Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek A betűvel/5

2013.03.09

ANTIBIOTIKUM

 

Lásd még BAKTÉRIUM, KÓRÓKOZÓK, SALAKTALANÍTÓK, VÉRTISZTÍTÁS, VÍRUS címszó alatt, valamint a beazonosított megbetegedésnél.

 Az antibiotikumok, természetes élő baktériumok, gombák anyagcseretermékei, növények hatóanyagai, vagy szintetikusan, kémiailag előállított kemoterápiás gyógyszerek, melyek más kórokozó baktériumokat, nagyobb kórokozó vírusokat, vagy egyéb kórokozó élőlényeket akadályoznak növekedésükben, szaporodásukban, vagy ellehetetlenítik életkörülményeiket a megtámadott szervezeten belül. A véráramon keresztül, a megfelelő mennyiségben bejuttatott antibiotikumok, a szervezetben, ily módon felszámolják a fertőzéseket, és a kórokozókat elpusztítják. Vannak olyan antibiotikumok, melyek a már elpusztult kórokozók maradványai miatt, vagy jelenlétének termékei miatt létrejött megbetegedésekre hatnak. Ebben az esetben nem maga a kórokozó a megbetegítő, hanem a toxinja, valamilyen mérge. Ilyen például a legyűrt vírusfertőzések után jelentkező egyéb fertőzések fellobbanása is.

A kórokozókra is jellemző tulajdonság az ellenálló képesség fokozása, emiatt a már ismert antibiotikumokkal szemben képesek létrehozni ellenanyagot, vagy már nem lesz rájuk gátló hatással, ellenállóvá, rezisztenssé válnak. Emiatt az antibiotikumok széles választékát, és különböző hatóanyagú anyagokból való létrehozását kell szem előtt tartani a kórokozók elleni küzdelemben. Megfigyelhető azonban, hogy a már több évtizede nem használt antibiotikumok, újra hatásossá válhatnak a kórokozókra.

Az antibiotikumoknak vannak olyan fajtái, melyek csak, egy-egy baktériumra, vagy baktériumtörzsre (rokon baktériumok összessége) hatnak, ezeket speciálisan alkalmazzuk. Speciális oltóanyagok formájában, szerepelhetnek, mint megelőző oltások is, de zömében, mint a célzott antibiotikum-terápia anyaga szerepelnek. Vannak azonban olyan fajtái is, melyek több kórokozóra is kiterjedten alkalmazhatók, ezeket széles sprektumú (hatósugarú) antibiotikumoknak nevezzük. Utóbbiak általános alkalmazása a hétköznapi, háziorvosi szolgálatban nagy segítség, mivel nem kell hozzá pontosan megállapítani a kórokozót laboratóriumi vizsgálattal.

Az antibiotikumok csak akkor tudják kifejteni megfelelő hatásukat a megbetegített szervezet védelmében, ha a vérben, megfelelő hatóanyagmennyiségben, koncentráltságban, és meghatározott ideig vannak jelen (bár ez minden gyógyszer és hatóanyaggal rendelkező anyag esetén érvényes). Ezért olyan eljárásokkal készülnek, melyek biztosítják a gyógyszer folyamatos felszívódási és a vérben való állandósult mennyiségben való jelenlétüket. Ezért fontos pontosan betartani az orvosi előírásokat, szedésük folyamán.

Fontos kihangsúlyoznom, hogy az antibiotikumok, akár természetes, akár tabletta formában való alkalmazása, nem a beteg állapotára vonatkozik, hanem a feltételezett kórokozó törzs ismeretére, és a jelenleg ismert tulajdonságaira. Tehát a gyógyszer adagján, ha már muszáj alkalmaznunk, önkényesen ne változtassunk, arra hivatkozva, hogy nekünk erős az immunrendszerünk, mert ezzel csak elősegítjük, hogy a kórokozó hozzászokhasson, és még erősebb formában támadhasson meg minket, vagy a környezetünkben élő személyeket, a fent említett rezisztenssé válás miatt. Amennyiben az immunrendszerünk olyan erős, kisebb betegségek esetén, a kórokozó nem is tudott volna megbetegíteni minket.

Az antibiotikumok első fajtái természetes anyagokból kivont állapotban kerültek a betegekhez. A penicillin-gombák által termelt ellenanyag, a baktériumfertőzések elleni első gyógykivonat volt (Fleming 1929.), melynek végleges használatához, sok megfigyelést és több eljárást kellet még kidolgozni, hogy praktikus formában alkalmazhatóvá váljék. Lebomlásának, felszívódásának, adagolhatóságának megismerése, meghatározott betegségekben nyújtott védelmet. A további kutatások eredményeként ma már sok antibiotikum áll az orvostudomány és a betegek rendelkezésére.

A antibiotikumokról általános elmondható, hogy nem csak a megbetegítő kórokozókra, hanem a szervezet számára természetes baktériumflórákra és gombákra is pusztító hatást gyakorolnak. A természetes baktériumainknak azonban sok esetben pont ellenálló funkciójuk van a szervezet különböző szövetállományaiban, vagy az emésztésben, szétbontásban, vagy raktározásban vesznek részt, valamilyen tisztító vagy felbontó, feloldó, kocsonyásító stb. képességük folytán. Együtt élnek velünk. Ezért antibiotikum kezelés lefolytatása után, vagy hosszabb folyamatos szedése esetén, azzal együtt, kérjünk orvosunktól tanácsot ezek visszapótlására is. Lásd még BÉLFRÓRA címszó alatt.

A gyógynövények, vagy gyógyélelmiszerek formájában alkalmazott, növényi antibiotikumok között is vannak, melyek csak kisebb meghűlésekre, és vannak melyek nagyobb betegségre, esetleg járványok idején is alkalmazhatók. Vannak közülük melyek, a már régóta ismert járványos megbetegedések konkrét ellenszereként, vagy megelőzéseként is igénybe vehetők, mivel egyben immunrendszer erősítő hatással is rendelkeznek. Ezek hatásait laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztják. Vannak, melyeket csak a népgyógyászat tart nyilván, bizonyos meghűléses megbetegedések esetén, és vannak, melyek más földrészekről kerültek hozzánk ilyen jellegű, kiemelt hatásuk miatt.

A növényi antibiotikumok általában keserű ízűkről ismertek, és sokszor egyben lázcsillapító, és izzasztó hatással is rendelkeznek. Egyben a bélrendszerre is fertőtlenítő és gyógyító hatást gyakorolnak, és sok esetben a mirigyrendszer gyógynövényei között is megtalálhatók. Vannak azonban közöttük égő érzést okozó, összehúzó tulajdonságú, hűtő, vagy fanyar ízű gyógynövények is. Nagyon ritkán, savanyú vagy édes alapízzel rendelkeznek, bár utóízük kesernyés vagy fanyar. A növényi antibiotikumok is rendelkeznek a saját baktérium és gombaállományunk pusztító hatásával, egy-két kivétel azonban van közöttük, melyre külön felhívom a figyelmet. Ezeket részesítsük előnyben, antibiotikum használat esetén. Ha lehet elsősorban az immunrendszer megerősítésére fordítsunk nagyobb figyelmet, megelőzésként, majd csak indokolt esetben forduljunk antibiotikum használatához. Kisebb betegségek esetén ne használjunk erős, nagy hatású gyógynövényeket. Az orvossal megbeszélve azonban a gyógyszer használatát felválthatjuk gyógynövénnyel. Adagolásukra, és felszívódási képességeikre azonban ekkor is fordítsunk nagy gondot. A gyógynövények ugyanis hamarabb kiörülnek a szervezetből, mint a gyógyszertermékek. Olajjal vagy felszívódásgátló gyógynövényekkel, vagy élelmekkel (növényi rostok) együtt alkalmazva, azonban kiürülésüket lassíthatjuk, de a megfelelő mennyiség alkalmazása ekkor is szükséges. Gyermekek esetén, súlyuknak megfelelően adagoljuk, napi 6 alkalomra szétosztva, tehát 4 óránkénti bevétele szükséges. A felnőtteknél is ajánlott a 4-6 órás időközbeni fogyasztása. Általános alkalmazásban, egymás utáni 5 napon keresztül kell fogyasztani. Célszerű keverék formájában előrefőzni, sűrítményt készítve belőle, és hűtőben tárolni.

Influenzás vírus betegségekre általában nem hatnak, de vannak közöttük, melyeknek kifejezetten van ilyen hatása, erre szintén felhívom a figyelmet. A vírusfertőzés után bekövetkező, másodlagos baktériumfertőzések esetén azonban, már alkalmazhatók. Ilyenek, pl. az influenza utáni hörgők gennyes elnyákosodása, gyulladása, tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás és vizenyő, vagy fülmegbetegedések.

Minden nagy horderejű megbetegedés alatt ajánlott böjtöt tartani, és óvakodni a szervezet robolálásától, felújításától, mely csak még jobban elhúzhatja a megbetegedés idejét, mivel magát a kórokozót is táplálnánk az ilyen jellegű élelmiszerekkel, vitaminokkal. Kivéve a C-vitamint, és a bioflavinok használatát, melyek a szervezet védelmi rendszeréhez szükségesek, és a kórokozók szétterjedését akadályozzák meg a szervezet szövetrendszerében. Zöldséglén, és teán kívül a beteg ne nagyon fogyasszon semmi mást, ebből viszont annyit, amennyit kíván, és képes elfogyasztani. A húsleves fogyasztása ilyenkor a legnagyobb méreg a szervezetnek. A lében felgyűlt bomló fehérjeállomány nagy terhet ró a legyengült szervezetre, annak megemésztésére. A beteg ellenállóképességét még jobban meggyengíti. A nyelvnek és a szájnyálkahártyának ilyenkor tulajdonképpen, a fűszer iránti vágyát kell kielégíteni, amit különben a húslevesben szoktunk alkalmazni. Ezt külön, hús alkalmazása nélkül is megtehetjük. Mindegyik fűszerből vegyünk egy csipetet, zeller és zöldséglevelet is tehetünk bele, és öntsük le kevés forró vízzel, majd nyújtsuk a betegnek. Az édes ízt és élelmiszereket, mindig a kórokozó kéri, és követeli. Ugyanígy szeretik a vasban gazdag élelmiszereket is. Ezeket egy darabig ne fogyasszuk. A lefolyt betegség után a szervezetet, salaktalanítsuk. Vegyünk további egy hétig vértisztító kúrát, és töltsük fel a szervezet vitamin és minkroelemkészletét, valamint a bélflóra pótlását is végezzük el, hogy emésztésünk minél előbb helyreálljon. Utóhatásként jelentkező egyéb gyulladások, vagy hasmenés esetén keressük ki az ott található gyógynövényeket is, a megfelelő címszó alatt.

Ebben a részben a konkrétabb antibiotikus hatással rendelkező olyan gyógynövényeket sorolom fel, melyek az alapkönyvemben is szerepelnek. Ezen kívül, még a címszó végén felsoroltak közül is választhatunk, valamint a konkrét megbetegedéseknél is megtalálhatjuk őket.

Az Angyelika gyökér, erősítő, diaforetikus, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, vértisztító, nyálkaoldó, idegerősítő, izzasztó, fájdalomcsillapító, baktériumölő hatással rendelkezik. Használható fejfájás, megfázások, influenza, gyulladás, köhögés, tüdő- és hörgő fertőzések, reumás fájdalmak, általános fáradtság, kimerültség, és a szervezet felborulása esetén. Baktériumölő, köptető, vértisztító tulajdonsága alkalmazható influenza, hörghurut, tüdőhurut, megfázások okozta tünetek esetén. A tüdőn keresztüli kiválasztódását minden légzési nehézség és a tüdőt és a hörgőket érintő megbetegedés, idült légcső- és hörghurut esetén érdemes kihasználni. Mellkasi elhurutosodásnál, nyákos tüdő- vagy mellhártyában, önmagában, vagy teakeverékekben alkalmazzuk. Idegerősítő hatással rendelkezik. Fejfájás elleni teakeverékek alkotórésze. Gyulladások esetén gyökerének masszáját külsőleg is alkalmazzuk, és teáját is fogyasztjuk. Szintén nagy mennyiségben tartalmaz hasonló anyagokat a Lestyán (Levisticum officinale, Umbelliferae) gyökere és levele, és magja is. Hasonló a felhasználási területe is. Főleg teakeverékekben alkalmazzuk. Nagy mennyiségben használni nem ajánlott. Ellenjavallatai megegyeznek az Angyelikáéval. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Az Aranypecsét a plazmaszövetekre és a vérre hat. Keserű ízű, emésztésre és fertőzöttségre ható (bitter tonik), lázcsillapító, vértisztító, csíraölő, baktériumölő (antibakteriális), fertőtlenítő, immunrendszer erősítő tulajdonságokkal rendelkezik. Alkalmazható megfázások, fertőzésből eredő láz, malária, nyirokmirigy- és nyirokérduzzanatok, torok- és mandulagyulladás, torokgyík, asztma, tüdő és mellhártyagyulladás, szájfertőzés, szemgyulladás, gennyesedés, sebkezelés, fehérfolyás, méhpanaszok, méhnyálkahártya-gyulladás, és általános gyengeség esetén. Hatásaiban hasonló tulajdonságokkal bír, mint a Ginzeng gyökér, ugyanolyan drága is. Erős növényi antibiotikum, baktériumölő és fertőtlenítő szer. Elpusztítja a gyomor-bélrendszerben a gombákat és baktériumokat (saját bélflórát visszapótolni). Használható minden olyan esetben, melynél kórokozó mutatható ki, vagy feltételezhető, hogy a tüneteket az okozza. Erős vértisztító hatása az egész érrendszerre, és azon keresztül az egész szervezetre hat. Minden, fent felsorolt esetben vérre, nyirokrendszerre ható hatása érvényesül. Aktiválja az ellenállóképességet, és a falósejtek munkáját, így megkönnyíti a szervezet kitisztítását is. Lesoványodás esetén csak akkor alkalmazható, ha azt fertőzés, vagy kórokozó idézte elő. Minden megfázás, és hurutos betegség ellen jó. Tisztítja és gyógyítja a nyálkahártyákat. Lázcsillapításra Gyömbérrel, Fekeborssal alkalmazzuk. Összehúzó, és fertőtlenítő szer, száj és toroköblítőként és mandulagyulladás esetén. Mirrhával együtt használva kötőhártya gyulladás, szemgyulladás esetén lemosószer. Külsőleg, belsőleg használhatjuk kelések, daganatok esetén. Súlyos sérüléseknél, sebeknél, műtéteknél, belsőleges használata is javallt, az elfertőződés megelőzésére. Óvatosan alkalmazható. Erős hatású antibiotikum. Ellenjavallatai megegyeznek a gyógyszeres antibiotikuméval. A gyógyszer helyett fogyasztjuk. A szervezet saját baktériumflóráit és bélgombáit is megöli. Használata alatt, erős alkoholfogyasztás nem ajánlott. Fogyasztása tiltott, lesoványodás, neuraszténia, szédülés, krónikus gyöngeség esetén, kivéve, ha az, pont, a kórokozó jelenléte miatt lépett fel.

Az Articsóka a szövetekre, és a vérre hat. Keserű ízű, emésztésre és fertőzöttségre ható bitter tonik, lázcsillapító, baktériumölő (antibakteriális), belső szövettisztító, fertőtlenítő, májműködést serkentő, epehajtó, vértisztító, gyulladást gátló, vizelethajtó hatással rendelkezik. Használható epe-, májbajok, érgyulladások, visszértágulatok, tüdő és hörgőtágulatok hurutos gyulladásai, cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak, köszvény, minden gyulladásos és fertőző megbetegedés esetén. Igazi, keserű gyógynövény. Többszörös hígításban is kifejti hatását. Különleges tulajdonsága, hogy antibiotikus hatása, a szervezet természetes bélbaktériumait nem bántja, ellentétben más baktériumölő hatású gyógyszerekkel, vagy gyógynövényekkel, ezért használatát igyekezzünk előnyben részesíteni. Mindkét vérrendszert tisztítja. Megfigyelések szerint az immunrendszert nem mozgósítja, nem serkenti, ezáltal jó szolgálatot tesz az immunrendszer erősödését tiltó esetekben, a szervezet védelmére, fertőzések elkerülésére, megelőzésére, vagy legyőzésére. Kis mennyiségben, hígítva, folyamatosan szedhető, megelőzésként. Vértisztító, és antibiotikus hatású. Főleg a bélrendszerbe került bakteriális fertőzésekre van pusztító hatással. Salmonella, vérhas, hastífusz esetén, erősebb kivonatban alkalmazzuk. Más esetekben is kipróbálható. A bélben lejátszódó folyamatok közül, még hat a rothadást előidéző megbetegedésekre. Veseciszta esetén a vizeletpangás miatt előforduló, fertőzések megelőzésére, más gyógynövényekkel együtt, használata nagyon ajánlott. Alhasi gyulladások, nemi szervi fertőzések esetén is vegyünk ülőfürdőt, és fogyasszuk teáját. Külsőleg, fertőzött bőrfelületek, sebek, marások, csípések, fekélyek, sömör, orbánc kezelésére használjuk. Teáját, vagy cseppjeit is fogyasszuk. Ajánlott pár levéldarabkáját az „Influenza elleni borba”, vagy szeszbe is beletenni. Jelentős mennyiségű A-, B-, és C-vitamint tartalmaz, és flavon glikozidákban is bővelkedik. Hidegen kifacsart levéből, naponta 3x1 teás, vagy evőkanállal fogyaszthatunk. Használható minden olyan megbetegedésben, melyre a flavon hatást gyakorol. (Lásd a FLAVON címszó alatt.) Ellenjavallatait és részletes leírását is olvassuk el.

Az Ánizs hatóanyaga megegyezik az Édeskömény fő hatóanyagával. Baktériumok kifejlődését megakadályozó anyagot is tartalmaz. Főleg a Vata és Kapha gyógynövénye, hevítő tulajdonságú. A Pittának inkább a hűtő hatású Édeskömény ajánlott. Ellenjavallata nem ismert. Megtalálható az Édeskömény leírásánál.

A Bazsalikom, izzasztó, csillapító, idegnyugtató, emésztésre ható, vizelethajtó, tejszaporító, baktériumölő, fertőtlenítő, immunrendszer erősítő hatással rendelkezik. Használható megfázás, köhögés, láz, influenza, tüdőpanaszok, testüregi pangások, ízületi gyulladás, reuma, fejfájás, felfúvódás, a szervezet egyensúlyának bármilyen felborulása esetén. Tisztító hatású a test minden üreges járatára, szervére: arcüregre, homloküregre, tüdőre, hólyagra, méhre, epehólyagra, prosztatára és ezek vezetékeire. Old minden pangást a nyirokrendszerben, vérben, szövetekben. Általánosan alkalmazható vértisztító, baktériumölő, és fertőtlenítő hatású. Erősíti az immunrendszert, úgy, hogy azt is képes helyreállítani, amennyiben az immunrendszer nem megfelelően működne. Izzasztó és általános lázcsillapító hatású gyógynövény. Influenza, és megfázás esetén eltávolítja a tüdőből, a garatból, és az orrjáratból a váladékot, tisztítja a járatokat, könnyíti a légzést, a köhögést. Enyhíti az ebből eredő, rossz közérzethez társuló érzékek tompultságát, a szaglást és ízlelést. Bazsalikomos gyógyszeres ghít is használhatunk az orrjáratba téve. Immunrendszer erősítő hatású. Jó izületi gyulladás, és reuma esetén. Erősíti az idegszöveteket és fejleszti az emlékezőkészséget. Kisebb húgyúti fertőzések, vesefájdalom esetén keverékek alkotórésze. Frissen kipréselt nedve, külsőleg, alkalmazható a bőr betegségeire, kelésekre és gombás fertőzéseire. Erős fertőzöttség esetén önmagában nem erős, főleg teakeverékekben alkalmazandó. Óvó jellegű javallatait lásd a gyógynövény részletes leírásánál.

A Bíborkasvirág (Echinacea) növényi antibiotikum és immunerősítő szer, a szövetekre és a vérre hat. Vértisztító, izzasztó (diaforetikus), baktériumölő, vírusölő, fertőtlenítő és erősen hűtő hatása révén fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Használható vér mérgezettsége (vértoxicitás), vérmérgezés (kórokozó a vérben), üszkösödés, ekcéma, mérgező marások vagy csípések, száj, fog- és ínyfájdalmak, nemi betegségek, prosztatagyulladás, fertőzések, allergiák, sebek, tályogok, himlő, kanyaró, kötőszöveti és reumatikus ízületi gyulladás esetén. Hatását laboratóriumi vizsgálatok alátámasztották. Nagyobb adagokban csak addig használjuk, amíg a kórokozókat el nem pusztítottuk, utána már a test saját szöveteit gyengítheti. A legjobb méregbontó (detoxifikáló) gyógynövény. A legtöbb méreg hatását legyőzi a szervezetben. Megállítja a gennyképződést és a szövetek pusztulását. Bármilyen idegen anyag, betegséget előidéző idegen kórokozó, vagy annak mérge ellen használják vértisztítóként. Megfázások, influenzák, tüdő megbetegedések esetén megelőzésként is használható. Tüdőbetegség esetén Örménygyökér (Peremizs-), vagy Körömvirág gyökérrel együtt védi is a tüdő szöveteit. Hosszú távon használható kis adagokban. Szeszes kivonatából, napi három alkalommal vehetünk magunkhoz, 15-20 cseppet megelőzésként influenzás időkben, fertőzés esetén napi 2-6 alkalommal 30-50 cseppet. Külsőleg lemosóként, fürdőkbe használható mérges marások, elfertőződött sebek esetén, vagy fertőzések megelőzésére, ha ilyen környezetbe kényszerülünk. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Bojtorján használható gyulladásos bőrbetegségek, kiütések, lázzal és torokgyulladással járó megfázások, vér mérgezettsége (vértoxicitás), nyirokpangás, vesegyulladás esetén. A Bojtorján gyökér és mag, erőteljesen tisztítja a vért és a nyirokrendszert. A bőrön és a vizeleten keresztül kitisztítja a szervezetből a felgyűlt mérgezettséget. A Bojtorjánmag erős vízhajtó és méregkiválasztó hatással rendelkezik. A Bojtorjánmag a legtöbb komoly betegség esetén alkalmazható, beleértve a kórokozóktól és mérgezettségtől fellépő lázas betegségeket, és az ízületi gyulladásokat is. Kiemelkedő hatású vérhas esetén. Súlyos vérmérgezettség, vagy súlyos bakteriális, vírusos betegség esetén ajánlott a Bojtorjángyökeret, vagy magot, Sárga Lórum gyökérrel együtt alkalmazni, mindkettő gyors vértisztító hatással rendelkezik. Óvatosan, csak kúraszerűen alkalmazzuk vérszegénység, nem múló meghűlés, vagy túlzott soványsággal együtt járó szűkületekkel, elzáródásokkal, görcsökkel, szorulásokkal együtt járó betegségek (magas Vata) esetén. Ilyen tilalmak esetén viszont alkalmazhatjuk gyengébb változatát az Apróbojtorjánt.

A Borókabogyó a szövetre, vérre, izomra, zsírra, csontra, velőre és idegekre van hatással. Hatását a húgyúti szervekben, a légzőszervekben, idegrendszerben, emésztőrendszerben fejti ki. Fertőtlenítő, baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik. Használható immunhiány esetén. A Borókabogyó tisztító hatású, rombolja és pusztítja, még az ellenálló baktériumokat is, hat a test legbensőbb szövetelemeire, csontra, velőre, idegekre is. Tisztító hatása kiterjed az aurára, és többnapos használat esetén a káros csillaghatásokra is. Intenzív levegő és vértisztító hatású, főleg bakteriális fertőzésekkel szemben érvényesül hatása. Belsőleg pestis, lepra elleni hatását figyelték meg a középkorban. Az indiánok fertőzések, ízületi gyulladások és női betegségek gyógyítására használták. Ekcéma és pikkelysömör esetén külsőleges massza alkalmazásával is. Főzetét hólyag, vese, húgy- és ivarszervek betegségei ellen, még gonorrhea (kankó, tripper) esetén is, eredményesen alkalmazhatjuk. Használata óvatosságot igényel, vesegyulladás (nefritis), epilepszia, és terhesség ideje alatt (serkentő, és vérbőséget okozó hatása miatt) fogyasztása nem javasolt. Túlzott, vagy hosszú ideig tartó használata a vesében bevérzéseket okozhat.

A Borsmenta, baktériumok fejlődését gátló, és gyulladásgátló hatású. Az emésztőrendszer és a húgyutak fertőtlenítője. Torokbántalmak, rekedtség esetén öblögetőként alkalmazható. Külsőleg gyulladásokra, fájdalomcsillapító borogatószer és bedörzsölő. Főleg teakeverékek alkotórészeként alkalmazható, mivel önmagában nem erőteljes hatású. Illóolaja azonban megfelelő mennyiségben koncentrált ahhoz, hogy mint torokgyógyszert alkalmazzuk. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Cickafark, izzasztó, összehúzó, antibiotikus, vérzéscsillapító, vértisztító, sebgyógyító, hámosító, fájdalomcsillapító, immunerősítő hatással rendelkezik. Használható megfázások, láz, allergia, pollen és szénanátha, gyomorhurut, bélhurut, húgyúti és légzőszervi megbetegedések, a méh, a hüvely, és a petefészek rákos és egyéb betegségei, prosztatagyulladás és rák, orrvérzés, Tbc, tüdővérzés, egyéb tüdő megbetegedések, csontvelőgyulladás, csonttuberkulózis, fogíny és szemgyulladás, tályogok, kanyaró esetén. A Cickafark tea jó hűtő hatású izzasztó, lázcsillapító, antibiotikus és görcsoldó szer. Jót tesz megfázások, influenzák, fertőző betegségek, főleg magas lázzal és komoly gyulladással járó megbetegedések esetén. Kanyarónál a teljes testre hideg tea boragást alkalmazzunk és magas láznál, teáját forrón fogyasszuk. Megfázások esetén használjuk, Borsmentával izzasztóként. Vértisztító tulajdonsága rendkívüli. Ahol gátolni, visszaszorítani szeretnénk a gyulladást, ott inkább rokonát, a Kamillát alkalmazzuk, vagy más erőteljesebb gyulladásgátló hatással rendelkező gyógynövényt, Bíborkas virágot, Körömvirágot, Bojtorjánmagot stb. A légzőszervek gyulladásos, bakteriális, esetleg fekélyes, vagy vérköpéssel, vérzéssel együtt járó betegségei esetén önmagában vagy Zsályával, Zsurlóval kombinálva használjuk. Tüdő tuberkulózis (Tbc) esetén teakeverék alkotórésze, melyet hosszú távon kell fogyasztani. A vizeletkiválasztó rendszer betegségei esetén, húgyúti fertőzéseknél, gyulladásoknál, felgőzölést, ülőfürdőt, teljes fürdőt is vehetünk belőle. Mélyen átmossa a test szöveteit. A csontszövetben, vagy közvetlen környezetében megbúvó kórokozó esetén használjuk tea, fürdő, pakolás, szeszes bedörzsölésként. Immunrendszer mozgósító gyógynövény. Ellenjavallatait és részletes ismertetőjét is olvassuk el.

A Feketebors, serkentő, nyálkaoldó, szélhajtó, lázcsillapító, kórokozó elleni, féreghajtó hatással rendelkezik. Használható az emésztőrendszer mérgezettsége, vastagbélgyulladás, testüregi pangások, láz, váltóláz, fertőző betegségek esetén. A szárított Gyömbér, a Feketebors, és a Pippali (indiai hosszú szárú bors) hármassal, támadható és felszámolható minden mérgezettség és fertőzés (Ama). Minden lázas megbetegedés, malária (váltóláz) esetén alkalmazzák a betegséget okozó kórokozó elpusztítására. Indiában a szegények legmegbízhatóbb, minden betegség esetén alkalmazott keveréke. Felszámolja az emésztőrendszerben fellehető kórokozóktól származó megbetegedést. Elégeti a kórokozókat, és a parazitákat a bélrendszerben. Az emésztőrendszeren kívül, a légzőszervekben, és a véren keresztül az egész szervezetben fellelhető fertőzéseket, és kórokozókat is eléri, és megsemmisíti. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Fokhagyma minden szövetelemre hat. Nyálkaoldó, vértisztító, fertőtlenítő, antibiotikus, vírusölő (virocid), protozon pusztító, féreghajtó, méreg elleni hatással rendelkezik. A szervezetben lejátszódó, nem az immunrendszerhez tartozó, de hasonló, és szintén a regenerálódást elősegítő rendszerek, szövetek szaporodását, és az egész szervezetbe való kiáramlását segíti elő, más hagymafélékkel együtt (őssejt). Ilyen hatás tapasztalható a Gyömbér, a Kurkuma, és a Fahéj esetén is. Ennek a megújuló hatásnak köszönhetően, a szervezetben felszámol, minden fertőzést, és nem megfelelő szövetállományt. Felhasználási területe teljes egészében megegyezik a Medvehagyma felhasználásával. Növényi antibiotikum. Az antibiotikumokra jellemző minden előnyével és hátrányával rendelkezik. Vírus és gomba ellenes hatása is van. Megtisztítja a vért és a nyirokrendszert, a fertőzéseket okozó kórokozóktól, elhalásuk, vagy jelenlétük mérgeitől (toxinok), és minden egyéb feloldható, semlegesíthető, vagy megsemmisíthető mérgektől (Ama állapot), és a nyákos, hurutos állapotoktól (Kapha). Erős fertőzés esetén, az eredményesség érdekében, nagy mennyiségben kell fogyasztani, 5-6 gerezdet. Erőteljesen hat a mérgezettségek felszámolására (detoxifikáló), jót tesz idült vagy visszatérő (Vata) láz ellen. Megelőzésként is hat az influenzavírus okozta fertőzésekkel szemben. Bevált Spanyolnátha esetén. Torokgyulladás, garathurut, felső légúti megbetegedések, gége és fülbajok esetén. Minden meghűlés esetén alkalmazható, a további bakteriális felülfertőződést is megakadályozhatjuk vele (tüszős mandulagyulladást, tüdőgyulladást, fülgyulladást, arc- és homloküreg gyulladást, szívbajt, hörgőtágulatot stb.). Szamárköhögés és torokgyík (diftéria) esetén felszámolja a baktériumokat és az általuk kibocsájtott mérgeket is. Hatása lassú és nem mindig akadályozza meg a fulladási tüneteket. Inkább megelőzőszer. A további fertőzéseket is megakadályozhatjuk fogyasztásával. Elpusztítja a tuberkulózis baktériumát (TBC). Felszámolja az ételmérgezéseket, és húsmérgezéseket okozó baktériumokat. Szalmonellára is felszámolóként hat. A bélrendszerben a rothadásos folyamatokat gátolja meg. Belső gombafertőzéseknél, más gyógynövényekkel együtt, keverékben jó fogyasztani. Pusztító hatással rendelkezik a női húgyúti fertőzésekre is (pl. coli baktérium). Illóanyaga a bőrön és a tüdőn keresztül, jellegzetes szagként jelenik meg. Folyamatos használata esetén ez elkerülhetetlenül megjelenik. Ez egyben mutathatja a szervezet telítettségét is a hatóanyagokkal. Ebben az esetben főleg vírusos és bakteriális fertőzésektől nem kell félnünk. Kolera, vérhas, dögvész, influenza esetén minden formában fogyasztották. A középkorban, járványok idején, borban áztatva, megfürödtek benne, hogy elkerüljék a fertőzést. „Influenza elleni borunk” egyik gyógynövénye legyen. Antibiotikus hatása a szervezet saját baktérium tenyészetét is károsítja, ugyanúgy, mint a gyógyszerek. Egyéb ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Hibiszkusz virág, vértisztító, vérzéscsillapító (erős összehúzó hatás), fagyasztó (a vért is hűti, ezáltal öli ki a kórokozókat a vérből), gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatással rendelkezik. Használható kórokozóktól fájdalmas vizelés, felfázás, hólyaghurut, köhögés, láz, nemi betegségek, vér mérgezettsége (toxicitás) esetén. Az 1. és 2. csakra rendellenességeinek gyógynövénye. Az egész altest megbetegedései esetén keverékekben ajánlott fogyasztása. Főleg a húgyúti szervekre, és beidegzéseire van nagy hatással. Naptól felhevült állapotokban (napszúrás), és láz csökkentésére, hűsítő italként fogyasszuk. Vértisztító és a szívre, és magára a Szív-csakrára is tisztító hatással rendelkezik. Tisztítja és megnyitja a Gyökér csakrát, és a hozzá tartozó szerveket, rendszereket, képességeket. Hasonló a Rózsaszirom tulajdonságaihoz, ezzel jól kombinálható. Garatgyulladás, torokgyulladás esetén öblögető, de köhögés esetén meleg teaként igyuk. Nem ajánlott elsőnek alkalmazni, vagy csak keverékben, komoly meghűléskor. Nagyon súlyosan leromlott állapot esetén (magas Vata), vagy sovány testalkatú emberek részére, csak kúraszerű használata javasolt.

A Jázminvirág, vértisztító, fagyasztó, baktériumölő, idegerősítő hatással rendelkezik. Használható fejfájás, láz, napszúrás, kötőhártya-gyulladás, bőrgyulladás, égő érzés a húgycsőben, női vérzéses rendellenességek, baktérium- és vírusfertőzések, nyirokmirigyrák, csontrák, Hodgkin-betegség esetén. A Jázminvirág hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Hibiszkusz, de annál erősebben hat a vérben fellelhető minden kórokozó, toxin, salakanyag, és a szövetekben is megbúvó idegen, vagy sérült anyagok elbontására, és kiürítésére a szervezetből. A Hibiszkusz, hűtő és édes jellegű, míg a Jázminvirág kifejezetten fagyasztó és keserű hatásával, mind a kórokozókat pusztítja, mind az immunrendszert alkotó falósejtek mozgósítása által a toxinokat is hamarabb felszámolja, a kórokozók egyik alapvető életfeltételének, a meleg közegnek a megszüntetése által, és gátolja szaporodásukat is. Olyan betegségek esetén, amikor a megbetegítő nem maga a kórokozó, hanem annak emésztéséből vagy elhalásából felszabaduló méreganyag, más vértisztító, és toxinbontó (méregtelenítő) gyógynövényt is alkalmazzunk a láz elmúlta után. Kórokozó tixinjától (mérgétől) való fertőzés esetén a láz pár napon belül újra felújul, vagy délutánra rendszeresen visszatér a lázas állapot, innen ismerjük fel. A Hibiszkusz alkalmazható immunrendszer megbetegedése esetén is, míg a Jázminvirág használata ilyen esetekben nem ajánlott, de súlyos betegségnél fogyasztható. (Egyéb toxinbontó, vértisztító gyógynövény, melyet mindkét esetben alkalmazhatunk a láz és az utána lévő napokban, az Articsóka levele, és az Orbáncfű. Természetes, nem immunrendszert mozgósító antibiotikumok, és a szervezet saját baktérium és gombaállományát nem pusztítják.) Itt is érvényes, hogy a teát 5-7 napig folyamatosan kell alkalmazni, tünetmentesség esetén is. Nagyon erős lázcsillapító. Erősebb fertőzések, járványos betegségek, magas láz esetén is hatásos. Lázgörcsös állapotokban, le nem húzható láz esetén, azonnal érezhető hatása. Nyugtatólag és tisztítólag hat az anyaméhre. Erős vérfertőzés, mérgezettség esetén, a méh túlzott vérzéses állapotaiban, valamint méhrákban, vagy egyéb jóindulatú daganatok előfordulásakor is, a női nemi szervekben felszámoló hatást gyakorol. A legtöbb célra jól társul Szantálfával. Ne használjuk sima, de súlyos meghűlés esetén, ha az nem kórokozóktól származik, vagy nem jár magas lázzal. Csak a legsürgősebb esetben, vagy csak kis adagokban alkalmazzuk nagyon legyengült, sovány embereknél, vagy magas Vatával rendelkezők esetén.

A Kakukkfű, hatását az emésztőrendszeren, légzőszerveken keresztül fejti ki. Fertőtlenítő, immunrendszert erősítő, bélféregűző, baktérium és gombaölő, görcsoldó, nyálkaoldó, vizelethajtó, idegnyugtató tulajdonságokkal rendelkezik. Használható köhögés, szamárköhögés, légcső, hörgő és tüdőbántalmak, TBC, tüdőgyulladás, bélférgesség, görcsös állapotok, fertőző betegségek, alhasi és menstruációs panaszok, lepra, vese és hólyagpanaszok, nyirokcsomó duzzanatok, sebkezelés esetén. A középkorban fertőtlenítő hatásáért, mind a növény égetése, mind főzetének, állandó kis tűzön való párologtatása volt használatban, fertőző járványok idején. Boros vízben kifőzve, megfürödtek benne, hogy a betegséget el ne kapják. Aromás illóanyaga baktérium és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Légzőszervek megbetegedései esetén minden teakeverék alkotórésze. Idegnyugtató teákban is használhatjuk, oldja a nyugtalanság miatti görcsös állapotokat. Erősebb teát készítsünk felfázás, vizelési ingerrel együtt járó gennyes vese és hólyaggyulladás, ezzel együtt járó fejfájás esetén. Vízhajtóként alkalmazható. Fürdő formájában pezsdítő hatású. Immunerősítő hatású. Használható lázas betegségek idején lázcsillapításra is. Lepra esetén lassítja a szövetpusztulást. Ecetes vízben, Zsályával kifőzve, lábgombásodás elleni bedörzsölő. Nyaki nyirokcsomóduzzanat, mumpsz, torok és gégegyulladás, szájnyálkahártya gyulladása, ínysorvadás esetén, borogatóul, öblögetőül szolgál. Nyirokcsomóduzzanat esetén fürdőként kifejezetten ajánlott, ilyenkor nyugtató hatású is. Párologtatva fertőtlenítő és légzést könnyítő hatású. Az illóolaj fertőtlenítő hatása erősebb. Részletes leírását, és ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Kardamom mag használható megfázások, köhögés, hörghurut, asztma, rekedtség, ízérzékelés tompulása, aluszékonyság, nyákos váladékozással együtt járó megbetegedések, általános gyengeség, soványság, energiahiány esetén. A Kardamom serkenti és tisztítja a vért, az elmét és a szívet. Felerősíti az életerőt (Agnit), ezzel kiégeti, kitisztítja a szervezetből a kórokozókat. A Kardamom, más gyógyszerek felszívódását, és a szervezetben való hatását, vagy beépülését is elősegíti, Fahéjjal és Babérlevéllel keverve. Főleg a magas Vata és Kapha gyógynövénye, a Pittát növelheti. Óvatosan használható külső és belső fekélyes betegségek, magas Pitta esetén, valamint köpcös testalkatú egyének (főleg, ha túlzott súlyfelesleggel rendelkeznek) csak kúraszerűen fogyasszák.

A kerti Ruta, vértisztító, gyulladáscsökkentő, féreghajtó, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, helyi vérbőséget okozó, serkentő, szélhajtó tulajdonságokkal rendelkezik. Európa egyik legjobb erősítő, és széles területen alkalmazható méregtelenítő gyógynövénye. Nagyhatású méregtelenítő (toxinbontó) gyógynövény, főleg a gyomor-bélrendszerben lévő mérgezettséget, kórokozókat, férgeket és még a gombafertőzéseket is felszámolja. Használható Candida fertőzöttség esetén, akár a bélrendszerben, akár a vérben van. Gyulladással járó gombafertőzések esetén alkalmazzuk más keserű ízű gyógynövényekkel, amelyek szintén bontják a toxinokat is. Elővigyázattal használható, erős hatású gyógynövény! Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Körömvirág gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, görcsoldó, vértisztító, keringésjavító, fertőtlenítő, tisztító, fájdalomcsillapító, baktériumölő, gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Használható gyulladásos állapotok, gombás fertőzések, féregűzés, bőrelváltozások, vírusos és bakteriális fertőzésekből eredő gyulladások, fertőző váladékozások, ízületi, izom és ideggyulladások, reuma, megfázások, sebkezelés esetén. A Körömvirág elterjedt felhasználását annak köszönheti, hogy vele kiváltható az odafigyelést igénylő, erős hatású Peremizs, vagy más néven Örménygyökér, és az Árnika használata is. Ezen kívül, viszont, még sok egyéb rendkívüli, és egyben veszélytelen tulajdonsággal is rendelkezik. Tüdő és légúti megbetegedésekben kiemelkedő védelmet is szolgáltató gyógynövény a hártyák védelmére. Vértisztító hatását az emésztőrendszeren keresztül fejti ki. Minden betegség esetén alkalmazható teakeverékekben. Alhasi fájdalmak, gyulladások, nemi szervi és hólyagfertőzések, vérvizelés ellen bőségesen fogyasszuk teáját. Fürdőt, ülőfürdőt, pakolást is alkalmazhatunk. Hüvelygombásodásnál, fehér folyásnál irrigáló szer. Borogatásként és teaként egyaránt használjuk, a nyirokrendszer gyulladásainál, vénagyulladásoknál, érgyulladásoknál, ideggyulladásoknál, erősen kitüremkedő visszereknél. Tinktúrájával kezelhető körömágygyulladás. Tinktúráját, és krémjét, a lábujjak közötti kipállásnál, lábgombásodásnál használjuk. A megfigyelések szerint nincsenek mellékhatásai, ellenjavallatai.

A Kurkuma, szinte mindenre kiterjedő, különleges hatású gyógynövény, mint a Gyömbér, és a Fahéj. Elsősorban a sovány testalkatúakra (Vata) vannak, öngyógyulást, és megújulást elősegítő hatással, de minden embertípusnak jó, ha ebben a hármas keverékben alkalmazza. A szervezetben lejátszódó, nem az immunrendszerhez tartozó, de hasonló, és szintén a regenerálódást elősegítő rendszerek, szövetek szaporodását, és az egész szervezetbe való kiáramlását segítik elő. Ilyen hatás tapasztalható a Hagymafélék esetén is. Hatóanyagai az emésztőrendszeren és légzőszervrendszeren keresztül, már alapvetően hatnak a vér tisztaságára, így minden mirigy, ideg, velő és szövetrendszerre is. De magára a vérre és vérkeringésre is nagy hatást gyakorol, így a vér mérgezettségére, a vérsejtek életképességére, és az egész rendszer megújulására is. Természetes antibiotikum, főleg krónikussá vált fertőző betegségek esetén jól alkalmazható. Súlyos betegségekben, lassabban ható. Serkenti és erősíti az emésztőszerveket és a bélflórát (az emésztőrendszerben szükséges baktériumok összessége). A bélflórát nem pusztítja el. Amőbás dizentéria (vérhas), szalmonella fertőzés, bélgombásodás, krónikus (idült) bélgyulladás, bélhurut (colitis) esetén, eredmény érhető el rendszeres fogyasztása által Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A sárga Lórum gyökér használható a vér kórokozóktól (baktérium, vírus stb.) vagy salakanyagoktól telített (toxikus) állapotai, bőrkiütések, duzzadt mirigyek, mirigydaganatok, nemi betegségek, izületi gyulladás, izületi nyirokcsomóduzzanat esetén. A keringési rendszer mérgezettségi állapotait vértisztító hatása által számolja fel. Nagymérvű kórokozókat pusztító hatással rendelkezik. Ajánlott a házilag készítendő „Influenza elleni bor”-ba beletenni. Szünteti a fertőzések közben létrejött lázakat (toxikus hőt), felszámolja magát a fertőzést is. Gyulladást csökkentő, és fájdalomcsillapító hatást is gyakorol a szervekre és a szövetekre. A magas Pitta, és magas Kapha gyógynövénye. Ne használjuk magas Vata esetén. Ne, vagy csak alkalmanként használják Vata testalkatú, lesoványodott egyének (lásd Sovány testalkat).

A Medvehagyma minden szövetelemre hat. Vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő, értisztító, váladékoldó, féreghajtó tulajdonságokkal rendelkezik. A Medvehagyma erős vértisztító, vitamin és mikroelem forrás. Baktérium, vírus, és egyéb kórokozók, méreganyagok elleni gyógynövény. Folyamatos használatával az egész szervezetet áttisztítja, és a bőrön keresztül is érezhető jellegzetes illóolaja, ugyanúgy, mint a Fokhagymáé. Átmossa az összes szövetállományt, a csontos szövetek kivételével. Értisztító. Főleg a vivőerek gyógyítója. Influenza-elleni bor alkotórésze is, más gyógynövényekkel együtt. A mérgezettséget, és a gombás fertőzéseket szünteti, vértisztító hatása révén. Ellenjavallata nem ismert.

Az Orbáncfű, görcsoldó, nyálkaoldó, összehúzó, vizelethajtó, izzadást gátló, gyulladáscsökkentő, idegerősítő, immunrendszerre ható, kórokozó és vírusölő hatással rendelkezik. Használható vírus és kórokozók általi megbetegedések, immunrendszer betegsége, csökkentsége esetén. Erősíti az immunrendszert, és a szervezetet. Nemcsak erősíti, hanem gyógyítja is az immunrendszert. Az AIDS esetén használata kiemelten ajánlatos, mivel kimutatták, hogy a HIV-vírust elpusztítja. Egyéb vírusok, és korokozók elpusztítására is alkalmas. Nyálkaoldó tulajdonságú. Torokgyulladás, fogínygyulladás, és ínysorvadás esetén öblögető. Külsőleg az izzadság által létrejött felsebesedést, gyulladást is kezelhetjük vele, valamint megakadályozható az izzadmány bakteriális fertőzése. Kis mennyiségben flavont tartalmaz. (Lásd FLAVON címszó alatt.) Erős hatású gyógynövény. Főleg teakeverék alkotórésze.

Az Örménygyökér baktériumölő hatással is rendelkezik. Használható megfázás, mellhártyagyulladás, köhögés, krónikus bronchitis, vesebántalmak, húgyúti fertőzések, máj és epe megbetegedések, bélférgesség esetén. Az Örménygyökér a tüdő egyik legjobb fiatalító erősítőszere. Izzasztó és légzőszervek nyálkaoldó szereként, keverjük Gyömbérrel, Fahéjjal és Kardamommal. A beleken felszívódva a máj felé tartó érrendszerben, és magában a májban is, baktériumölő hatást képes kiváltani. Az Örménygyökér használata óvatosságot igényel. Ne használjuk túlzott mennyiségben, mivel nagy adagban hányást, hasmenést, altesti fájdalmakat, émelygést idézhet elő. Figyeljünk, hogy a napi poradagnak megfelelő mennyiséget semmiképp ne lépjük túl. Egyéni érzékenységünknek megfelelően, ha kell, csökkentsük az adag mennyiségét. Nem használható magas Pitta tünetei esetén sem. (A Körömvirág gyökere és virágja alkalmazható ezekben az esetekben is.)

Az erős Pirospaprika használható mérgezettség (emésztetlen táplálék és felgyűlt salakanyagok, kórokozók), rossz felszívódás, hasi felfúvódás, férgek, arcüregi pangás, idült meghűlés, vérkeringési elégtelenség esetén. Erőteljesen serkenti a vérkeringést, gyorsítja a betegség felszámolásának idejét. Meghűlések, lázas állapotok, hideg végtagok, lehűlés esetén, vérserkentés, vérmelegítés, izzasztás céljára forró levesben, borban, külsőleg krémben bedörzsölőként, nagyon jó. Hatékony a vastagbélben meghúzódó kórokozók felégetésében, toxinjai eltávolításában. Az erős, csípős étel fogyasztása a meghúzódó férgeket kihajtja a bélrendszerből. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Sóskaborbolya, bitter-tonik, vértisztító, értágító, lázcsillapító, enyhe hashajtó (laxatív), féreghajtó, baktériumölő, amőbaölő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatással rendelkezik. Használható láz, váltakozó és visszatérő láz, máj- és lépmegnagyobbodás, sárgaság, májgyulladás, cukorbetegség, kötőhártya gyulladás, akne, kelések, amőba- vagy bacillus okozta, idült dizentéria, allergia, immunrendszer gyengülése, fertőző betegségek, gombás megbetegedések esetén. Tulajdonságai nagyban hasonlítanak a Kurkumáéhoz. A külföldi Berberis helyettesítője. Erősen hevítő képességű, keserű ízű gyógynövény. Elsősorban a vérre van hatással, erős vértisztító. A vérbe, szövetekbe, és a zsírba került mindenfajta kórokozót felszámol, és képes megölni. Olyan esetekben, elsősorban ajánlott a használata, melyben nem maga a kórokozó a megbetegítő, hanem annak elhalása, vagy természetes ürítése által keletkezett méreganyagok (toxinok) a fertőzés forrásai. Amennyiben a korokozó mindkettő megbetegítő hatással rendelkezik az emberi szervezetre, akkor megtaláltuk a megfelelő gyógynövényünket. A vérbe bekerült, vagy felhalmozódott salakanyagokat is lebontja, felhígítja, és eltávolítja a szervezetből. Minden egyéb fertőzöttség esetén is, csökkenti, vagy megszünteti, annak betegítő hatását. Kísérletekkel igazolt a Sóskaborbolya pusztító hatása a staphylococcus, streptococcus (főleg a sebfertőzéseket, gyulladásokat okozó fajai), salmonella, shigella, (főleg a hasmenéseket okozók), a vérhas kórokozója (Endomoeba histolyca), a kolerát előidéző kórokozó (Vibrio cholerae), a kolerához hasonló betegség, a giardidis kórokozója (Giardia lamblia), a húgyúti, és hüvelyi fertőzéseket okozók (Escherichia coli, és Candia albicans) ellen. Erős antibiotikus hatása mellet, rendelkezik azok mellékhatásaival is. Így legyünk erre figyelemmel, mivel a szervezet saját baktérium és gombaállományát is kiöli, ezeket a kúra után pótolni kell. Viszont nem gyengíti le a szervezet ellenálló képességét, oly mértékben, mint a kémiai gyógyszerek, mivel egyben ellenálló képesség növelő hatása is van. A baktériumflóra újratelepítéséig a szervezet nincs kitéve az ilyenkor szokásos fertőzéseknek, de azért a vírusfertőzésektől, ettől eltekintve is óvakodjunk. Ne használjuk magas Vata és szövetelégtelenség, lesoványodás esetén. Kurkumával együtt a Vata (Sovány testalkat) is kúraszerűen alkalmazhatja. Fogyasztása esetén a bélflórát pótolni kell.

A fehér Szantálfa vértisztító, vérzéscsillapító, fertőtlenítő, baktériumölő, nyugtató, fagyasztó hatással rendelkezik. Használható nyálkahártya betegségek, szembetegségek, hólyaghurut, húgycső- és hüvelygyulladás, régóta fennálló bőrgyulladás, övsömör, bronchitis, vérbaj (gonorrhoea) esetén. Az egész testet-lelket hűsíti és nyugtatja, amint hatása végighalad a vérkeringés, emésztés, légzés és idegek rendszerén. Szünteti a lázat, a szomjúságot, égő érzéseket, leállítja a verejtékezést. Keverékekben alkalmazva, jó mindenféle lázra, gyulladásos állapotra, és vértisztításra. Külsőleg olajával vagy masszájával a legtöbb fertőzött seb vagy fekély kezelhető. Nem ajánlott magas Kapha (lásd Telt testalkat), súlyos tüdőpangás, magas fertőzöttség (Ama) esetén.

A Tárnics, bitter tonik, gyomorerősítő, lázcsillapító, vértisztító, baktériumölő, fertőtlenítő, féreghajtó, hashajtó tulajdonságokkal rendelkezik. Használható láz, lázat követő gyengeség, sárgaság, májgyulladás, máj- és lépmegnagyobbodás, vérképzési zavarok, genitális herpesz, akne, bőrviszketés, fekélyek, izületi gyulladás, nemi szervi sebek, sebkezelés esetén. Európa egyik legjobb és legrégebben használt gyógynövénye. Világszerte használt bitter tonik, nagyon keserű ízű. Mostanában kissé feledésbe merült alkalmazása, illetve ellenjavallatai miatt inkább gyengébb, de mégis megbízható gyógynövényekkel váltották fel. Máj-lépfunkció szabályozásra használhatjuk Aloéval. Gyógyítja a nemi szervek sebeit, fertőzéseit. Értékes gyógynövény genitális herpesz esetén. Sebkezelésnél lemosó és fertőtlenítő. Vértisztító hatású, megfigyelések szerint javítja a vért, ez kimutatható laboratóriumi leletek összehasonlítása által. Lázcsillapításra Feketeborssal, Gyömbérrel fogyasszuk együtt. Jobban adagolható szeszes kivonat formájában. A tinktúrából napi 3-6 alkalommal 20-60 csepp alkalmazható. Borban áztatva erőteljesebb hatást gyakorol. Hasonló, és szintén a tárnicsfélék családjába tartozik az Ezerjófű (Centauri herba). A Tárnics erős hatású gyógynövény. Használatának nagyon sok megkötése és ellenjavallata van, melyet megtalálunk a gyógynövény részletes leírásánál.

Az Útifű összehúzó, baktériumölő, vértisztító, salaktalanító, sebgyógyító, nyálkaoldó, vízhajtó, kőoldó tulajdonságokkal rendelkezik. Használható légúti megbetegedések, köhögés, szamárköhögés, tüdőgyulladás, tuberkulózis, hörghurut, asztma, hasmenés, gyomor- és bélhurut, gyomorégés, sárgaság, máj és epebetegség, fehérfolyás, vér mérgezettsége, bakteriális betegségek, orbánc, nyirokcsomó elzáródások, sebkezelés, lábszárfekély, vese és hólyagbántalmak, kövek, vesehomok, reuma, ízületi bántalmak, általános gyengeség esetén. Vértisztító és salaktalanító hatása nem látványos, de minden elhúzódó betegség esetén, hosszú távú alkalmazása megbízható és eredményes. Bakteriális betegségeknél gyorsan érezhető hatása. Ilyenkor mind pakolásként, fürdőként és teaként is erősebb kivonatot készíthetünk. Nyálkaoldó, kiválasztást növelő és baktériumölő tulajdonsága folytán a tüdő, a légutak, a gyomor- és bélrendszer hurutos megbetegedései esetén, nyálkahígító és letapadást akadályozó, fertőzést gátló. Így hat a vese és hólyag gyengeségei, felfázás, hólyaggörcs, nehéz vizelés esetén is. Kifejezett ellenjavallata nincs.

A Zsálya, izzasztó, de izzadást gátló is, nyálkaoldó, idegerősítő, összehúzó, vértisztító, fertőtlenítő, csíraölő, antibiotikus, bőrvörösítő, vízhajtó, szélhajtó, görcsoldó, gyulladást gátló hatással rendelkezik. Használható megfázások, influenza, torokgyulladás, légcső- és hörghurut, köhögés, húgyúti fertőzések, vese betegségek, gyomor- és bélhurut, duzzadt nyirokcsomók, torok és orrmandula megnagyobbodás, méh és petefészek gyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, gerincfájdalmak, mirigybetegségek, végtagreszketés, éjszaka leizzadás, TBC, gyulladás, máj betegségek, sebkezelés, szájüreg bármely megbetegedése, szájpenész, ondófolyás, meggyűlt tej, bénulás, idegi rendellenességek esetén. Vértisztító tulajdonsága miatt, használata minden erős fertőzöttség esetén ajánlott. Erős fertőtlenítő és hajszálértágító hatású. Külsőleg bármilyen betegség esetén ajánlott, fürdő, bedörzsölő, krém formájában. Baktériumos, és gombafertőzések esetén csíraölő képessége, csak híg, forrázott formájában hatásos. Sűrűbb, erősebb főzetben ez a tulajdonsága nem érvényesül. Laboratóriumi vizsgálatok ezt a különleges megnyilvánulást alátámasztották. Porának, vagy levelének tűzön való elégetése, vagy híg teájának elpárologtatása, a levegőben is csíraölő tulajdonságú, míg illóolaja nem. Porának fogyasztása belsőlegesen szintén hat a baktériumokra, gombákra. Vírusokra hatónak is tartják. Hosszabb ideig tartó betegségek esetén fürdőket, bedörzsöléseket alkalmazhatunk. A fekvőbetegeket naponta kenjük át frissítő hatású Zsálya tinktúrával, vagy Zsályaecettel. Az Aspyrin fogyasztása felváltható Zsálya és/vagy Levendula teájának ivásával. A Zsálya kiszárítja az orrban és a tüdőben a nyálkafelesleget, a bőségben képződött nyálat. Légúti megbetegedések, torokgyulladás és nyálkaletapadás esetén segíti a nyálka leválását a szövetekről. Tüdő- és mellkasi nyomás, gyulladás esetén pakolást teljes növénnyel együtt kell a felsőtestre tenni. Hörghurut, nyákos köhögés esetén, a gyomor és bélrendszer hurutossága is fellép. Ilyen eredetű hasmenések, bélzavarok esetén meleg teáját fogyasszuk. Napi kétcsészényit osszunk el, és mindig melegen fogyasszuk. Borban kifőzve a belső szövetállományokra és az alhas szerveire hat. Máj és vesebetegség, húgyúti fertőzések, felfázások, méh és petefészek gyulladás esetén igyunk fél-fél deci zsályás bort és tehetünk borogatást a testrészekre. Ülőfürdőt, irrigálást is végezhetünk. Hasnyálmirigy gyulladás esetére is ajánlott teáját fogyasztani. Nagy betegségek idején, vegyünk lábfürdőket Zsályából. Teljes fürdőket is vehetünk belőle, Kakukkfűvel, Apróbojtorjánnal keverve. A Zsályákat ne használjuk túlzott soványsággal együtt járó kiszáradás alkalmával, valamint kismamák ne használják, ha még szoptatni akarnak. Első napokban mindenkinek kissé megemelheti a vérnyomását.

 

 

Egyéb, a népgyógyászatban, vagy egyéb orvoslásokban ajánlott gyógynövények:

Acsalapu-gyökér, Ánizs, Csili, Ezerjófű, Édesgyökér, Fahéj, Fekete retek, Fűz, Gyömbér, Kínakéreg (kinin), Lestyán-gyökér, Levendula, Mirrha, Mustár, Pásztortáska, Retek, Szegfűszeg, Szerecsendió, Torma, Tömjén, Veronika, Vöröshagyma, Zsurló.

 

Egyéb ajánlott készítmények:

C-vitamin, bioflavon készítmények, kalcium és magnézium.

 

Egyéb terápiák:

A szokványos lelkiismeretes betegápolás mellett ajánlott a gözölés, izzasztás, fürdő, dunszpakolás, párologtatás, mozgatás, és a betegségnek megfelelő akupresszúrás pontok kezelése. Súlyos esetben, nagy lázak, vagy egyéb járványos fertőzésre utaló jelek esetén okvetlenül vegyük igénybe az orvosi ellátást, és diagnosztálást. Bármilyen kiütés, kitüremkedés, erős hányás, véres, vagy sima, de gyakori székelés, eszméletvesztés, vagy lázkóma, nehézlégzés esetén azonnal hívjunk orvost.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

gyogytan@freemail.hu

(kapu, 2010.06.09 11:41)

Nem lehetséges, hogy a Jácint és a Jázmin összekeverődött?

kerdes

(piroskrizanten@yahoo.com, 2010.06.09 00:09)

nagyon szeretem ,az intenziv es a termeszetes illatokak,amit csak azt hiszem a jazmin viraga a legmegfelelobb(NEM A LEGFRISSITOK).De sajnos az "egesz vilag " azt mondja ,az nagyon karos ejszakara a haloszobakba! DE AZERT
en jol megrakom a szep viraggal..de en nem ertem mi ebben az igazSAG!