Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Immunrendszer

2010.11.09

IMMUNRENDSZER

Lásd még VÉRTISZTÍTÁS.

Az immunrendszer mechanizmusának elmagyarázása nem a legegyszerűbb feladatok közé tehető. Az immunrendszer fogalmi meghatározása: a szervezet önvédelmi rendszerének összessége, melynek feladata a szervezet belső rendszerének teljes védelme, a kívülről jövő bármely hatás kiküszöbölésére.

Az alapvető életfunkciókat ellátó szervek betegsége, vagy/és az immunrendszer gyengesége esetén, - még csontráknál, vérráknál is, - a még meg nem betegedett csontvelő fokozottan elkezdi termelni a védekező vértesteket, hogy a szervezetet mentse. A testszerte szétszórt endotelsejtekkel együtt, a fehérvértestek falósejtekké válnak. Az endotelsejtek mindenütt jelen vannak, - az erek belső falában, az izomsejtek melletti nyirok göböcskékben, és utakban, a lép, a máj ereiben, az egész belsőszerves nyirkokban, hártyákban, amik a hasfalban elhelyezkednek, - és alvó védekező rendszert alkotnak. Gyakorlatilag mind a csontvelő, mind az endotelsejtek, a test minden részében megtalálhatók. A helyileg legközelebbi csontvelő, azonnal pótolja a fagocitává, falósejtté, vált sejtet.

Ha a szervezetben, bárhol, akár részlegesen is, falósejteket létrehozó egészséges szövetállományok léteznek, ezek ösztönös parancsoknak engedelmeskedve, azonnal elkezdik munkájukat, és fokozatosan képesek térthódítani az emberi szervezet megtisztításában.

A fagociták, falósejtek közül, bizonyos sejtek, nemcsak idegen kórokozókat, mikroorganizmusokat, hanem a vérben, és a szervezetben fellelhető minden nagyobb idegen részecskét (pl. röntgenfestéket, kikristályosodott mérgeket, belső varrócérnát), valamint a nem egészséges formájú, vagy egyéb módon a normálistól eltérő, vagy pusztulófélben lévő sejtet is bekebelezik és lebontják. (Autoimmun megbetegedésnél ez nem így zajlik!)

Ezek a vándorló falósejtek mindig ott jelennek meg, ahol hisztamin szabadul fel. A hisztamin nagy mennyiségű helyi megjelenése viszont vizes váladékot és fokozott gyulladást idézhet elő (az allergia oka).

A hisztamin minden szövetben megtalálható vegyület, mely a szervezet természetes védekezőrendszerét hivatott létrehozni, aktiválni, az élő szövetállományt érő bármilyen károsodás esetén. (Nagy mennyiségű hisztamint felszabadító anyag található, az élő Csalán szőröcskéiben.)

A falósejtek tehát megjelennek a hisztamin hívó szavára, és az idegen anyagot körülvéve, bezárják önmagukba. Miután megteltek, a magukba zárt anyagokat megemésztik, vagy egyéb a szervezetben megtalálható enzimek segítségével lebontatják és kiengedik magukból. (Ez a jelenség zajlik le a májban, a belekben, a lépben és a vérben is.) Ezen a területen erős bőrpír vagy, gyulladás alakul ki. Ennek a területnek a további eloszlatásáról, elszállításáról más fehérvérsejtek, és a szövetekben lévő nyirokutak gondoskodnak.

Ha a fagociták által megemésztett anyag nagy mennyiségű, vagy elhalt kórokozókat is tartalmaz, gennygóc képződik, amiben maguk, a felszámolási folyamatba belehalt falósejtek is jelen vannak. Ennek a gennygócnak a feloldására és felszámolására megint egy másik falósejt csoport jelenik meg. Amikor az ilyen típusú falósejtek csökkenten vannak jelen, akkor a gennygócokat is körbefogják, majd később, lassan oszlatják el. Amennyiben több ideje körbezárt állapotban vannak gennygócok, akkor felosztatásukhoz és újbóli felismerésükhöz, ezt a burkot meg kell bontani. Ezekre gennyoszlató és feloszlató gyógynövényeket használhatunk. Utána már megint felismertté válnak az ilyen típusú falósejtek számára az elzárt gócgöbök, és így felszámolásuk biztonságos.

Legvégső soron, ha a bekebelezett anyagot a falósejtek megemészteni, vagy megsemmisíteni nem tudják, magukból kiengedik, és azonnal, többed-magukkal összefogva körülzárják, a szervezet többi részétől elkülönítik (betokosítás). Ilyenkor több falósejt kordont képez az anyag körül, egyéb munkát nem tud végezni. Amennyiben az elzárt tokban fertőzőképes organizmus van, több éven keresztül is, életképesen megmaradhat.

Ha a falósejtek pusztulása miatt a kordon meggyengül, vagy megszűnik, a fertőződés újból fellángol. Ilyen esetek a visszatérő lázzal járó megbetegedések, vagy láz nélküli újbóli fertőzések, melyek gyors lefolyásúak. A kórokozót a vérből, vizeletből, bélsárból laboratóriumi módszerrel nem tudják elkapni és azonosítani, mivel -mire megfelelő mennyiségben megjelenne és kimutathatóvá válna,- az új falósejtek már megint körbefogják, a vérben és szövetekben szétszóródott állományt pedig már megsemmisítették. Ilyen esetekben indokolt lenne, -a betegség lefolyása alatt, vagy közvetlen utána,- a fagociták elektronmikroszkópos vizsgálattal való megfigyelése, mert bennük a felfalt kórokozó még megtalálható.

A fenti eset különlegessége, hogy amennyiben a kórokozót mégis kimutatták, már elérni az újra alakult tokban, gyógyszerekkel, normális immunrendszer esetén, megint csak nem tudják. Ezért a beteget, a kórokozó elleni, rendszeres gyógyszerszedésre állítják be. (Immunrendszert gyengítő eljárásokat emiatt alkalmazni nem indokolt és nagyon veszélyes is. Immunrendszer gyengítést csak szervátültetés esetén alkalmaznak, hogy az új szervet a szervezet falósejtjei meg ne támadják.)

A rendszeres gyógyszer fogyasztása helyett mindenképpen ajánlottabb gyógynövény teát fogyasztani, pl. Cickafark.

Leírtam a normál immunrendszer működését, de találkozhattunk egy zárójelben lévő mondattal is, hogy „autoimmun megbetegedésekkor ez nem így zajlik”.

Mint minden rendszer az emberi szervezetben, az immunrendszer is megbetegedhet. Maga a szervezet ellenálló képessége, arra alapszik, hogy az anyaméhben való kifejlődés közben, a gyermek, saját szövetépítő tevékenységével együtt, kialakítja a rá jellemző, egyedi felismerőrendszert, az immunrendszert is, mely saját szövetállományát különbözteti meg, más szövetektől és anyagoktól.

Ez a rendszer sokban azonos az emberiségre jellemző elődök immunrendszerére, de sokban különbözik is. Akár az őt létrehozó szülök rendszerétől, vagy egypetéjű ikertestvérétől is megkülönbözteti. Ez az egyediség egyik alapja. Minden, ami ebben az időben keletkezett, azt később is sajátjaként ismeri fel a szervezet, minden egyéb pedig idegen számára.

A születendő csecsemő fejlődése során, vannak bizonyos szervek, szervrendszerek, melyek alapvetően, ettől a központi felismerő rendszertől elzártan, önálló rendszerként fejlődnek ki, és önálló felismerő tevékenységgel rendelkeznek, vagy egyáltalán nem rendelkeznek felismerő tevékenységgel, de nem részei az egész test szöveteit felismerő rendszernek sem. Ismertebb ilyen szervrendszer például a spermaképzés és a pajzsmirigy bizonyos részei, a teljes agy, és a szemlencse.

Ezeknek a szerveknek, bárminemű betegség folytán létrejött elhatárolódásának megszűnése, és a szervezetbe kerülése, -annak ellenére, hogy a test fontos részei,- a szervezetben ellenanyag termelést fog beindítani, és az immunrendszer pusztítólag fog fellépni ellenük. Ettől kezdve, minden ilyen típusú, szövetállományt is, idegenként tart számon, és elindul egy önmegsemmisítő mechanizmus felé a szervezet. Ezt nevezik autoimmun megbetegedésnek. Lényege az, hogy a védekezősejtek (falósejtek, fagociták) nem ismerik fel a szervezet saját testanyagát, megtámadják, igyekeznek elpusztítani.

Az immunbetegségek előfordulhatnak balesetből, gyulladásból eredő sejtközötti átvándorlások hatására is, de vannak olyan baktérium és vírustörzsek is, melyek megtévesztik a természetes módon működő immunrendszert, és magukat fogadtatják el a szervezetben „sajátnak”, ezáltal, vagy toxinjaik, mérgeik által, átalakítják a szervezet immunrendszerét, mely így szintén önmaga ellen fordul. A szervezet ugyanis egy mechanizmusra épül, a „saját” a védendő, minden egyéb, ami pedig nem tartozik ebbe a kategóriába, az veszélyezteti a szervezetet, tehát megsemmisítendő. Ilyenkor beszélünk átkódolt, megtévesztett immunreakcióról, vagyis létrejött autoimmun megbetegedésről. Ilyenek a kötőszövetes megbetegedések, kollagén betegségek, izomsorvadások, AIDS, sclerosis multiplex, és a rák bizonyos fajtái is.

Sugárzások és kémiai anyagok is hozhatnak létre immunfelismerési zavarokat. Ebben az esetben akár az egész rendszerre is kihatva, magát, a felismerő sejtet támadják meg, és ebben keletkezik zavar. Ilyenek hozzák létre a másod, harmadízben létrejövő rákos megbetegedéseket, melyek már halállal is végződnek.

Másik megközelítés szerint, előfordul, hogy mérgezések, vagy sugárzások hatására, a szerveket roncsolva, mutáns szövetek jönnek létre, és ezt a szervezet, mint rendes immunrendszeri reagálást, mint idegen betolakodót, vagy sérült sejtet pusztítja el, de nemcsak részben, hanem teljes egészében az egész szervet felemészti. Valamint előfordulhat, hogy a mutáns szövetet tartja meg, és ismeri fel sajátjaként, és a tiszta szövetet, tehát az embrionális életszakban kialakult eredeti szövetállományt pusztítja még tovább, ezáltal az egész szervezettől idegen, annak nem megfelelően viselkedő, teljesen új szerv jön létre a szervezetben.

Tehát az immunrendszer felborulásának, és megbetegedésének sok megközelítését ismertük most meg, de ez nem változtat azon a tényen, hogy helyrehozatala a leírtak alapján szinte lehetetlen feladatnak látszik.

Ebben a fejezetben mind az immunrendszert serkentő, mind az immunrendszert gyógyító lehetőségeket ismerhetjük meg.

 

Ellenálló képesség erősítő hatása van a Csalántea fogyasztásának. Rendszeres vagy kúraszerű fogyasztása visszafogja az allergiás tüneteket. Lassan, de biztosan ható erősítő. Sok vitamin, és nyomelemet tartalmaz. Vérmegújító hatása van.

A Bazsalikom friss levelének fogyasztása salátákban, vagy a tea ivása immunrendszer erősítő hatású.

A Bíborkasvirág (Echinacea) növényi antibiotikum és immunerősítő szer, a szövetekre és a vérre hat. Hatását a vérkeringésen, a nyirokrendszeren, és légzőszerveken keresztül fejti ki. Vértisztító, izzasztó (diaforetikus), baktériumölő, vírusölő, fertőtlenítő és erősen hűtő hatása révén fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Használható vér mérgezettsége (vértoxicitás), vérmérgezés (kórokozó a vérben), üszkösödés, ekcéma, mérgező marások vagy csípések, száj, fog- és ínyfájdalmak, nemi betegségek, prosztatagyulladás, fertőzések, allergiák, sebek, tályogok, himlő, kanyaró, kötőszöveti és reumatikus ízületi gyulladás esetén. Nagyobb adagokban csak addig használjuk, amíg a kórokozókat el nem pusztítottuk, utána már a test saját szöveteit gyengítheti. A legjobb méregbontó (detoxifikáló) gyógynövény. A legtöbb méreg hatását legyőzi a szervezetben. Tisztítja a vért és a nyirokrendszert, segíti a fehérvérsejtek működését, és megóvását Megállítja a gennyképződést és a szövetek pusztulását. Bármilyen idegen anyag, betegséget előidéző idegen kórokozó, vagy annak mérge ellen használják vértisztítóként. Megfázások, influenzák, tüdő megbetegedések esetén megelőzésként is használható. Tüdőbetegség esetén Peremizs-, vagy Körömvirág gyökérrel együtt védi is a tüdő szöveteit. Hosszú távon használható kis adagokban. Szeszes kivonatából, napi három alkalommal vehetünk magunkhoz, 15-20 cseppet megelőzésként influenzás időkben, fertőzés esetén napi 2-3 alkalommal 50 cseppet. Külsőleg lemosóként, fürdőkbe használható mérges marások, elfertőződött sebek esetén, vagy fertőzések megelőzésére, ha ilyen környezetbe kényszerülünk.

A Bíborkasvirág használata nem ajánlott vérszegénység, szédülés esetén. Csak kúraszerűen és rövid ideig ajánlott, nagyon sovány testalkatú emberek, vagy kóros lesoványodással, szövetvesztéssel együtt járó betegségek (pl. izomsorvadás, sclerosis multiplex, egyéb autoimmun betegség) esetén. Túlzott használata roncsoló hatással lehet a fehérvérsejtekre és megtámadhatja a test saját szövetállományát. Alkalmazása óvatosságot igényel. Amennyiben sürgős, és indokolt használata során, remegést, szédülést és lebegésérzetet eredményezne, fogyasszunk hozzá Édesgyökér vagy Orvosi ziliz teát. Egyéb esetben használatát szüntessük be.

A Borókabogyó vízhajtó, izzasztó (diaforetikus), emésztést serkentő, szélhajtó, fájdalomcsillapító, görcsoldó, fertőtlenítő, baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik. Használható immunhiány esetén.

A Borókabogyó tisztító hatású. Rombolja és pusztítja, még az ellenálló baktériumokat is, ezáltal hat a test legbensőbb szövetelemeire, csontra, velőre, idegekre is. Tisztító hatása kiterjed az aurára, és többnapos használat esetén a káros csillaghatásokra is. Intenzív levegő és vértisztító hatású. A levegő tisztítására, légzéskönnyítésre, zöld részeit, rügyeit, bogyóit is égetik, vagy párlatát gőzölik járványos betegségek megelőzésére fertőtlenítőként. Füstje védelmet nyújt a pestissel és más betegségek ellen. Belsőleg pestis, lepra elleni hatását figyelték meg a középkorban. Az indiánok fertőzések, ízületi gyulladások és női betegségek gyógyítására használták. Ekcéma és pikkelysömör esetén külsőleges massza alkalmazásával is. Főzetét hólyag, vese, húgy- és ivarszervek betegségei ellen, még gonorrhea (kankó, tripper) esetén is, eredményesen alkalmazhatjuk. Használata óvatosságot igényel, vesegyulladás (nefritis), epilepszia, és terhesség ideje alatt (serkentő, és vérbőséget okozó hatása miatt) fogyasztása nem javasolt. Túlzott, vagy hosszú ideig tartó használata a vesében bevérzéseket okozhat.

A Cickafarkban található kamazulén nevű vegyület, csökkenti a szervezetben felszabadult hisztamin hatására jelentkező gyulladásos állapotok elviselését, a folyamat elnyomása nélkül. (A Kamilla visszaszorítja ezt a folyamatot, ezért gátolja a falósejtek működését). A Cickafark fájdalomcsillapító, de még fontosabb tulajdonsága, hogy a gyulladás lefolyására nem gátlólag, hanem gyorsítólag hat. Segíti a szervezetet a hisztamin felszabadulása által előidézett rossz közérzet elviselésében. A beteg általános közérzete pár napos használat után már javul. Alkalmazható szénanátha, egyéni pollen allergiák esetén is.

A Cickafark képes több éve meghúzódó betegségek felszámolására, mivel rendszeres fogyasztásával, állandó készenléti állapotban tartja a vértestképzést, és az esetleges tok megsérülése esetén, nemcsak elhatárolni, hanem a tok nagyságát egyre kisebbre csökkenteni, vagy teljesen felszámolni is képes, mivel egyben növényi antibiotikumot is tartalmaz. A Cickafarkban található növényi antibiotikumok nem terhelik le a májat vagy egyéb szerveket, mivel ezeket nem kell a szervezetnek felvehető állapotba bontania, míg a gyógyszereket igen. A növényi antibiotikumok a szervezet számára azonnal kész formában vannak jelen, s amennyiben nincs rájuk szükség, nem szívódnak fel, hanem hamar kiürülnek. Cickafark és egyéb gyógynövények alkalmazásával, a felszínre hozhatók betokosult Tbc-s gócok, vírusok, baktériumok, gombatenyészetek. A szervezetben megjelenésük alkalmával újbóli megbetegedést okoznak, de ekkor már a konkrét tünetek, és nagy mennyiségük miatt, laboratóriumi vizsgálhatóságuk felismerhetővé, azonosítható teszi őket. Ez után, a betegségnek megfelelő terápiával gyógyíthatók.

Az Édesgyökér minden szövetelemre hat. Hatását az emésztőrendszerben, légzőszervekben, idegrendszerben, reproduktív (szaporító) és kiválasztó rendszerben (vese, és húgyutak) fejti ki. Flavonszármazékokat tartalmaz. Serkenti az immunrendszert, daganatellenes hatású. Édesgyökeres vizet fogyasztanak vértisztítóként (1 liter vízbe, 1 teáskanálnyit beleteszünk este, másnap reggeltől fogyasztható), fémmérgezések megelőzésére, erősítőként, frissítőként és szomjoltóként. Megfázások és légzőszervi panaszok esetén használjuk teában Gyömbérrel együtt. Az Édesgyökér nyálkaoldószer, segíti a váladék felhígulását. Nagy adagban jó hánytató, amely eltávolítja a tüdő és a gyomor váladék tartalmát. Enyhe hashajtó, nyugtatja és erősíti a nyálkahártyákat, megszünteti az izomgörcsöket és csökkenti a gyulladást. Felszámolja a mérgezettséget (toxicitást), ellensúlyozza a hő (szöveti láz) és a szárazság (szomjúság) érzetét. Az Édesgyökér megújítja az egész szervezet minden szövetelemét, fiatalító hatású élelmiszer. Nyugtatja az elmét és az idegeket, elégedettséget és összhangot teremt. Megóvja az agyat, és az idegeket az összeomlástól. Tápláló tulajdonságú, erőt ad. Nemcsak teaként, hanem rágcsálva, és Medvecukorként is fogyasztható. Tejjel elkészített teaként a belső szövetállományokra hat. Megközelíthetetlenség miatt, vagy egyéb, műtéttel el nem távolítható daganatok, például agy, tüdő, máj, méh, pete, petevezeték, vese, vese-utak, fül-, fülkürt, esetén is eredményes lehet. A nemi szerveket energiával látja el. Egy nap folyamán, 2-3 alkalommal egy kávéskanálnyi szárított gyökeret rágcsáljunk el, többet ne. Nagyobb adagban használva az Édesgyökérnek, hormonszerű hatása van, ezért, ha ez nem maga a terápia része, fogyasztásával óvatosan járjunk el. Az Édesgyökér csak alkalmanként, vagy kúraszerűen használható, erőteljes hatása miatt. Fogyasztása nem ajánlott, túlzott elzsírosodás esetén, vagy ilyen testalkatú egyéneknek. Ne fogyasszuk ödéma, magas vérnyomás, valamint csontritkulás esetén, mivel az Édesgyökér növeli a szív körüli víz mennyiségét, gátolja a kalcium és a kálium beépülését a csontokba. Gyömbérrel és Kardamommal viszont csont és fogerősítő hatású.

A Fagyöngyöt a régi druidák szent növényként tisztelték és azt tartották róla, hogy minden betegségre jó. Bebizonyosodott, hogy mindenre kiterjedő kiegyenlítő hatása van. Mirigyrendszerre, hormonrendszerre, érrendszerre. Amiből sok van, csökken, amiből kevés van, növekszik.

Beteg, nyugtalan, ideges emberek vegyenek Kakukkfű-fürdőt. Betegségek utáni gyengeség, elesettség előfordulásánál Kakukkfű-fürdő javasolt. Gyors eredményt hoz.

A Kálmosgyökér minden fontos szervre hatással van, és mindet tisztítva, helyreállítja a szervezet szövevényes rendszerét. Táplálja a gerincen felfutó életerőt (Kundalinit), belülről átmossa és kitisztítja az összes gerincből eredő csakrát. A fel nem használt szexuális energiát továbbítja, hasznos felhasználásra, a szervezet számára. Hat a gerincidegekre, így az összes szervre és az egész szervezetre. Segíti a (prána), szellemi életerő áramlását. Tisztítja a (meridián-) csatornák elzáródásait, és eltávolítja a mérgezettséget (toxinokat). A vékony testalkatú (Vata), és az eredetileg is testes testalkatú (Kapha) egyének ifjítója. A beszéd, az intelligencia, és önkifejezés gyógynövénye. Rendszeresen alkalmazzuk abban az esetben is, ha semmilyen betegséget nem tudnak megállapítani, és reménytelenné válik a beteg helyzete. Erős hatású gyógynövény, használata óvatosságot igényel. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Medvehagyma-cseppek (eszencia) sokféle betegséget elmulasztanak, 10-12 cseppet vegyünk be belőle kevés vízben. A Medvehagyma az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Hosszú távon való használata javasolt.

Az Orbáncfű kivonat, és olaj, a legjobb sebolaj, fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és gyors sebgyógyító hatású. Minden ideg eredetű, idegpályát érintő fájdalom, elváltozás fontos gyógyítója.

Az állandóan betegeskedő embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát venniük a Pitypang szárából. Napi 5-6 db-ot szárat fogyasszunk belőle, legalább 2 hétig, de lehet folyamatosan egész őszig is.

A Zsályaecetet használjuk hosszabb ideig tartó betegség esetén bedörzsölésre, mivel bőrön keresztül jótékony hatású. Erősíti, és élénkíti a testet, növeli ellenálló képességét. A Zsályatea rendszeres fogyasztása is javasolt, napi két csészével fogyasszunk belőle, reggel és este egy-egy csészével. Ajánlott görcsös állapotok, gerincvelőbántalmak, mirigy-megbetegedések, végtagreszketések esetén, egészen a tünetek megszűntéig kell fogyasztani.

Izületi csontosodás léphet fel, immunrendszer összeomlásából eredő, sokízületi gyulladás esetén. Ilyenkor ugyanazt a terápiát alkalmazhatjuk, mint az epekőnél. Nagyon eredményes. Ezzel elkerülhetjük az elcsontosodott izületek átvágását, műtéti korrekcióját, ami vissza nem fordítható. Hathetes Reteklé-kúra segít. A részletes leírást lásd az IZÜLET-nél.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.