén. A Cickafark a legolcsóbb, egész Európában megtalálható, különleges, széles hatású gyógynövényünk. Vértisztító tulajdonsága rendkívüli, minden vérkeringési zavar, tünet, megbetegedés esetén javallott fogyasztása. Különleges hatása, hogy a gyulladásokra nem gátló hatással van, hanem a lefolyásukat gyorsítja meg. Inkább felszámoló hatású. Csak ott alkalmazzuk, ahol az esetleges kifakadás nem okozhat problémát. Ahol gátolni, visszaszorítani szeretnénk a gyulladást, ott inkább rokonát, a Kamillát alkalmazzuk, vagy más erőteljesebb gyulladásgátló hatással rendelkező gyógynövényt, Bíborkas virágot, Körömvirágot, Bojtorjánmagot stb. alkalmazzunk. Nyugtató és idegerősítő hatású. A vér nyugtatása által, hat az egész szervrendszerre, az agyra, az idegekre, a felfogóképességre. Idegerősítőként Zsályával kombinálható. Nyugtalanság, idegesség miatti elalvási nehézségek esetén, altató teakeverékek alkotórésze. Tisztítja az érzékek csatornáit. Elősegíti az észlelés és az elme tisztaságát. Fájdalomcsillapító hatású, külső és belsőleges használata esetén egyaránt. A Cickafarkban található kamazulén nevű vegyület, csökkenti a szervezetben felszabadult hisztamin hatására jelentkező gyulladásos állapotok elviselését, a folyamat elnyomása nélkül. (A Kamilla visszaszorítja ezt a folyamatot, ezért gátolja a falósejtek működését). A Cickafark fájdalomcsillapító, de még fontosabb tulajdonsága, hogy a gyulladás lefolyására nem gátlólag, hanem gyorsítólag hat. Segíti a szervezetet a hisztamin felszabadulása által előidézett rossz közérzet elviselésében. A beteg általános közérzete pár napos használat után már javul. Alkalmazható szénanátha, egyéni pollen allergiák esetén is. Leforrázott kivonatával, illóolajának krémbe keverésével, vagy zsírban kifőzött virágjának krémjével gyulladásos szem, bőr és seb kezelhető. Összehúzóként és fertőtlenítőként Zsályával kombinálható. Minden bőrelváltozás és bőrbetegség esetén külsőleges használatra ajánlott. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál. Immunrendszert gyengítő eljárásokkal együtt ne alkalmazzuk. Ezek azok az esetek, amikor a tüneteink visszaszorítására az orvos által előírt gyógyszert szedjük, és a reakciókat elnyomjuk.

Szénanátha jelentkezése esetén, kezdjünk fogyasztani Csalánteát. Legalább 4 csészényit igyunk meg naponta. Két hónapnál további fogyasztása nem ajánlott, túlhígíthatja a vért. 0-vércsoporttal rendelkezőknek alapvetően hígabb a vére, erre legyenek figyelemmel, akkor is, ha számukra a „semleges” kategóriába van sorolva. Két hónapi rendszeres fogyasztás után cseréljük más gyógynövényre, és fogyasztását csökkentsük napi 1 csészényire. Ajánlottabb friss állapotban, és inkább keverékben alkalmazni, és csak forrázott elkészítési mód mellet, hogy a friss csalán C-vitamin tartalma is segíthesse a szervezetet. Óvó ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál. Immunrendszert gyengítő gyógyszerekkel együtt ne alkalmazzuk.

A Fagyöngyből készült hideg kivonatnak különleges hatásai vannak, és rendszeres fogyasztása esetén sem mutatkozik ellenjavallat. Allergiák jelentkezése esetén ajánlott egy-egy hat-hetes kúrát venni belőle, mivel az allergia mindig a szervezet egyensúlyának felborulását, mérgezettségét, az immunrendszer gyengülését jelzi. A szervezet további hanyatlásának megelőzésére, és helyreállítására ajánlott. Abban az esetben azonban, ha a beteg magával a Fagyönggyel szemben mutat porallergiás tüneteket, okvetlenül keressen fel ezzel foglalkozó szakintézetet, vagy homeopatikus szakorvost, és az ő utasítása szerint járjon el. Bár maga a kivonat a Fagyöngy leveleinek kivonata, és nem a virágzaté, vagy gyümölccsé, - mely mérgező – óvatosságból így járunk el helyesen.

A Gyermekláncfű, vagy más néven, Pitypanggyökér és levél a plazmaszövetre és a vérre hat. Hatását a vérkeringésen, emésztőrendszeren, húgyapparátuson és nyirokrendszeren keresztül fejti ki. Vértisztító, vízhajtó, kőoldó, hashajtó, emésztést serkentő, erősítő hatása van. A heves szúró fájdalom, mely a jobb lapocka felé kisugárzik, a krónikus májgyulladás tünete. Tiszta környezetben, főleg a falvakban, ehető a Pitypang szára is. Napi 4-6 világos száracskát rágcsáljunk el, virágját tépjük le, ne fogyasszuk. Ha 2-3 hetes kúrát vegyünk belőle, akkor a tavaszi vértisztítást is elvégeztük, de az ekcémát, és az allergiákat is megelőzhetjük vele. Külső tünetek esetén is, belsőlegesen, teaként fogyasztjuk, a következőknél: bőrviszketés, sömör, kiütések, allergiás pöttyök. Ezek a tünetek általában együtt jelentkeznek a máj leterheltségével. Akik a tilalmak miatt a gyógynövényt nem használhatják, fürdőt azok is vehetnek belőle. Allergiás, bőrkiütéses csecsemőknek, gyermekeknek a fürdő nagyon ajánlott. Két éves kortól fél csésze tea, három részre osztva a gyermeknek adható, tejkiütés, izzadásos kiütés, és tojásallergia esetén. A levelek nedvét is alkalmazhatjuk ecsetelőként. Az ősszel felszedett gyökerekből, szárítás, aprítás és pörkölés útján, kávépótszer készül. Tejnedve inulint (Lásd Örménygyökér), sok káliumot, és egyéb a szervezet számára fontos anyagot tartalmaz. Kora tavasszal, ha levelét takarással elzárjuk a naptól, finom salátához valót nyerünk belőle (halványítjuk, különben megkeseredik). Virágjából cukorsziruppal, hamis mézet készíthetünk. A tavaszi gyökerekből készített szirup gyógyhatású is. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Kamilla a plazmára, vérre, izomra, velőre és idegre van hatással. Használható fejfájás, lázcsillapítás, meghűlés, szemgyulladás esetén. Népszerű, hűtő hatású teaital, széles körűen alkalmazható, mindenre használható egy kicsit. Immunrendszer erősítő. Általánosan szünteti az idegfájdalmakat. A központi idegrendszerre van nyugtató hatással. Nyugtató, frissítő és bőrnyugtató fürdőket a teljes növényből is vehetünk. A becsukott szemre tett, tejben főzött Kamilla kivonat, szúrós szemfájdalmak esetén alkalmazható. Fertőtlenítő hatása miatt használható szájnyálkahártya-gyulladás, gyulladt szem, kötőhártyagyulladás esetén öblögetőként. Erre a célra, felváltva alkalmazható Zsálya teával. Fertőtlenítő és gyulladásgátló hatása minden nyálkahártyagyulladás esetén használható. Allergiás bőrkiütések, napérzékenység miatti sebek lemosására inkább a Cickafark sűrű főzete ajánlott. A felületet mindig védjük a napsütéstől. Arc esetén széles karimájú kalapot használjunk. A Kamilla és a Cickafark keverékéből fogyasztott tea, segít az allergiás tünetek csökkentésében, mivel hatóanyagai (kamazulén, azulén) segítik a szervezetet a felszabadult ellenanyag (hisztamin) elviselésében. Tejkiütés vagy érzékeny popsi esetén készítsünk Kamilla olajat házilag, és ezzel kezeljük a gyermek bőrét. Felnőttek sebeinek, bőrkiütéseinek, és égési területeinek is bevált gyógyítója a Kamillaolaj és az olaj segítségével készített krém. A mélyen fekvő gyulladt, duzzadt területekre, gyulladáscsökkentő hatása által, visszafejlesztőként hat forrázott teája. Önmagában nem elég erős hatású, inkább keverékekben alkalmazzuk, más gyógynövényekkel együtt. Hasonló, de gyulladás megszüntetését siettető hatására nézve erősebb a Cickafark, viszont nagy nyálkatartalma csak a Kamillának van. A kettő jól társítható egymással. A Kamillának van gyulladást visszafejlesztő hatása, míg a Cickafark a betegség gyors lefolyását segíti elő. Erre legyünk figyelemmel alkalmazásuk során. Ellenjavallatai a gyógynövény leírásánál megtalálható.

A Kálmosgyökér megfelelő szer az egész test megtisztításához. Csak kúraszerűen használjuk, majd tartsunk szünetet a használatával. Ez idő alatt fogyasztható Bazsalikomból, Gyömbérből, Kurkumából tea, maximum napi három csészével, vagy porként is bevehető. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Koriander a vérre, a plazmaszövetekre, az izomra hat. Hatását az emésztőrendszeren, a légzőszerveken, a vizelet kiválasztó rendszeren keresztül fejti ki. Használható csalánkiütés, más kiütések, torokfájás, hányás, emésztési nehézségek, allergia, szénanátha, gyulladások esetén. Használata nagyon ajánlott, mivel a három alaphatást (epe – Pitta – tűz; nyálka – Kapha- víz; szél - Vata – levegő; a levegőn itt az összes keringést kell érteni) egyensúlyba hozza a szervezeten belül. Tehát használata nemcsak a felborult rendszer helyreállítása céljából, hanem hétköznapi fogyasztásra is javallt. A növény friss zöld levelének leve, napi 3 alkalommal egy teáskanálnyit fogyasztva, hasznos allergiák, szénanátha, bőrkiütés esetén. Külsőleg viszketés vagy gyulladás esetén borogatás formájában alkalmazzuk. Kiütéses gyermekbetegségeknél, a viszkető pörköket is kenegetik vele. Magát a levelet, kicsit megtörve és a gyulladt bőrfelületre rakva, oszlató tulajdonsággal bír. A hajszálereket tágítja, elősegíti a gyulladások megszűntét, és felgyorsítja a szervek működését, és gyógyulási folyamatait. Nem ajánlott idegszövet-pusztulással együtt járó túlzott soványság esetén, vagy sovány testalkatú emberek (Vata), csak kúraszerűen, vagy csak külsőleg, használják. A mag túlzott, vagy hosszú ideig való fogyasztása, egyéni érzékenységet, fejfájást válthat ki

A Medvehagyma hatásai megegyeznek a Fokhagymáéval, de erőteljesebb nála, és kevésbé tompítja az elmét. Figyelmesen olvassuk el a Fokhagymánál leírtakat is. A Medvehagyma minden szövetelemre hat. Hatását az emésztőrendszeren, a légzőszerveken, a bőrön, a véren keresztül fejti ki. Vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő, értisztító, váladékoldó tulajdonságokkal rendelkezik. A Medvehagyma erős vértisztító, vitamin és mikroelem forrás. Baktérium, vírus, és egyéb kórokozók, méreganyagok elleni gyógynövény. A máj és a vér mérgezettsége utaló jelek, további betegségek forrásává válhatnak, például májgyulladás, övsömör, izületi gyulladások, ekcéma, allergia stb. Hurutos megbetegedés, köhögés, ebből keletkezett nehézlégzés esetén váladékoldó és tisztító hatással rendelkezik. A Vöröshagymából is készíthetünk, ilyen célra, főzött kivonatot. Érzékeny gyomrú egyének, vagy epebetegek, a növény levelét és hagymáját vágják össze apróra, öntsék le meleg tejjel, s csak két-háromórai áztatás után, leszűrve fogyasszák, kortyonként. Mindennemű csípés esetén, a félbevágott Vöröshagymával dörgölgették a területet. Darázscsípésnél, azonnal, Vöröshagymaszeletet kell kötni a csípésre, a darázsmérget semlegesíti, így elkerülhető a feldagadás is. Bármilyen allergiás kiütésnél külsőleg, de belsőlegesen is használható. Akadályozza a trombociták működését, oldja a vérben fellelhető fehérjéket, a vér megalvasztó képességét, így vérzékenység esetén, vagy vérhígítók szedésével együtt csak óvatosan, vagy nem alkalmazható. Fogyasztható nyersen, sütve és főzve. A Póréhagyma (Allium porrum) nyers nedvét és főzetét használjuk, külsőleg, belsőleg. Az összes hagymaféle, a szervezetben lejátszódó, nem az immunrendszerhez tartozó, de hasonló, és szintén a regenerálódást elősegítő rendszerek, szövetek szaporodását, és az egész szervezetbe való kiáramlását segíti elő. Ilyen hatás tapasztalható a Gyömbér, a Kurkuma, és a Fahéj esetén is. A Medvehagyma, Fokhagyma és egyéb hagymaféleségek sokféle betegséget elmulasztanak. Minden allergiás tünet esetén, hosszú távon való használata javasolt. Óvó javallatait a megfelelő hagymaféleségnél megtalálhatjuk.

Bőrallergiáknál, amikor viszkető és égő érzéssel együtt pörsenések, bőrpírok jelentkeznek az arcon, jótékony hatású a langyos Papsajttea. Áztatással készített kivonatát lemosószerként használjuk, és napi 2-3 csészényit fogyasszunk is el belőle. A kivonatot mindig olyan vízben készítsük, melyet előtte sterilitás miatt felforraltunk, majd így hűtöttünk. A nyákos jellegű gyógynövények nagyon jó táptalajai a levegőben is ezerszámra megtalálható baktériumoknak, ezért, készítsünk napjában többször új, friss kivonatot. Nyári időben inkább a gyorsan, és frissen elkészíthető levét alkalmazzuk, majd azonnal dobjuk ki. Ellenjavallata nem ismert.

A Petrezselyem a plazmaszövetre, a vérre, és az izomra van hatással. Használható allergia, lázas megbetegedések, szemgyulladás esetén. A mag vizelethajtó, és enyhe nyugtató hatású. A magokat olajban kell bevenni, vagy olajos vízzel kell leforrázni. A levél és gyökér vizelethajtó. Lázas betegségek és allergia esetén, mint vízhajtó is ajánlott. Máj és lépmegbetegedések esetén keverékekben ajánlott fogyasztani. Bármelyik alkotórésze ásványokban, A- és C-vitaminban és vasban gazdag. Kumarinszármazékokat és flavonokat tartalmaz, valamint a mag miriszticin nevű, nyugtató hatású alkaloidot. Rendszeres kis mennyiségben való fogyasztása ajánlott. A levelek nem erős hatásúak. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény részletes leírásánál.

A Sóskaborbolya a plazmaszövetekre, a vérre, és a zsírra van hatással. Bitter tonik, vértisztító, lázcsillapító, baktériumölő, amőbaölő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatással rendelkezik. Használható váltakozó és visszatérő láz, máj- és lépmegnagyobbodás, gyomor-, bél,- máj és epebántalmak, kötőhártya gyulladás, allergia, immunrendszer gyengülése, fertőző betegségek, gombás megbetegedések esetén. Tulajdonságai nagyban hasonlítanak a Kurkumáéhoz. Erősen hevítő képességű, keserű ízű gyógynövény. Elsősorban a vérre van hatással, erős vértisztító. Nagymértékben serkenti az immunrendszert is. Nagyban növeli az idegen anyagok, kórokozók, gombák elleni felszámoló rendszert, serkenti a falósejtek (makrofágok), tevékenységét, és növeli mennyiségüket a vérben és a szövetekben. A máj tisztítására és funkciószabályozására különleges hatású. Óvó és ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Vérehulló Fecskefű a szövetre, az izomra, a mirigyre, és vérre hat. Használható epe- májbajok, bőrelváltozások, bőrrák, ekcéma, sömör, napallergia miatti sebek esetén. A hajszálerekre ható vértisztító tulajdonsága, fájdalomcsillapító morfinszármazéka, és a mirigyekre ható oldó hatása, együttesen jelentkezik a vékony bőrfelszín alatt található szem kenegetése, borogatása esetén. Becsukott szemmel alkalmazzuk. Nehezen gyógyuló sebek esetén, frissen kinyert levét, és kivonatait, szárított levelének porát is használhatjuk. Daganatok, elfertőződött, vagy kifakadt rákos sebek, ótvar, sömör, ekcéma, allergiás bőrkiütések esetén borogató, de a Fecskefű levéből készített krém is alkalmazható. Sejtosztódást gátló és fehérjebontó képessége alapján, és vértisztítókén is hat. Vigyázva alkalmazzuk, csak a tényleges felületre tegyük és figyeljük hatását. 2-3 napi használat után tartsunk 2-3 napi szünetet, mert hatását csak ekkorra fejti ki. A növény, mérgező összetevőket tartalmaz, és minden tekintetben erős hatású szer. Használata külsőleg ajánlott, belső használata, eredményessége ellenére is veszélyes. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

 

Egyéb, a népgyógyászatban, vagy egyéb orvoslásokban ajánlott gyógynövények:

Angyelika, Árvácska, Bojtorján, Borsosmenta, Édesgyökér, Fekete üröm, Kamilla, Körömvirág, Kutyabenge, Len, Máriatövis, Örménygyökér, Pásztortáska, Tárnics, Útifű, Vérontó pimpó, Vizitorma, + egyéb immunerősítő és vértisztító gyógynövények.

 

Egyéb ajánlott készítmények:

Amennyiben immunelnyomó készítményeket alkalmazunk, akkor vitaminok és nyomelemek szedhetők, főleg a kalcium készítményeket szokták ajánlani. Kalcium-Magnézium-C-vitamin-Bioflavonok-Cink (réz).

Ha a terápiánk az immunrendszer helyreállítására és erősítésére törekszik, akkor olvassuk el az IMMUNRENDSZER címszó alattiakat, és azokból válasszunk.

 

Egyéb terápiák:

Ajánlott légző gyakorlatok, oxigén-terápia, immunbiológiai és homeopátiás szakrendelés felkeresése, allergia-tesztek elvégzése.

 

 

ALTESTI FEKÉLY:

 

Lásd ALTESTI PANASZOK, FEKÉLY, és az egyéb konkrét megbetegedésnél, pl. BÉL, MÉH, VÉGBÉL, stb.

 

 

ALTESTI PANASZOK

 

Keresd még a megbetegedett konkrét szervnél, vagy betegségnél is. Pl. BÉL, FEKÉLY, PROSZTATA stb., valamint a BAKTÉRIUM, HORMON, IDEGRENDSZER, KÓROKOZÓK, RÁK, MIRIGYRENDSZER, VÍRUS címszók alatt.

 

Az altesti panaszok megjelölés, nagyon tág összevonása mindannak a sokszor előforduló tünetegyüttesnek, ami a medencében található szervekre, és a lábra kihatva vonatkozhat. Itt maga a tünet közös, az érzékelésre, érzésekre vonatkozóan, és sokszor el nem különíthető az egyik szerv fájdalma a másiktól. Nagyobb részt ezek általános medenceszervi, gerinc és alhasi fájdalmak, gyulladások, daganatok. A keleti gyógyítók szerint, a szervek, meghatározott időperiódusonként, energiaközvetítést és erő átadást hoznak létre egymás között. (lásd Javaslatok) Ha zavar támad a rendszerességben, egy idő után megjelennek a betegségre jellemző tünetek, de ezek nem biztos, hogy a beteg szerv tünetei, hanem a körforgásban előtte, vagy utána következő szerv hiánytünetei. Ezért a keleti gyógyítók, sokszor mind három szervet egyszerre gyógyítják, de a sokszor tünetet nem mutató, középső szervre fordítanak legtöbb figyelmet. Gyógynövényeket, meghatározott időben gyógynövényes olajos masszázst, tornagyakorlatokat, akupunktúra, vagy akupresszúra, testgyertya alkalmazását, és meghatározott időben adott „energiaadást” használnak gyógyításra.

Ha a nyugati orvostudomány szerint fontoljuk meg az összefüggést, a medence szerveivel kapcsolatban, akkor is a szervek egymásra hatását figyelhetjük meg. Biológiailag egymás mellett, alatt, fölött lévő szervekről van szó, egyazon, összezsúfolt helyen. Ha az egyik szerv, gyulladásos állapotba kerül, akkor a fájdalmat, a medence-idegek közvetítik az agynak, mint szervfájdalmat, ami helyileg a medencében van. Az agy fájdalomcsökkentő anyagot (endomorfint) bocsát ki és közvetíti a szervnek a medencén keresztül. A beteg szerv mellet elhelyezkedő szervek szintén megbetegedhetnek. Megfigyelhető gyulladás-együttesek például a petefészek- vagy heregyulladás és a hólyaggyulladás; majd pár nappal később, a végbél vagy prosztata, méh vagy hüvelygyulladás egyidejű megjelenése; egészen fel a veséig (bár ha a vese maga nem fáj, attól még lehet beteg), érintve a gerincidegeket, a lábakat, melyek állandóan, tompán fájhatnak.

Minden altesti panasz esetén ajánlott légző gyakorlatokat végezni. Jól töltsük fel levegővel a hasi részt, hogy jól kidomborodjon, tartsuk benn a levegőt pár másodpercig, és lassan, folyamatosan, zárt fogállással sziszegve, teljesen összesajtolva a medencét, engedjük ki a levegőt. A gyakorlat alatt kezeinket rakjuk a köldökhöz, és kilégzéskor nyomhatjuk befelé a hasfalat. Ez a gyakorlat szinte belsőleges masszázsként hat a medence belső szerveire. Nagy fájdalom esetén csak gyorsan szívjuk be (a hasra), és engedjük ki a levegőt, ne sajtoljuk. (lásd még Tornák.)

Az altesti panaszokat okozó betegségek, lehetnek kórokozók által közvetített - közvetlenül a húgyutakon, vagy hüvelyen keresztüli fertőzöttség, vagy a vérkeringés és nyirokutak által közvetített kórokozók -, vagy lehetnek daganatos, hormonális, idegrendszeri betegségek, és fizikai, külső hatás általi balesetek következményei.

Az Apróbojtorján levél és virág, a szövetre és vérre hat. Összehúzó, fertőtlenítő, vértisztító, gyulladáscsökkentő hatású. Használható külsőleg, borogatás, öblögetés, fürdő, kenőcs formájában kelések, gyulladások, visszértágulat, altesti fekély esetén. A nem sebes felületre, ruhára kent kenőcsét ráköthetjük, naponta kétszer megújítjuk. Közben teájával végezzünk lemosást. A nyirokmirigyekre hatva a duzzanatokat is leapasztja. Teája a májon keresztül a visszerekben lévő vért, a vesén keresztül az ütőeres vért tisztítja. Napi 1-3 csésze teát ihatunk belőle, a fertőzés súlyosságától függően. Kifejezetten tiltó ellenjavallatai nem ismeretesek. Keserűanyag tartalma miatt, talán, sovány testalkatúak ne sűrűn alkalmazzák magában, inkább teakeverékekben. A Bojtorján ellenjavallatait azonban figyelembe vehetjük.

Az Árvacsalán az izomra és a vérre van hatással. Hatását az emésztőrendszeren, a vizeletkiválasztó rendszeren (vesén) keresztül fejti ki. Vizelethajtó, vérzéscsillapító, vértisztító tulajdonságokkal rendelkezik. Használható bélhurut, hólyaghurut, menstruációs zavarok, álmatlanság, vérszegénység, vér mérgezettsége esetén. Vértisztító hatását az emésztőrendszeren keresztül a májban, visszérben, folyó vérben fejti ki, a vesén keresztül, pedig a vivőérben lévő vért tisztítja. Bármilyen eredetű vizelési zavar, hólyagpanasz, csípős vizelet, de még súlyos vesebetegség esetén is fogyasztása ajánlott. Használjuk hosszú távon, egészen addig, míg a tünetek meg nem szűnnek. Az Árvacsalánt nők súlyos altesti panaszai, és menstruációs zavarai esetén eredményesen alkalmazhatjuk. Külsőleg hüvelyhurutnál ülőfürdő vagy irrigálószer. Napi két csésze teát fogyasszunk el belőle. Bélpanaszok és fekélyek esetén teakeverékek alkotórésze. Lábszárfekélyekre, visszerekre borogatásként, lemosóként külsőleg is alkalmazzuk. Inkább vértisztító teakeverékek alkotórészeként szerepel. Ekcéma és ótvar esetén is eredményes. Kifejezett ellenjavallata nincs.

A Borókabogyó hat a plazmára, vérre, izomra, zsírra, és idegekre. Vízhajtó, fájdalomcsillapító, göcsoldó, fertőtlenítő, baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik. A Borókabogyó tisztító hatású. rombolja és pusztítja, még az ellenálló baktériumokat is, ezáltal hat a test legbensőbb szövetelemeire. Főzetét hólyag, vese, húgy- és ivarszervek betegségei ellen, még gonorrea (kankó, tripper) esetén is, eredményesen alkalmazhatjuk. (A kezeletlen tripper, továbbterjed a hólyagra, a prosztatára, az ondóhólyagra, a mellékherére, a méhszájra, a méhre, a kürtre, a petefészekre. Ezek a szövődmények lázzal, nagy fájdalommal járnak. Olykor végleges meddőség is hátra maradhat.) A Borókabogyó használata óvatosságot igényel, vesegyulladás (nefritis), epilepszia, és terhesség ideje alatt (serkentő, és vérbőséget okozó hatása miatt) fogyasztása nem javasolt. Túlzott, vagy hosszú ideig tartó használata a vesében bevérzéseket okozhat. Egyéb ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Az Édesgyökér, hatását a kiválasztó rendszerben (vese, és húgyutak) fejti ki. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyálkaoldó, tulajdonságokkal rendelkezik. Használható fájdalmas vizelés, vese, mellékvese és húgyutak betegségei, alhasi fájdalmak, méhpanaszok, prosztata betegségek, ebből eredő vizelési zavarok esetén. Lúgosító hatása révén a kórokozók számára nehezíti a szaporodási és fennmaradási lehetőséget. Bevonja, védi a belső nyálkahártyákat, szöveteket, ezáltal hűsítő, nyugtató. Felszámolja a mérgezettséget (toxicitást). Mellékvese hormonszerű anyaga növeli a szervezet ellenálló képességét. Felfázások esetén használjuk teában, Gyömbérrel együtt. Tejjel elkészített teaként a legmélyebben fekvő szövetállományokra, szervekre is hat. Megközelíthetetlenség miatt, vagy egyéb, műtéttel el nem távolítható daganatok, például petevezeték, pete, méh, ondóvezeték, húgycső esetén is eredményes lehet. A férfi nemi szervek rákos betegségei esetén, a benne található női nemi hormon hatása, gátolja a szövetek elburjánzását. Egy nap folyamán, 2-3 alkalommal egy kávéskanálnyi szárított gyökeret rágcsáljunk el, többet ne. Nagyobb adagban használva az Édesgyökérnek, hánytató és hormonszerű hatása van, ezért fogyasztásával óvatosan járjunk el. Az Édesgyökér csak alkalmanként, vagy kúraszerűen használható, erőteljes hatása miatt. Olvassa el az Édesgyökér gyógynövény leírást is.

A Fagyöngy a vérre, mirigyre, velőre, szövetre hat. Hatását a légzőszerveken, az emésztőrendszeren, a nemi szerveken keresztül fejti ki. Használható szívbetegség, vérkeringés és vérnyomás felborulása, hormonrendszer, mirigyrendszer zavarai, bélrendszer betegségei, anyagcserezavarok, máj megbetegedések, hasnyálmirigy, cukorbetegség, női és férfi nemiszervi zavarok, változókor, külső és belső vérzések, tífusz, tífuszos láz, vérhas, autoimmun, és immunbetegség, rákos daganatok, köhögés, szamárköhögés, idegrendszeri megbetegedések, epilepszia, görcsös állapotok, holdkórósság, ágybavizelés, izomgyengeség, ízületi gyulladás, fagyás esetén. Az egyik legjobban ajánlott olyan gyógynövény, mely nem ártalmas a szervezetre, és általánosan, a legjobban alkalmazható megelőzés céljára is. Részletesen lásd az IMMUNRENDSZER címszónál, vagy a gyógynövény részletes leírásánál. Minden altesti megbetegedés esetén vegyünk egy-egy kúrát belőle.

A Fekete üröm virágos, leves hajtása, a bőrre, a vérre, az izomra, a velőre és idegekre hat. Hatását a vérkeringésen, a női nemi szerveken, az idegrendszeren, az emésztőrendszeren és a légzőszerveken keresztül fejti ki. Női nemi szerveket fiatalító, görcsoldó, vértisztító, vérzéscsillapító, izzasztó, féreghajtó, és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Használható menstruációs zavarok (elmaradások, rendszertelenség), túlzott havi vérzés, meddőség, vetélés, koraszülés meggátlása, isiász, rángógörcsök, bél- és epeserkentés, bélférgesség (a Fehérüröm hatásosabb), gombás fertőzések esetén. A Fekete üröm a legjobb gyógyítója a női nemi szerveknek. Melegíti az alhas tájékát és erősíti a méhet, oldja a méhre ható nyomást, csillapítja az alhasi görcsöket. Porából masszát készíthetünk, vagy szeszes kivonatot, és a fájó részre kenjük. Ülőfürdőnek, irrigálónak ajánlott. Főleg teakeverékekben alkalmazható. Óvatosan vagy egyáltalán ne használjuk, a méh kórokozóktól fertőzöttsége és gyulladása esetén. Hosszú távon való használata senkinek nem ajánlott. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Galagonyabogyó és virág, hatását a vérkeringésen és az emésztőszerveken keresztül fejti ki. Serkentő, de egyben nyugtató, szélhajtó, görcsoldó hatással rendelkezik. Használható rossz emésztésből eredő álmatlanság, tápanyag-pangás, hasi daganatok (tumorok) esetén. A Galagonyabogyó elsősorban a szívre hat. Serkentő hatással van a vérkeringésre és az emésztésre. A gyomor- és bélrendszerben felgyűlt, megrekedt táplálék eltávolítására a legjobb gyógynövény. Tisztítja a belek falát, enyhe összehúzó hatást gyakorol a bélfalra. A legjobb emésztésserkentő. Az eltömődött (vékony) bélbolyhokat megtisztítja a lerakódásoktól, a bolyhokhoz tapadt, nem oda tartozó gombatenyészetek leválását, kiürülését is elősegíti (candidiasis). Segít a belekben, vagy az alhasban fellelt daganatok eltávolításában, bár nem rákellenes hatású, hanem legördítő, feloszlató, a fent említett hatása révén ér el eredményeket. Elsősorban az érhálózattal még nem rendelkező daganatféleségek, tumurok, ciszták esetén, és főleg a bélrendszerben elhelyezkedően figyelhető meg ilyen hatása. Óvatosan, vagy egyáltalán ne használjuk aktív fekélyes állapotok, vastagbélgyulladás, és egyéb gyulladással járó állapotok esetén. Előbb ezekből a betegségekből gyógyuljunk ki. Egyéb óvó javallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Gyömbér fájdalomcsillapító és egyéb különleges hatásokkal rendelkező gyógynövény. Használható emésztési problémák, rossz emésztésből eredő szívbaj, hasi fájdalom, aranyér, vizelettarthatatlanság esetén. A Gyömbér az egész szervezetre összehangoló és gyógyító hatással van, és az emberi test minden szövetére hatást gyakorol. Minden betegség esetén használható. Mézzel csökkenti a nyákos, hurutos betegségeket, cukorral alkalmazva a gyomor és epehányást, konyhasóval keverve a kiszáradást és szorulásokat. A Gyömbér az emésztőrendszer és a légzőszervi betegségek esetén, kívülről, massza vagy krém alkalmazásával, és tea vagy por bevételével, elsőrangú. Ital formájában erősíti a szívet, kiűzi az alhasi gázokat és szünteti a görcsöket. Jót tesz, megfázás miatti menstruációs görcsök esetén. Óvatosan alkalmazzuk gyulladásos bőrbetegségek, magas láz, vesebántalmak, vérzések és fekélyek esetén, erősen hevítő hatása miatt. Egyéb ellenjavallatai megtalálhatók részletes leírásánál.

Altesti panaszok, menstruációs zavarok, menzesz kimaradás, prosztatabántalmak esetén igyunk Kamilla teát. Álmatlanság, túlterheltség, nyugtalanság, alhasi panaszok esetén a Kamilla-teát tejben főzzük meg, csak egyet-kettőt buggyantsunk rajta, cukrozva fogyasszuk. Óvó javallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Kakukkfű külsőleges és belsőleges használata, olaj, fürdő, tea formájában, egyaránt használható gyomor-, menstruációs- valamint altesti görcsöknél. A Kakukkfű tea használható ideg eredetű, altesti szorító érzés, állandó székelési, és vizelési inger esetén, mely izgulékonyságból, félelemből ered. Jó orvosság minden típusú „összeszorulás”, bénulás ellen is. Ajánlott a bénult területet Kakukkfű-olajjal bedörzsölni. Az altestben vérbőséget okoz, ezért terhesség alatt, és daganatos betegségekben óvatosan használható. Alhasi vérzések esetén, és műtétre várva ne használjuk. Egyéb ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Kálmos gyökér a szövetre, az izomra, a zsírra, a velőre, az idegre, mirigyrendszerre, és a nemi szervekre hat. Minden fontos szervre hatással van, és mindet tisztítva, helyreállítja a szervezet szövevényes rendszerét. Tisztítja a (meridián-) csatornák elzáródásait, és eltávolítja a mérgezettséget (toxinokat). Az emésztőrendszer bármely jó vagy rosszindulatú betegsége esetén, használata elsősorban ajánlott. Az anyagcsere csökkent működésénél és bélrenyheség esetén nagyon jó hatással alkalmazható. Az emésztőrendszer és a szervezetben bárhol kialakult rosszindulatú daganat, rák esetén rendszeresen alkalmazzuk, tea, fürdő, krém, beöntés formájában. Gyomor- és bélrák, máj-, epehólyag-, lép- és hasnyálmirigyrák esetén kiegészítő kezelésként alkalmazható, még akkor is, amikor reménytelenné válik a beteg helyzete. Altesti fájdalmaknál fájdalomcsillapító. Rendszertelen menstruáció esetén, szabályozza a ciklust. Megújítja, átcseréli a szervezet szöveteiben lévő pangó folyadékot, vizet, vízkór elleni gyógynövény. Fiatalítja a nemi szöveteket és a gerincvelőt. Helyi vérbőség előidézésére más gyógynövényekkel együtt krémben alkalmazzák. Ideg eredetű bántalmak esetén, görcsoldó, erősítő hatása érvényesül. Minden idegbántalom, vegetatív beidegződési zavar, fájdalom, általános gyengeség esetén, hosszú távon kis mennyiségben alkalmazható. Részletes elkészítési leírását és ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Madársóskát a német népgyógyászat ajánlja gyomorrák, rákszerű belső és külső fekélyek és daganatok ellen. A friss levet turmix géppel állítsuk elő. A piciny levélkéket kevés vízzel a gépben megforgatjuk, majd leszűrjük. Ezt a vizes kivonatot visszaöntjük a gépbe, és újabb levélkékkel összetörjük, szűrjük, mindaddig míg sűrűbb kivonatot nem kapunk. Általában 2 marék levélből, így 1 dl lesz. Hűtőben tárolandó. Óránként 3-5 cseppet fogyasszunk ebből vízben vagy gyógyteában. A kifakadt, vagy műtött rákszerű külső sebeket, fekélyeket közvetlenül kenjük be vele. Savanyú típusú, összehúzó, gyulladásgátló gyógynövény. Sovány testalkatúaknak fogyasztása elsősorban ajánlott. Kiváltható vele bármely keserű ízű gyógynövény ezekre a betegségekre. Sárga virágú fajtája vadon is megtalálható, a legkisebb beton és úthézagban is megered, onnan szinte kis sem irtható. Ellenjavallata nem ismert.

A Palástfű tea segít menstruációs zavarok, fehérfolyás, alhasi panaszok és a klimaxos rosszullétek esetén, de kezdődő pubertás időszakban is kedvezően hat a női szervekre. Ciklusbeállításra a legjobban alkalmazható. A Palástfű olyan különleges hatással rendelkezik, amely rugalmasítja a sejteket, nem készteti a méhet összehúzódásokra, hanem erősíti azt. Használható szülés utáni sérülések, nehezen szülő nőknél alhasi petyhüdtség esetén, koraszülésre hajlamos nőknél terhesség megtartásában, és a méhszalagok megerősítésében. A terhesség harmadik hónapjától, szülés után 8-10 napig igyunk minden nap 1-2 csésze teát. Szülés alatt fellépő, maradandó, medence szétnyílás esetén teáját 6-8 hétig is fogyaszthatjuk. Ezen kívül gyógyít minden altesti gyulladást, lázat, égést, gennyesedést, fekélyt és törést. Külsőleg lemosó, belsőleg összehúzó, szövetregeneráló hatású. Keverékben jól társul bármely itt felsorolt gyógynövénnyel. Kifejezett ellenjavallata nincs.

Figyelmeztető! Az erős Pirospaprikát belsőlegesen ne használjuk belső fekélyek, általános gyomor és bélrendszeri gyulladások, gyomorhurut, bélhurut esetén. Nagy mennyiségben való használata belső vérzéseket, kólikás görcsöket okozhat („kimarja a gyomrot, belet”). Vérkeringési elégtelenség, belső vagy külső vérzések esetén, a vérzést és a keringést súlyosbíthatja. Felerősítheti, ronthatja a test gyulladásos folyamatait is. Izgatja a nyálkakártyákat.

A kerti Ruta értágító, vértisztító, görcsoldó, erősítő, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, lágyító, fájdalomcsillapító, helyi vérbőséget okozó, serkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Európa egyik legjobb erősítő, és széles területen alkalmazható méregtelenítő gyógynövénye. 1 evőkanál füvet forrázzunk le ˝ liter forró vízzel, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük. Szellemi, testi túlfeszítettség esetén egyaránt alkalmazható. Az izmok egyirányú használatából, vagy vérkeringésük leszorultságából eredő pangásból kialakult izomkimerültségek, (pl. sok ülés miatt,) és alhasi vérellátási zavarok esetén, teaként és fürdőként is jó. Menstruációs zavar, görcsös fájdalmak esetén fogyasszuk teáját hosszú távon. Fehérfolyásnál a tinktúra vizes kivonata öblögető. Minden fajta fájdalom és idegfájdalom esetén alkalmazható. Külsőleg a fájó testrészekre alkoholos kivonatát használjuk. Olajos vagy szeszes kivonata bedörzsölőként Kámforral, Mentollal (Borsmenta) keverve, használható. Gyulladással járó gombafertőzések esetén alkalmazzuk más keserű ízű gyógynövényekkel, ülőfürdőnek, irrigálónak és igyuk teáját is (pl. Fekete üröm, Ezerjófű, Bojtorján levél, Bojtorjánmag). Melegítő, serkentő és tisztító hatást gyakorol a vérre, javítja a perifériás vérkeringést. Megszünteti a hasi fájdalmakat, kólikát és görcsöket. 1 liter vízbe 50-60 cseppet tegyünk a tinktúrából, ebből kortyolgassunk a nap folyamán. Zsírral összekevert szeszes kivonatát rakhatjuk pakolásként a fájdalmak csökkentésére, bármely testrészre. Elővigyázattal használható, erős hatású gyógynövény! Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Nők alhasi megbetegedései esetén, vagy túlzott havi vérzés, soron kívüli méhvérzés esetén ajánlott akár a vérzés ideje alatt is Zsálya ülőfürdőt venni. A férfi nemi szervek elváltozásai, külső bőrbetegségei, vagy folyás esetén is, alkalmazhatjuk ülőfürdő formájában. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Mezei Zsurló a szövetekre, a vérre, a zsírra, és a csontra van hatással. A Zsurló különleges hatása, hogy minden szövetelemben, mirigyben és a vérben tisztító hatással rendelkezik. Feloldja és kitisztítja, a test bármely részén, a szervezetünk számára nem odaillő szövetállományt vagy kórokozót. Erélyes salaktalanító, rákmegelőző, és gyógyító gyógynövény. A hosszú ideig való teaivás meggátolja a rosszindulatú daganatok tovaterjedését, növekedését, és egyéb rákterápiák alkalmazásával együtt, lassan csökkentve átmérőjüket, fel is számolja a tumorokat. A vese és húgyutakra fertőtlenítő, átmosó, tisztító hatással van. Elősegíti a törött csontok gyógyulását is, és tápanyagokkal látja el a csontszövetet. Pár nap alatt a fürdők csökkentik a porckorong kopásából eredő gerincfájdalmakat is. A Zsurló kivonatokat, borogatásokat leszakadt inak és szalagok gyógyítására, jó helyre való letapadására is alkalmazzák, helyremasszírozással együtt. Rosszul, vagy nehezen hegesedő sebek, rosszindulatú vagy rákos daganatok esetén lemosó és borogatószer. Belső és külső vérzések csillapítására, elállítására is alkalmas. A bélfal és a belső szervek hajszálereinek vérzéseit leállítja. A Zsurló, a vese vérellátását, erősödését segítve, kihat a mellékvese működésére is. Belső, altesti és bélpolipok (méh, kismedence, vese-, gyomor- bél- végbélpolip) szintén felszámolhatók rendszeres teafogyasztással. A belek és belső szervek között létrejött nyálkatömlőgyulladás esetén nagyon ajánlott. Külsőleg a csípő környéki nyálkatömlő elzáródásokra, gyulladásokra rakható. Igyuk teáját, fürödjünk benne, és rakjunk masszát, dunsztkötést a felületekre. A vesén keresztüli vértisztító hatása, segít a mérgek tisztítását átvevő, leterhelt méh túlzott vérzéseinek megszüntetésében. Fájdalom esetén, gyulladásokra, rakjunk Zsurló-párnát a vesére és a fájó részre. Gőzön melegítsük át, melegen rakjuk a felületre. Nagyon eredményes alkoholos kivonat formájában. A Zsurló főzetével való lemosások és fürdők segítenek rákszerű fekélyek, nehezen gyógyuló sebek esetén. Vértisztító hatása révén a Zsurló egyike a legjobb szereknek megelőzésként is. Irritáló, súrlódáskeltő hatását kiegyensúlyozhatjuk Orvosi Zilizzel együtt való alkalmazással. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.


Egyéb, a népgyógyászatban, vagy egyéb orvoslásokban ajánlott gyógynövények:

Citromfű, Fekete nadály (külsőleg), Fűz, Macskagyökér, Menták, Orbáncfű, Sáfrány, Ziliz + a konkrét megbetegedéseknél és a Vértisztítók, valamint a Fájdalom és Gyulladás címszók alattiak.

 

Egyéb ajánlott készítmények:

Nézzük meg a megfelelő, konkrét megbetegedésnél.

 

Egyéb terápiák:

Súlyosabb esetekben okvetlenül keressük fel a megfelelő szakrendelést. Ajánlott sósfürdők, megfelelő gyógyfürdők vétele. Has, alhas, láb masszírozása, tornák. Hideg vagy meleg pakolások, attól függően, hogy melyik esik jól az altestnek. Az agyagfürdők és pakolások is nagyon jót tesznek.

 

ALTESTI RÁK: Lásd RÁK

 

ALULTÁPLÁLTSÁG: Lásd SOVÁNYSÁG.

 

ALVÁSI ZAVAR

Lásd még AGY, IDEGRENDSZER, NYUGTALANSÁG és egyéb betegségünknek megfelelő részeket, pl. SZÍV, PUFFADÁS, stb.

Az alvászavaroknak több fajtája van. Valaki elaludni nem képes, bár testileg teljesen fáradt, de szellemileg még aktív. Valaki felébred éjszaka, s utána nem tud elaludni. Valakinél mindkettő előfordul. Alvászavarról akkor beszélhetünk, ha a fent említett tünetek egyben fáradékonyságot, elesettséget vonnak maguk után. Például a születésüknél fogva sovány testalkatú emberek, alapvetően éber, nyugtalan, s rövid idejű alvók. Náluk az ettől eltérő az alvászavar. Például túlzott, indokolatlan, nem szokványos időben való felébredés, vagy álmatlanság, elalvási zavar, vagy ellenkezőleg, hamar, nem a szokott időben való elalvás, vagy hosszú ideig való, elhúzódó alvások sorozata. A köpcös testalkatúak sem alszanak túl sokat, de alvásuk nyugodt, zavartalan. Náluk is hasonló tünetek jelentkezhetnek, mint a sovány testalkatúak esetén. A hízásra hajlamos típusba sorolt emberek alvása, viszont tipikusan mély, és hosszú időtartamú. Az ő esetükben a szokásosnál is több alvásigény és fáradékonyság figyelhető meg. Ritkán panaszkodnak elalvási problémára, vagy éjszakai felébredésre. Ezért kell tudnunk, hogy magunkat melyik embertípushoz soroljuk be, ugyanis az idősödéssel az alap beállítottság is változik, eltolódik. A sovány és köpcös testalkatúak, már délutánra elfáradnak, ezért 1-2 órát alszanak is. De normál esetben, alvásigényük napi óraszáma nem nagyon növekszik, viszont alvásuk mélyebb. Ezért ezt vonják le éjszakai alvásuk óráiból. Ha az óraszámok megegyeznek a fiatalabb kori alvási igényük óraszámaival, ez nem kóros. Osszák be napi teendőiket, úgy, hogy értelmesen használhassák fel idejüket. A hízásra hajlamos embertípusnak viszont megnövekszik nagymértékben az alvásigénye, akár 3 órával is, de alvása felszínesebbé válik, és ezt értelmezi kórosnak. A fent leírtaktól eltérő minden egyéb, már lehet alvászavar.

Az alvászavarok esetén szerepet játszik a vérkeringés, a hormonháztartás, az idegrendszer, és minden egyéb betegség fennállása is. Balesetből vagy agyvérzésből eredő agysérülés, legtöbb esetben alvászavart eredményez, mivel az agyban található az alvást szabályozó központ. Nagyon ritkán előforduló agyi beidegződési zavar esetén, előfordulhat, hogy valaki egyáltalán nem képes aludni, csak becsukott szemmel pihenni.

Próbáljuk elhagyni a gyógyszeres altatók használatát, mivel ezek nagyban befolyásolják az alvási ciklusok természetes agyi beidegződéseit, és folyamatait. Ugyan mély alvást biztosítanak, de az idegrendszer számára fontos időszakot nem engedik érvényesülni (álom-, vagy REM-szak), ezáltal az idegrendszeri zavarok tovább súlyosbodhatnak, és még erősebb altató használatát tehetik szükségessé.

Az időskori agyérszűkület esetén megfigyelhető, a napközbeni állandó szunyókálás, hirtelen felébredésekkel, és esti lefekvés esetén felélénküléssel. Ha ilyenkor igazi babkávét iszunk, és arra elálmosodunk, biztos, hogy érszűkületünk van. Ebben az esetben, ne szedjünk altatókat, a hajszálértágító, vértisztító teák nagyon jó hatással lesznek elalvásunkra, s őrzik éjszakai álmunk folyamatosságát is. Ugyanez vonatkozik a szellemi túlterheltség esetére.

Az alvási problémákat okozhatják betegségek. Legsűrűbben a gyomor és bélrendszer zavarai, vérkeringési, és idegrendszeri zavarok. Ha éjszaka felébrednénk, nézzük meg hány óra van. Keressük ki „A bioritmikus ciklus” című táblázatból az órához rendelt szervet. Általában ezzel a szervvel van probléma, akkor is, ha az, nagy betegséget, elváltozást nem mutat. Keressünk bajunknak megfelelő „altatót” a felsoroltak közül, és egyéb bajainkat is gyógyítsuk, vagy gyógyíttassuk.

 

Az Angyelika, hatását a vérkeringésen, a női reproduktív szerveken, a légzőszerveken, és emésztőrendszeren keresztül fejti ki. Idegerősítő, és a hormonrendszerre, az emésztésre való hatással is rendelkezik. Az egyszerű álmatlanságtól kezdve, a gyenge idegességen át, a hisztériás, és epilepsziás görcsökig ajánlott teakeverékben való fogyasztása. A szívideg felfokozottságára, főleg túlzott kávéivásból eredő alvászavarra, és a remegéssel együtt is jelentkezhető szívdobogásra van jól hatással. A tünetek jelentkezésekor, igyunk meg egy csésze teát, majd lefekvés előtt egy órával még egyet kortyolgassunk el. Szívbaj esetén azonban nem alkalmazható. Fejfájás elleni teakeverékek alkotórésze is. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Az Árvacsalán teája vértisztító hatású. Használ ideges álmatlanság, női egyéb idegpanaszoknál. Tinédzserek nyugtalanságára és hosszasabb altesti fájdalmaknál igyuk teáját naponta kétszer. A kúrát mindaddig folytassuk, amíg tüneteink meg nem szűnnek.

A Fekete üröm, hatását az idegrendszeren keresztül fejti ki. Görcsoldó hatással rendelkezik. Használható idegbántalmakkal együtt jelentkező álmatlanság esetén. Túlzott soványságból eredő idegbetegségek esetén nagyon ajánlott. Megnyitja, feloldja és tisztítja a vérkeringés és az idegrendszer elakadt útjait, segíti az akadálymentes áramlást a biológiai csatornákon, és csakrákon keresztül. Megszünteti a fájdalmakat. Ellenjavallatokat, lásd a gyógynövény leírásánál.

A Galagonyabogyó és virág, hatását a vérkeringésen keresztül fejti ki. Használható rossz emésztésből eredő álmatlanság esetén. A Galagonyabogyó elsősorban a szívre hat. Serkentő hatással van a vérkeringésre, ezért inkább az érszűkületből eredő alvási problémák esetén lehet segítségünkre. Óvatosan, vagy egyáltalán ne használjuk aktív, fekélyes állapotok, vastagbélgyulladás, egyéb gyulladással járó állapotok esetén. Előbb ezekből a betegségekből gyógyuljunk ki. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Nyugtalan vagy ideges gyermek alvását segíti a Kakukkfű-fürdő. Depressziós túlfeszített, ideges emberek is gyakran vegyenek Kakukkfű-fürdőt. A vérkeringés pezsdítése által, segíti a feszültség oldását, oldja a görcsös feszültséget, ellazít, ezáltal inkább az elalvást biztosítja. A fürdőt a délutáni órában vegyük, mert pezsdítő hatása van, elalvás helyett felélénkíthet. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Álmatlanság, túlterheltség, nyugtalanság, alhasi panaszok esetén, Kamilla-teát készítsünk, tejben főzve, cukrozzuk, és melegen kortyolgassuk el az ágyban. Mézet éjszakára ne használjunk, savassága irritálhatja a gyomrot. Egyéb óvó javallatait lásd a részletes leírásánál.

A Macskagyökér a plazmaszövetekre, az izomra, a velőre és az idegre van hatással. Használható álmatlanság, hisztéria, delírium, idegzsába, görcsrohamok, epilepszia, a bél rendszertelen, vagy fájdalmas összehúzódásai, bélepilepszia, szédülés, idegi alapú köhécselés, menstruációs zavarok, erős szívdobogás, migrén, idült bőrbetegségek, szélszorulás, kólika, ideg alapú hányás esetén. Idegcsillapító, nyugtató, és enyhe altató hatású gyógynövény. Idegi kimerültségből, szellemi túlterheltségből eredő álmatlanság, nyugtalan alvás esetén jó szolgálatot tesz, egyben az idegeket is táplálja. Altatónak a porból 1-2 kávéskanálnyit vegyünk be, meleg vízzel. Kombinálhatjuk Mák maggal, Szegfűszeggel, Borsmentával, Citromfűvel, ilyenkor előre áztassuk be, és teaként igyuk. Egyéb ideges bélpanaszok esetén keverjük Komlóval, Ánizzsal, Édesköménnyel, Köménnyel, Kamillával vagy kicsiny Cickafarkkal. 2-3 napnál tovább önmagában ne alkalmazzuk, térjünk át teakeverékek fogyasztására. Szívdobogással együtt jelentkező álmatlanság esetén tehetünk hozzá Citromfüvet, Komlóbarkát. Ellenjavallatait szívleljük meg, melyet megtalálhatunk a részletes leírásánál.

A Mák magja (étkezési mák), összehúzó, szélhajtó, görcsoldó, nyugtató, fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Segít a sovány testalkatúaknak a lélektani labilitások helyreállításában. Idegerősítőként fogyasszuk Macskagyökérrel, Kálmossal együtt. Ideg eredetű emésztési zavarok esetén, vegyünk 1-1 csapott kávéskanál Mákot, Szerecsendiót, Gyömbért, lassú tűzön főzzük 0,5 liter vízben, napi 3 alkalommal étkezés után vegyük be. Mélyebb alvást is biztosít, ilyenkor lefekvés előtt iható. Csak alkalmanként fogyasszuk, ugyanis hosszú távon való használata tompítja az elmét, rontja a felfogóképességet.

A Medvehagyma, és az egyéb étkezési hagymák fogyasztása, enyhíti a gyomor okozta szívzavart és álmatlanságot. A Medvehagyma-cseppekből 10-12 cseppet vegyünk be kevés vízzel hígítva, naponta 3-6-szor. A Medvehagyma a vivőerek gyógyítója. A fej hajszálereire is hat, érszűkületből eredő elalvási panaszokra jó. Gyengébb, szintén elősegíti a jó alvást a Vöröshagyma fogyasztása. Aki nem szereti nyersen, kicsit forgassa át kevés olajban, ízesítse, ahogy neki tetszik és így fogyassza vacsorájához.

Az Orbáncfű teáját alkalmazzuk idegsérülések, mindenféle ideges panasz esetén. Melatonint is tartalmaz, így alkalmazható alvászavarok esetén is. Az Orbáncfű tinktúrát használjuk álmatlanság és bármilyen más megmagyarázhatatlan idegbántalom ellen. Naponta egyszer 10-15 cseppet veszünk be belőle, egy evőkanál vízben, ebben az esetben a teát nem kell inni. Nyugtalan alvás, hisztériás rohamok, holdkórosság, ágybavizelés és depresszió esetén használjunk Orbáncfűteát és Orbáncfűből ülőfürdőket. Ezek az eljárások kiegészítik egymást és felgyorsítják a gyógyulást. Vehetünk lábfürdőt is, heti hat egymás utáni napon keresztül. Ez a kúra minden idegi eredetű baj esetén ajánlható. Ellenjavallatát lásd a gyógynövény leírásánál.

Az erős Pirospaprika a Vata (lásd Sovány testalkat) alkatúak jó gyógynövénye, főleg rendellenes (Sama), a szokásostól eltérő, állapotok esetén, de magas Vata esetén a legjobb A túlsúlyba került Vata, magas Vata következményei: kiszáradás, sötét elszíneződések, melegigény, remegések, felfúvódás, székrekedés, elerőtlenedés, álmatlanság, érzékszervek gyengülése, akadozó beszéd, kimerülés. Magas Pitta esetén azonban alvási nehézségeket okozhat. Egyéb ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásnál.

A Szerecsendió nyugtató, idegerősítő tulajdonságokkal rendelkezik. Használható egyéb bélproblémákkal jelentkező álmatlanság, idegi panaszok esetén. A vékony testalkatú egyének gyógynövénye. Csökkenti az idegrendszerben (magas Vata) a túlfokozott idegállapotból eredő melegigényt, remegést, elerőtlenedést, álmatlanságot, érzékszervek gyengülését, akadozó beszédet, kimerülést. Nyugtatja az elmét, de túlzott fogyasztása tompítja is. Biztosítja a mély alvást, este meleg tejben vegyünk be belőle 500 mg port. Jól alkalmazható bevizelés és serdülőkori magömlések ellen. Ne használjuk terhesség ideje alatt. Egyéb ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Idegi eredetű álmatlanság ellen (ha altató ellenére sem tudunk aludni, fáradtak vagyunk és fájnak a végtagjaink), már egy hét alatt ható teakeverék, mely megszünteti az idegi eredetű bajokat, és a végtag fájdalmakat is, valamint jó alvást biztosít: 50 gramm Kankalinvirág, 25 gramm Levendulavirág, 10 gramm Orbáncfű növény, 15 gramm Komló-barka, 5 gramm Macskagyökér. Teakészítés: 1 púpozott teáskanálnyit leforrázunk a keverékből, Ą liter forró vízzel és három percig állni hagyjuk. Elalvás előtt igyuk kortyonként, amilyen melegen csak tudjuk, mézzel édesíthető.

 

Egyéb, a népgyógyászatban, vagy egyéb orvoslásokban ajánlott gyógynövények:

Árvacsalán, Cickafark, Ezerjófű, Fokhagyma, Golgotavirág,Kankalin, Komló, Majoranna, Menták (bors, fodor) Ökörfarkkóró (köhögés miatti), Palástfű, Sáfrány, Szagosmüge, Szantálfa, Szerecsendió, Tej, Veronika, Vörös hagyma, Vörös bor, Zabpehely fogyasztása (vércukorral kapcsolatos), vagy korpás élelmiszerek, Zellermag.

 

Egyéb ajánlott készítmények:

Szerotonin készítmények – triptofán (pulykahús), 5-HTP. Melatonin, folsav, B-komplex, vagy B3- és B6-vitamin. Lehetséges még Kalcium-Magnézium 2:1 arányban, és vas.

 

Egyéb terápiák:

Ajánlott valamilyen önhipnotikus technika megtanulása, pl. Agykontroll, meditáció. Jóga és légzőgyakorlatok, séta, tornák, úszás alkalmazása. Nyugtató fürdők, és lazító masszázs vétele. Lefekvés előtt fél órával jól szellőztessük át a hálótermet, és az egyéb zavaró körülményeket is igyekezzünk kiiktatni. Méressük be ágyunk helyét, nem a földsugárzás van-e alvásunkra negatív hatással. Jót tesz az elalvás előtti fény és zeneterápia is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.