Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek H betűvel/1

2010.11.12

HAJ, HAJHULLÁS, HAJAS FEJBŐR

  Lásd még HORMON, EMÉSZTÉS, SZÉPSÉGÁPOLÁS, VESE, VÉRKERINGÉS, VÉRTISZTÍTÁS.

  A hajhullás nagyon ritkán jelentkezik önmagában. Általában a fejbőr kihűlése, hideg időben a fedetlen fővel való járkálás, vagy forróságban a védősapka hordása miatti besülés (pl. katonáknál, építkezésen dolgozóknál) az ok. Nagyon hosszú vagy nehéz haj esetén, a fejbőr vérellátási zavara miatt, a hajhagymák elsorvadnak és kihullnak. A terhesség 3-4. hónapjától, szintén sűrűn előfordul a hajhullás, mivel a csecsemő fejlődése az anyától több vért von el. Vérnyomás csökkenessél, az anya felső testén jelentkező vérellátási zavarokkal, mellkasi fájdalmakkal, esetleg szívfájdalommal, ájulásokkal együtt is jelentkezhet.

„Okos fej nem tűri a hajat”, szokták mondani. Ez a jelenség szintén vérellátási zavar, mivel az agyi tevékenység folyamatos fenntartásához, a szervezet a vért elvonja. Az agy vérrel való ellátása a szervezetnek fontosabb, mint a végtagok, vagy a fejbőr. De ugyanez zajlik le, gondokkal tetézett életű emberek esetén is.

A hajhullás tünete, előbb-utóbb, mindig jelentkezik, fejfájós, migrénes embereknél. A nehezen gondolkodó, vagy lassúbb felfogású embereknél, de már gyermekek esetében is tapasztalható, hogy nagyobb odafigyelést igénylő folyamatoknál, fejfájás jelentkezik. Mindkét esetben nemcsak a külső, hanem az agy belső hajszálérhálózata sem kap megfelelő vérellátást. Ez lehet genetikai, öröklött tulajdonság is, mivel veleszületett hajszálér vékonysággal társul. Tehát az agy, a fejbőr, és a végtagok alapvetően kevesebb tápanyagot kapnak, mint megfelelő korú embertársaiké. Ezért találkozhatunk már gyermekkorban is kopaszsággal, több nemzedéken keresztül pedig átöröklött kevés hajhagymával.

Leggyakoribb esetben azonban, a hajhullás, betegségeknek a melléktünete. Gyakran előfordul a gyomor- bélrendszer, a hormonrendszer, a vizeletkiválasztó rendszer betegségei, allergia, mérgezés, vértoxicitás (vérben jelen lévő idegen anyagok, kórokozók) esetén. A vegyi úton előállított gyógyszerek mellékhatásaként, vagy velük szembeni allergia esetén, ideiglenes vagy végleges hajhullás is sűrűn előfordul. Előfordul, hogy valamely gyermek, vagy felnőtt egyéni érzékenysége egy bizonyos gyógyszerre, végleges, vagy visszatérően előforduló teljes kopaszságot okoz.

 

A Bojtorján levelét fejmosónak alkalmazhatjuk. A gyökér főzetének vizelet kiválasztó hatását felhasználva, hat a bőrkiütések, sömör, bőrviszketés, és ótvar kezelésére, teaként fogyasztva és borogatásként is. A Bojtorjángyökér a hajhagymákra is tápláló és erősítő hatással van. Hajnövekedés serkentésére, öblögetőként, a gyökér főzetét használják, hetente kétszer, jól bedörzsölve a fejbőrbe. Olajat is alkalmaznak a hajhagymák erősítésére, az élettelenné, törékennyé vált haj kezelésére. Jó hajhullás, korpás, és zsíros fejbőr esetén is. Tea formájában óvatosan, csak kúraszerűen alkalmazzuk vérszegénység, nem múló meghűlés, vagy túlzott soványság esetén.

A Borókabogyó intenzív vértisztító hatású, főleg bakteriális fertőzésekkel szemben érvényesül hatása. Lemosóként alkalmazva, jó, zsíros hajra.

Csalántinktúrával való kenegetéssel a haj korpamentes, csillogó, laza, sűrű, hajlékony lesz. A hajhullás leállítható friss Csalánfőzet és Csalángyökér-kivonatának használatával. Hetente kétszer-háromszor is öblítsük le fejbőrünket kivonatával, és jól dörzsölgessük meg fejbőrünket. Használhatunk Csalántinktúrát is. Ebben az esetben a fejbőrre száraz állapotban kenjük, majd fésülködjünk meg, két óra múlva sima vízzel öblítsük le.

A Dió levelét, éretlen, gyenge termését, kopácsát használhatjuk, tisztító, gombaölő tulajdonsága miatt. A levél forrázatát külsőleg bőrkiütések, tejkiütés, fejkoszmó, erős hajhullás esetén fürdővízként használjuk. A Diókopácsból és az éretlen magból tinktúrát készíthetünk. Fejkoszmó, fejtetvesség ellen, jó házi szer. Erős hajhullás esetén, Diólevél főzetével, vagy tinktúrájával dörzsöljük be a fejbőrt. A hajas fejbőr egyik legjobb ápolója. Ha a hajhullás emésztési probléma tüneteként lépne fel, ebben az esetben is nagyon jó eredmény érhető el a Dióval, mivel egyben gyomor- bélrendszer, máj, és vértisztító hatással rendelkezik, naponta két csésze teát is fogyasszunk el. Színanyaga, tinktúra, vagy olaj formájában, felfrissíti a barna haj színét, és egyben megszünteti a korpásodást is.

Az Édesgyökér megújítja az egész szervezet minden szövetelemét, fiatalító hatású élelmiszer. Fejleszti a hangot, a látást. Szépíti a hajat és az arcbőrt. Nemcsak teaként, hanem rágcsálva, és Medvecukorként is fogyasztható. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Kamillás hajmosás után a haj illatos és csillogó lesz. Szőke hajúaknak visszafesti a hajszínt.

Az erős Pirospaprika serkentő, helyi vérbőséget okozó (bőrvörösítő), hajszálértágító hatással rendelkezik. Használható vérkeringési elégtelenség esetén. Erőteljesen serkenti a vérkeringést. A hajas fejbőr hajszálereinek tágítására, hajhullás esetén, hajvizekbe rakható. Külsőleg szeszes kivonatát vagy olaját használhatjuk. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Mezei Zsurló a Bojtorjánmaghoz hasonlóan, jó lemosó szer, és massza formájában, gyulladt, vagy nehezen gyógyuló, fertőzött felületek, viszkető, pörkös, varas, gennyező bőrkiütések kezelésére. Korpás fejből kezelésére is alkalmas a tea. Egymás utáni napokon mossunk hajat Zsurlóteában, majd kenjük be fejbőrünket oliva, vagy egyéb olajjal (lenmag olaj, kukorica olaj, dióolaj). Másnap mossuk meg újra. Pár nap alatt a korpásodás leáll. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

  HAJSZÁLÉR: Lásd ÉRSZŰKÜLET, VÉRTISZTÍTÓK, VÉRZÉSCSILLAPÍTÁS

  HALLÁS

  Lásd még FÜL.

  A Kálmosgyökér használható süketség, idegzsába esetén. Tisztítja a (meridián-) csatornák elzáródásait, és eltávolítja a mérgezettséget (toxinokat). Megtisztítja, újjáéleszti, és fiatalítja az agyat és az idegrendszert. Élénkíti az agy vérkeringését. Ha semmilyen betegséget nem tudnak megállapítani, és reménytelenné válik a beteg helyzete, próbálkozzunk meg fogyasztásával. Meghűlésből vagy az idegek bemeszesedéséből eredő halláscsökkenés esetén is segít. A kivonatot inni kell, de a fül mögé pasztát, krémet is kenhetünk. Mumpsz esetén is próbálkozhatunk vele, a mirigyekre is hatást gyakorol. Erős hatású gyógynövény, használata óvatosságot igényel. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Svéd-cseppel átitatott vattadarabot tehetünk a füljárat elejére, de előtte cseppentsünk bele Kakukkfű-olajat, elmulasztja a fülfájást, és gennyesedés esetén „beérleli a fület”. (A Kakukkfű-olajat forró vízbe mártott teáskanálra tegyük, így csöpögtessünk egy-két cseppet a fülbe.) A fül magától való kifakadását, ha lehet, kerüljük el, forduljunk orvoshoz, hogy a fül dobhártyáját szúrja meg, így ürüljön ki a genny. Az orvos által megszúrt dobhártyán kicsi a hegesedés, így hallásunk nem romlik, míg a spontán dobhártya repedéskor hosszú, nagy hegek keletkezhetnek. Heges felületen a hangfelvétel akadályozott, előbb-utóbb nagyothalláshoz, süketséghez vezet.

A Szegfűszeg hat az összes kötőszövetre, izomra, velőre, idegre, és reproduktív szervekre. Torok-csakra és a hozzá tartozó hallás, és a nyirokrendszer gyógyítója. Készen kapható illóolaja nagyon erős hatású. Ugyanúgy, és ugyanarra használható, mint a szárított Szegfűszeg bimbók. Óvatosan alkalmazzuk. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Tengeri hagymát (vagy vöröshagymát) kell kisütni Kamilla-olajban, ezt leszűrve, langyosan a fülbe kell csöpögtetni, a fülfájást szünteti, gyógyítja a nagyothallást. Ki lehet próbálni Kövirózsa kisütésével is.

 

HANG, HANGSZALAG

Az Apróbojtorján összehúzó, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású. Használható megfázás, légzőszervi megbetegedések esetén. Napi 2-3 csésze fogyasztása javasolt. Külsőleg, borogatás, öblögetés, fürdő alkalmazásával, használható. Torok- mandula-, gégegyulladás esetén jól társul a szintén összehúzó és gyulladásgátló hatású Zsályával. Akik sokat beszélnek, a hangszálak megerőltetésének megelőzésére öblögessenek naponta Apróbojtorján teával.

Az Édesgyökér megújítja az egész szervezet minden szövetelemét, fiatalító hatású élelmiszer. Fejleszti a hangot, a látást. Szépíti a hajat és az arcbőrt. Nemcsak teaként, hanem rágcsálva, és Medvecukorként is fogyasztható. Az Édesgyökér csak alkalmanként, vagy kúraszerűen használható, erőteljes hatása miatt. Fogyasztása nem ajánlott, túlzott elzsírosodás esetén, vagy ilyen testalkatú egyéneknek. Ne fogyasszuk ödéma, magas vérnyomás, valamint csontritkulás esetén, mivel az Édesgyökér növeli a szív körüli víz mennyiségét, gátolja a kalcium és a kálium beépülését a csontokba.

A Galaj teájával való gargalizálás és öblögetés hatására a hangszalagbénulások megelőzhetők, illetve gyógyíthatók. Vírusos eredetű hangszalagbénulás esetén is bevált.

A Kálmosgyökér minden fontos szervre hatással van, és mindet tisztítva, helyreállítja a szervezet szövevényes rendszerét. Táplálja a gerincen felfutó életerőt, belülről átmossa és kitisztítja az összes gerincből eredő csakrát. Segíti a (prána), szellemi életerő áramlását. Fejleszti és tisztítja a hangot és a hangszálat. A hangot úgy erősíti, hogy az eredeti hangszínt a legtisztább formában adja vissza, és a hangszálat is rugalmasítja. Akár a több éve elváltozott hangszínt is vissza lehet hozni a kivonat öblögetésével, vagy a gyökér rágcsálásával. A Kálmosgyökér a beszéd, az intelligencia, és önkifejezés gyógynövénye. Erős hatású gyógynövény, használata óvatosságot igényel. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Papsajttea kivonat a gége megbetegedések egyik legjobb orvossága, gégegyulladás, súlyos hangszalaggyulladással együtt járó rekedtség, valamint minden rosszindulatú gége-megbetegedés esetén. Ilyenkor napi két és fél liter teát áztassunk be egy napra, reggel melegítsük fel. Napközben négy csésze teát igyunk meg belőle, kortyonként. A maradék másfél literrel gargalizáljunk nap közben. A leszűrt növényből készítsünk pakolást gersli liszttel összekeverve, és rakjuk a nyakra, egész éjszakára, jó melegen tegyük fel.

A Szegfűszeg hat az összes kötőszövetre, izomra, velőre, idegre, és reproduktív szervekre. A Torok-csakra és a hozzá tartozó pajzsmirigy, tüdő, hörgők és hangképző szervek, száj, torok, és a nyirokrendszer, a beszéd gyógyítója. Készen kapható illóolaja nagyon erős hatású. Ugyanúgy, és ugyanarra használható, mint a szárított Szegfűszeg bimbók. Óvatosan alkalmazzuk. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Zsurlófüvet keverjük össze Orbáncfűvel egyenlő arányban, ebből készítsünk teát forrázással. Jól használható gargalizálásra a száj nyálkahártyájának gyulladása, fogínyvérzés és gyulladás, az ínyen és a torokban keletkező sipolyok és polipok esetén.

 

HARAPÁS

A Medvehagyma-cseppek (eszencia) sokféle betegséget elmulasztanak, 10-12 cseppet vegyünk be belőle kevés vízben. A Medvehagyma az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Hosszú távon való használata javasolt.

Az Útifű régóta kedvelt seborvosság. A szétmorzsolt friss levelek nedvét, fájdalomcsillapításra, kössük a felületre, veszett kutya harapása, mérges állatok csípése és mérges-kígyók marása esetén. Csak elsősegélyként, míg orvoshoz nem jutunk.

 

HAS

A Galagonyabogyó és virág, hatását a vérkeringésen és az emésztőszerveken keresztül fejti ki. Serkentő, de egyben nyugtató, szélhajtó, görcsoldó hatással rendelkezik. Használható rossz emésztésből eredő álmatlanság, tápanyag-pangás, hasi daganatok (tumorok) esetén. A Galagonyabogyó elsősorban a szívre hat. Serkentő hatással van a vérkeringésre és az emésztésre. A gyomor- és bélrendszerben felgyűlt, megrekedt táplálék eltávolítására a legjobb gyógynövény. Tisztítja a belek falát, enyhe összehúzó hatást gyakorol a bélfalra. A legjobb emésztésserkentő. Az eltömődött (vékony)bélbolyhokat megtisztítja a lerakódásoktól, a bolyhokhoz tapadt, nem oda tartozó gombatenyészetek leválását, kiürülését is elősegíti (candidiasis). Segít a belekben, vagy az alhasban fellelt daganatok eltávolításában. Óvatosan, vagy egyáltalán ne használjuk aktív, fekélyes állapotok, vastagbélgyulladás, egyéb gyulladással járó állapotok esetén. Előbb ezekből a betegségekből gyógyuljunk ki. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Puffadás, hasmenés, kiütés, gyomorbántalmak és gyomorhurut esetén Kamilla teát kell inni.

A Kálmosgyökér megfelelő szer az egész test megtisztításához. Csak kúraszerűen használjuk, majd tartsunk szünetet a használatával. Ez idő alatt fogyasztható Bazsalikomból, Gyömbérből, Kurkumából tea, maximum napi három csészével.

A Medvehagyma igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható gázképződéssel és kólikával járó akut és krónikus hasmenés ellen ugyan úgy, mint szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása vagy renyhesége okoz. A Medvehagyma hamar kihajtja az emberből a bélférgeket, még az orsógilisztát is. A bélműködés javulásával megszűnnek azok a panaszok is, amelyek különösen idős embereknél valamint a mértéktelenül evőknél a belek túltelítettsége vagy lanyha működése következtében lépnek fel. A Medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta következő panaszokat is: gyomor okozta szívzavarok és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás.

Idős korban, vagy baleset után, a záróizmok renyhesége következtében, bélelőesés, méhelőesés, hüvelykitüremkedés, húgycsőereszkedés léphet fel, mely nagy fájdalmakat okoz a köldöktől a csípőkig. Erre a legnagyobb segítség napi négy csésze Palástfű tea fogyasztása, ami belsőleg erősíti az izmokat, külsőleg pedig Pásztortáska-tinktúrával kell kenni, a hüvelytől a köldökig, a teljes altestet. A Palástfű teába tegyünk 10-10 csepp Pásztortáska-tinktúrát is. Svédkeserűből is tehetünk borogatást. Ezt a terápiát kell alkalmazni a lágyéksérv esetén is, amit ma csak operációval szüntetnek meg. Megpróbálható laza-kötőszöveti hasi és mell megereszkedés esetén is, valamint agyvérzéses bénulás után a szövetek és inak újraépítésére.

 

HASFÁJÁS, HASGÖRCS

Lásd még ALTESTI PANASZOK


Hasfájás, hasgörcs esetén a Kamilla tea különösen ajánlható, főleg kisgyermekeknek.

Hasi fájdalomrohamok esetén Kálmosgyökér kivonatot használjunk. Bélfelfúvódás, emésztőrendszer általános gyengesége, gyomorfelfúvódás, valamint hasi fájdalomrohamokra, görcsökre használható. Napi hat korty, étkezések előtt és után 1-1 korty az egész gyomor és bélrendszerre, a májra, az epehólyagra, a lépre és a hasnyálmirigyre vonatkozóan ajánlott. Minden gyomor és bélzavart gyógyít, még a makacs, idült és rosszindulatúakat is.

Csecsemők hasfájására ajánlott az Orbáncfű virágjának olaja. A hasat kell bekenni vele, a gyermekek megnyugszanak tőle. Hidegérzékenységgel társult hasi nyirokcsomó duzzanatok szintén gyógyíthatók Orbáncfűolajjal.

Az erős Pirospaprika használható emésztési gyengeség, mérgezettség, rossz felszívódás, hasi felfúvódás, férgek esetén. Erőteljesen serkenti a vérkeringést, az emésztést. Más gyógynövények hatását támogatja, segíti beépülésüket a szervezetbe. Főleg a sovány testalkatúak részére nagyon kis mennyiségekben fűszerként használható. Nehéz ételek vagy véres húsok fogyasztásánál pácként, vagy szószban adható fel. Túlzott fogyasztása kólikás görcsöt okozhat. Csak alkalmanként, és kúraszerűen használjuk. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A kerti Ruta értágító, vértisztító, görcsoldó, erősítő, gyulladáscsökkentő, féreghajtó, fertőtlenítő, lágyító, fájdalomcsillapító, helyi vérbőséget okozó, serkentő, szélhajtó tulajdonságokkal rendelkezik. Használható gyenge emésztés, hideg hasi fájdalom esetén. Melegítő, serkentő és tisztító hatást gyakorol a vérre, javítja a perifériás vérkeringést a belek között is. Megszünteti a hasi fájdalmakat, kólikát és görcsöket. 1 liter vízbe 50-60 cseppet tegyünk a tinktúrából, ebből kortyolgassunk a nap folyamán. Elővigyázattal használható, erős hatású gyógynövény! Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Szerecsendió összehúzó, szélhajtó, nyugtató, serkentő, ízjavító tulajdonságokkal rendelkezik. Használható rossz felszívódás, hasi fájdalom és felfúvódás, hasmenés, vérhas (dizentéria), bélgázok esetén. Csökkenti a (magas Vatát) kiszáradást, székrekedést, felfúvódást a vastagbélben. Csökkenti a hasüregben lévő izomgörcsöket. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

 

HASMENÉS

A Cickafarktea megszünteti a gyomor és béltraktus gyulladásait, fokozza a bélbolyhok tevékenységét, és biztosítja a szabályos székelést.

A Dió leveléből készített teát használhatjuk gyomor- és bélhurut, hasmenés, de székrekedés esetén is. A Diókopácsból és az éretlen magból készített tinktúra tisztítja a gyomrot, a beleket, és a vért.

Puffadás, hasmenés, gyomorbántalmak, gyomorhurut, görcs esetén Kamilla teát igyunk. Hasmenéssel együtt kiütések jelentkezhet, ebben az esetben is Kamilla teát igyunk, mivel a kiütéseket a rossz emésztés okozza.

A Kurkuma, hatását az emésztőrendszeren keresztül fejti ki. Természetes antibiotikum, főleg krónikussá vált fertőző betegségek esetén jól alkalmazható. Súlyos betegségekben, lassabban ható, de az emésztőrendszerben már 1-2 nap után, érezhető gyógyulást, egyensúlyt képes létrehozni. Minden étkezés előtt vegyünk be belőle, egy késhegynyit. Serkenti és erősíti az emésztőszerveket és a bélflórát (az emésztőrendszerben szükséges baktériumok összessége), a bélrendszer mirigy és emésztőváladékait egyensúlyba hozza, így képes hasmenés és szorulás esetén is segíteni. Amőbás dizentéria (vérhas), szalmonella fertőzés, bélgombásodás, krónikus (idült) bélgyulladás, bélhurut (colitis) esetén, eredmény érhető el rendszeres fogyasztása által, ilyenkor a napi poradagot osszuk szét a 3 fő étkezés előttre és utánra. Könnyíti a fehérjeemésztést. Helyreállítja a szervezet anyagcseréjét, egyensúlyba hozza a fölösleget és a hiányosságot. Észrevétlenül, folyamatosan gyógyítja a vegetatív idegrendszeri betegségeket. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Éveken keresztül tartó (véres) hasmenéssel szemben, a napi hat korty Kálmosgyökér tea fogyasztása mellett, rövidesen rendbe jövünk. Étkezés előtt és után 1-1 korty. Körömvirág és/vagy Cickafark tea fogyasztása is javasolt hozzá 2 csészével.

Krónikus hasmenéssel és aranyérrel bajlódó betegeknek ajánlott a Korpafű tea fogyasztása. A hasmenésre hajlamos személyek azonban a legnagyobb elővigyázatossággal használják, mert bélgörcsöt okozhat.

A Medvehagyma igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható gázképződéssel és kólikával járó heveny és idült hasmenés ellen ugyanúgy, mint szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása vagy renyhesége okoz.

Az Orbáncfű teája kitűnő szer hasmenés ellen.

A Szerecsendió használható hasi fájdalom, felfúvódás, hasmenés, vérhas (dizentéria), bélgázok esetén. Íróval bevéve, javítja a beépülést és megszünteti a hasmenést. Csökkenti a hasüregben lévő izomgörcsöket. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Zsályatea vértisztító hatású, nyálkátlanítja a légzőszerveket és a gyomrot, étvágygerjesztő hatású, megszünteti a bélzavarokat és a hasmenést.

 

HASHAJTÁS

Az Aranyvessző vizelethajtó, vértisztító, szövetvédő, szövetépítő (bioflavon, P-vitamin), gyulladáscsökkentő hatású. Bélmegbetegedések, bélvérzések esetén anyagcsere fokozó, hashajtó, gyulladásgátló, és a flavon hajszálérre ható, összehúzó hatását használjuk ki.

A Cickafarktea megszünteti a gyomor és béltraktus gyulladásait, fokozza a bélbolyhok tevékenységét, és ezáltal biztosítja a szabályos székelést.

A Dió leveléből készített teát használhatjuk gyomor- és bélhurut, bélférgek, hasmenés, de székrekedés esetén is.

Az Édesgyökér enyhe hashajtóhatással rendelkezik. Nyugtatja és erősíti a nyálkahártyákat, megszünteti az izomgörcsöket, csökkenti a gyulladást.

Két csapott teáskanálnyi Körömvirág-virágzatot adunk egy csésze vízhez és enyhe hashajtót nyerünk.

A friss Kukorica-bajusznak hashajtó hatása van és nem vízhajtó.

A Medvehagyma igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható gázképződéssel és kólikával járó heveny és idült hasmenés ellen ugyanúgy, mint szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása vagy renyhesége okoz. A bélműködés javulásával megszűnnek azok a panaszok is, amelyek különösen idős embereknél valamint a mértéktelenül evőknél a belek túltelítettsége vagy lanyha működése következtében lépnek fel. A Medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta következő panaszokat is: gyomor okozta szívzavarok és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás.

Az Orvosi Ziliz hashajtóhatással rendelkezik. Nyugtatja a nyálkahártyákat, fájdalomcsillapító hatású, bevonja az ingerelt bélfalat. Eredményesen használható bélgörcs esetén. Ne használjuk a belek felszívódási zavara esetén, vagy csak teakeverék formájában, amelybe emésztést serkentőként Gyömbért, Chilit, Köményt is keverhetünk. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

 
HASNYÁLMIRIGY

  Lásd még MIRIGYRENDSZER, GERINC.

A gyomormirigyek váladéka a gyomornedv. Két fontos alkotórésze van, a sav, és egy fehérjebontó enzim. A gyomorban megkezdődik a fehérjék emésztése. Az epesav a zsírbontás megindulásáért, a hasnyálmirigyenzimek a további fehérjebontásért, a szénhidrátok megkezdésének bontásáért, és az epesav által előkészített zsírok teljes bontásáért felelős.

Az A-vitamint a cukrosok nem tudják előállítani a táplálékban található elővitaminból (A-provitamin), ezért ők kérjék orvosuktól a megfelelő tabletta vagy injekció felírását.

Az Aranyvessző hatását a szövetekre, a vizeletkiválasztó rendszeren keresztül fejti ki. Vizelethajtó, vértisztító, szövetvédő, szövetépítő (bioflavon, P-vitamin), gyulladáscsökkentő hatású. Cukorbaj esetén, szövetekre való hatása érvényesül, védi a szemet is. C-vitamint is szedjünk.

A Bodzalevélből és hajtásból készült tea népgyógyászati szer, hat a cukorbetegségre.

A Borókabogyó hat a szövetre, vérre, izomra, zsírra, csontra, velőre és idegekre. Hatását a húgyúti szervekben, a légzőszervekben, idegrendszerben, emésztőrendszerben fejti ki. Használható cukorbetegség, étvágytalanság, emésztési gyengeség, immunhiány esetén. A Borókabogyó tisztító hatású, rombolja és pusztítja, még az ellenálló baktériumokat is, ezáltal hat a test legbensőbb szövetelemeire, csontra, velőre, idegekre is. Tisztító hatása kiterjed az aurára, és többnapos használat esetén a káros csillaghatásokra is. Vizelethajtó hatása révén csökkenti a vérnyomást, valamint fokozza a nitrogéntartalmú anyagcseretermékek és a kloridok vesén keresztüli kiürítését, így szintén hatással van a szövetek és csontok egyensúlyának fenntartásában. Könnyíti a zsírok és szénhidrátok emésztését. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Csalán, kedvező hatással van a hasnyálmirigyre, így a vércukorszintet is csökkenti.

A Dió levelét használhatjuk, vértisztító hatása miatt. Eredményesen alkalmazható kezdődő hasnyálmirigy betegségek, cukorbetegség ellen. A Diókopácsból készült tinktúra alkalmazható higanymérgezés okozta mirigy- és bőrbajok esetén. A Dió termése sok telítetlen zsírsavat, mikroelemet, vasat és C-vitamint tartalmaz. A belőle készült hidegen sajtolt olaj, és maga a dióbél is, csökkenti a vér koleszterinszint tartalmát, és a vérnyomást.

A Fagyöngy teája kedvezően befolyásolja a hasnyálmirigy működését, így még a cukorbaj kiváltó okát is megszünteti folyamatos kivonatának fogyasztása (min. fél-egy évig ). 3 hétig 3 csésze, 2 hétig 2 csésze, 1 hétig egy csésze, majd minden nap 1 csésze. A Fagyöngyöt a régi druidák szent növényként tisztelték és azt tartották róla, hogy minden betegségre jó. Bebizonyosodott, hogy mindenre kiterjedő kiegyenlítő hatása van. Mirigyrendszerre, hormonrendszerre, érrendszerre. Amiből sok van, csökken, amiből kevés van, növekszik (súly, vérnyomás, havi vérzés, cukorbetegség stb.).

A Fekete Áfonya levelének myrtillin nevű hatóanyaga (növényi inzulin), nem csak csökkenti a cukorkiválasztást, hanem teljesen képes megszüntetni a hasnyálmirigy betegségét is. Még inzulin injekciózás esetén is. Teaként fogyaszthatjuk, napi három csészével: étkezés előtt és utánra elosztva. Vagy sűrített kivonatot készíthetünk: négy evőkanál Fekete Áfonya-levelet két liter hideg vízbe beáztatunk és lassú tűzön, szinte csak párologtatva, nem forralva, a felére főzzük. Ebből naponta három csészével iszunk, étkezés előttre és utánra szétosztva. A Fekete Áfonya levele csak abban az esetben használható cukorbetegségre, ha teljesen biztosak vagyunk abban, hogy a leveleket a gyümölcsérés előtt szedték, mivel hatóanyaga csak akkor érvényesül erre a betegségre. Később szedett levelek esetén vízhajtó hatása van. Maga a Fekete Áfonya termése is tartalmaz myrtillint. Eredményt csak rendszeres és huzamosabb ideig való alkalmazása esetén érhetünk el.

A Galaj teája tisztítja a hasnyálmirigyet.

A Kurkuma a test minden szövetelemére hat. Hatását az emésztőrendszeren, a vérkeringésen, és a légzőszerveken keresztül fejti ki. Tisztítja az összes csakrát, és szabaddá teszi a meridián utakat. Testgyertyának, és testgömbnek is használják. Szinte mindenre kiterjedő, különleges hatású gyógynövény, mint a Gyömbér, és a Fahéj. Hatóanyagai az emésztőrendszeren és légzőszervrendszeren keresztül, már alapvetően hatnak a vér tisztaságára, így minden mirigy, ideg, velő és szövetrendszerre is. Serkenti és erősíti az emésztőszerveket és a bélflórát (az emésztőrendszerben szükséges baktériumok összessége), a bélrendszer mirigy és emésztőváladékait egyensúlyba hozza. Könnyíti a fehérjeemésztést. Helyreállítja a szervezet anyagcseréjét, egyensúlyba hozza a fölösleget és a hiányosságot. Ezért alkalmazható cukorbaj, máj és epebántalmak, gyomorsav ingadozás, nem jódhiányos pajzsmirigy megbetegedések, agyi és egyéb hormonok túlzott vagy csökkent működése, fejlődési és növekedési eltérések esetén is. Észrevétlenül, folyamatosan gyógyítja a vegetatív idegrendszeri betegségeket. A túlzott hiperaktivitást is gyógyítja. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Kálmosgyökér kivonata, - napi hat korty, étkezések előtt és után 1-1 korty - az egész gyomor és bélrendszerre, a májra, az epehólyagra, a lépre és a hasnyálmirigyre vonatkozóan ajánlott. A hasnyálmirigy minden betegségére hat, így cukorbetegség esetén is segít a napi hat korty Kálmosgyökér tea. Ezek a szervi betegségek együttesen jelentkeznek májbetegség esetén, a Kálmosgyökér kivonat az egész összefüggő rendszert tisztítja és gyógyítja. Lisztérzékenység esetén alkalmazva, megelőzhető a későbbi cukorbaj. A szervezetben bárhol kialakult rosszindulatú daganat, rák esetén rendszeresen alkalmazzuk, tea, fürdő, krém formájában, így hasnyálmirigyrák esetén is. Erős hatású gyógynövény, használata óvatosságot igényel. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Medvehagyma-cseppek (eszencia) sokféle betegséget elmulasztanak, 10-12 cseppet vegyünk be belőle kevés vízben napi 2-6 alkalommal. A Medvehagyma az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Hosszú távon való használata javasolt.

Cukorbajosoknak gyakran kell inniuk Palástfű teát.

Cukorbetegség kialakulásánál ajánlott a Pitypang virágjának szárát rágni, amíg virágzik. Legalább négyhetes kúrát vegyünk, napi 10-15 szár elrágcsálásával, így hamar levihetjük vércukorszintünket a normális értékre. Leveleiből és gyökeréből, téli időszakban ihatunk teát, napi két csészével. Általánosan használt hasnyálmirigyre a Pitypang szár, levél, gyökér, és szirup.

A Svéd-keserű kedvezően hat a hasnyálmirigyre. Napi háromszor egy-egy teáskanálnyit vegyünk be belőle teában vagy kis vízzel, és napi négy órát tegyünk borogatást a hasnyálmirigyre, hogy végleges gyógyulást eredményezzen. Öregkori cukorbetegség esetén a gerincre, a tarkóra is tehetünk borogatást. Lásd még GERINCVELŐ.

A következő gyógynövények fokozzák a hasnyálmirigy működését, és így gyorsan szüntetik meg a diabétesz keletkezésének okát: 3 rész Gyömbérgyökér, 1 rész Földiszeder-levél, 1 rész Fekete Áfonyalevél, 3 rész Aranypimpó (helyettesíthető Vérontó Pimpóval), 2 rész Babhüvely. Napi adag 1,5-2 liter tea fogyasztása, amíg a lelet-eredmények magasak. 1 púpozott teáskanálnyi keveréket leöntünk Ą liter forró vízzel, három percig állni hagyjuk.

 

Hasnyálmirigyet gyógyító, egyszerű, kiegészítő italok:

500 gramm összevágott póréhagymára, 0,7 liter fehérbort öntünk, és lefedve egy napig állni hagyjuk. A folyadékot leszűrjük, üvegekbe töltjük és reggel és este egy-egy kortyot iszunk belőle. A hagymát kenyérre téve megehetjük.

 

Három nagy fej fokhagymát, tegyük egy literes üvegbe, töltsük fel pálinkával, és 10-14 napig hagyjuk állni. Minden reggeli előtt egy teáskanálnyit fogyasszunk belőle.

 

Hasnyálmirigy gyógyulását elősegítő Táplálékok: zeller, nyers savanyú káposzta leve, friss sárgarépa, vöröshagyma, fokhagyma, zöld póréhagyma. Gyermekláncfű friss levele, szára és gyökere salátába keverve. Mezei katáng gyökér, jól kiáztatva, reszelve, salátába, vagy cikória kávé fogyasztása. Friss uborka kifacsart leve. A feketegyökér és a spárga kitűnő diétás étel, mivel alacsony szénhidrát tartalmú növények, olajjal és zsemlemorzsával is fogyasztható. Ehetünk csicsókát napi 3-4 darabot, nyersen, reszelve, vagy gyümölcscentrifugán kifacsarva, édessége mellett, természetes inzulint is tartalmaz. Tartózkodjunk a fehér búza használatától, ételeink legyenek teljes kiőrlésű termékek, tészták, minél több rostanyaggal, mivel ezekben kevesebb a szénhidrát. Ne csak a cukortól, hanem a sótól is tartózkodjunk. A cukkini (ha nincs, jó a tök is) és a zöldbab, 6 hetes kúrája, magában is nagy segítség a hasnyálmirigy, emésztés, máj és vese együttesének helyreállítására. Nagy rosttartalmúak, fehérjét és mikroelemeket tartalmaznak. Inkább főzelékeket fogyasszunk, és kenyér helyett kásákat. Árpagyöngy, hajdina, zabkása.

 

HÁNYTATÓ

Az Édesgyökér nyálkaoldószer, segíti a váladék felhígulását. Nagy adagban jó hánytató, amely eltávolítja a tüdő és a gyomor váladék tartalmát. Felszámolja a mérgezettséget (toxicitást), ellensúlyozza a hő és a szárazság érzetét. Az Édesgyökér csak alkalmanként, vagy kúraszerűen használható, erőteljes hatása miatt.

A Kálmosgyökér hánytató hatással rendelkezik. Nehéz emésztés, a gyomorban és a belekben keménység, kőérzet esetén, meggyorsítja az emésztést és nyáktalanítja az emésztőutakat. (Hánytató hatása ellensúlyozható Gyömbérrel fogyasztva.) A telt testalkat (Kapha) terápiás hánytatására alkalmas. Erős hatású gyógynövény, használata óvatosságot igényel. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

  

HÁNYINGER, HÁNYÁS

Nehéz emésztés, vagy a gyomor- bélrendszerben előforduló baktérium, vírusfertőzések esetén hányinger, hányás jelentkezik. A bélrendszerben található rosszindulatú daganatok, elzáródások esetén, szintén a gyomron keresztül fordul vissza a táplálék. Elzáródások esetén meg kell győződni arról, hogy nem bélcsavarodás okozza e tüneteket, illetve a féregnyúlvány nincs-e gyulladásban, vagy kifakadás alatt.

Hányingert okozhat, az erős fájdalmak megélése is. Főleg a fej, koponya, fül, és a hozzá tartozó egyensúlyszerv érzékenysége okozhat hányingert, hányást, de a csontok és izületek folyamatos fájdalma is.

A vér hőmérsékletének gyors emelkedése, vagy erős fertőzöttsége is okozhat hányást, akár sugárszerű kilövellést is.

Élelmiszer allergia, egyéb pollen és bőrallergének is kiválthatnak, rossz közérzettel társuló hányingert és hányást.

A hányás különleges formája, mely a terhesség ideje alatt lép fel. Mindaddig nem kóros, míg görcsössé nem válik, és nem gyengíti a szervezetet. A reggeli émelygés és egyszeri hányás természetesnek mondható, de ha túl sok savval és naponta többször jelentkezik, öklendezéssel jár, már toxikus, terhességi mérgezés áll fenn. Ebben az esetben a fogak épségére, a száj, a nyelv, garat nyálkahártyájának sérülésére is figyelemmel kell lenni. A nyelv szét is repedhet. Egyben vízvisszatartás, és szorulás is lehetséges. Terhesség ideje alatt is használható VÉRTISZTÍTÓ teákat is alkalmazni kell, pl. Csalán.

 

Vértolulásos fejfájás, szédülés, orrvérzésből eredő hányinger esetén igyunk forró Cickafark teát. A hányinger, fejfájás lassan elmúlik.

A Gyömbér, serkentő, gyomorerősítő, hányinger elleni, és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Használható hányás, böfögés, rossz ízérzékelés, hasi fájdalom, fejfájás, száj- és nyelv lepedék esetén. Cukorral alkalmazva gyomor és epehányás ellen használható. Konyhasóval keverve a kiszáradást és szorulásokat, gyógyíthatjuk vele. A Gyömbér az emésztőrendszer betegségei esetén, kívülről, massza vagy krém alkalmazásával, és tea vagy por bevételével, elsőrangú. Óvatosan alkalmazzuk gyulladásos bőrbetegségek, magas láz, vesebántalmak, vérzések és fekélyek esetén, erősen hevítő hatása miatt. Terhességi hányás esetén is alkalmazható kis adagokban, a szájban porként, kis vízzel, megforgatva.

A Kardamom mag a vékonybélen keresztül hat az egész emésztőrendszerre, segítve az emésztést, és a felszívódást (az élelem energiává alakítását). Eltávolítja a nyákokat, kitisztítja a megrekedt, és bomló maradványokat a gyomorból, és a tüdőből. Édesköménnyel és Korianderrel együtt megszünteti a hányást, böfögést, savfelöklendezést. Terhesség esetén is alkalmazható, toxikus hányásnál bevált csillapító (a szervezet és a vér mérgezettségére utaló jel). A Kardamom serkenti és tisztítja a vért. Túlzott kávéfogyasztás esetén a tejben bevett Kardamom por, semlegesíti a kávé koffeinjét, szünteti a remegést, nyugtatja a gyomor és a belek nyálkahártyáját. Kitűnő gyógynövény az egész testre vonatkozó energiaáramlás (prána) megindításában és normalizálásában. Óvatosan használható külső és belső fekélyes betegségek esetén, valamint köpcös testalkatú egyének (főleg, ha túlzott súlyfelesleggel rendelkeznek) csak kúraszerűen fogyasszák.

A Szegfűszeg, serkentő, fertőtlenítő, görcsoldó, nyálkaoldó, szélhajtó, fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Használható nehéz emésztés, hányás, csuklás esetén. Nehéz ételek fogyasztásánál, segíti az emésztést, ételbe 1-2 szem rakható. Jó minőségű vörösborban áztatva, nehéz ételek fogyasztása után, egy-egy pohárral fogyasszunk a borból. Óvatosan alkalmazzuk. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.