Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vastagbélgyulladás

2009.08.07

Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa)

A colitis ulcerosa (ejtsd: kolitisz ulceróza, kolitisz) a kifekélyesedő vastagbélgyulladás, egy idült (= hosszan tartó) kórkép (=valamely betegség, meghatározó vázlata vagy leírása szavakban, írásban), amelyben a vastagbél gyulladttá válik és kifekélyesedik. Ez vérzéses hasmenéssel, hasi görcsökkel és lázzal jár. A betegség bármely életkorban elkezdődhet, de rendszerint 15 és 30 év között indul. A betegek bizonyos hányadánál az első panaszok 50 és 70 éves kor között kezdődnek. Erre a korra a bélfal, az igénybevételtől függően elhasználódott, és kevésbé képes megújulni, mivel a vérellátása csökken. Ez utóbbi kategóriába tartozik az öregkori széklet-tarthatalanság kb. 90%-a is.

A betegek körülbelül 10%-ában a betegség egyetlen roham után meggyógyul és soha nem tér vissza. Ezek egy részében azonban voltaképpen egy fel nem ismert fertőzés lehet inkább az ok, mint valódi kifekélyesedő vastagbélgyulladás (pl. vérhas).

 

A betegség mindig a végbél felől indul, és különböző mértékben hatol fel a vastagbél teljes hosszáig. Ez a betegség lefolyásában, egyénenként változik. Néhány betegben, azonban, - már a korai szakban is, - a vastagbél nagyobb része érintett. Összefüggően, azonban, általában felfelé terjed, és egy idő után érinti az egész vastagbél hosszát. Amennyiben csak a végbél betegszik meg, a diagnózis proctitis. Kiterjedtebb kórforma a szigmabelet és a vastagbél leszálló szárát is érintő baloldali colitis. A legsúlyosabb betegségforma az egész vastagbelet érintő pancolitis (pan=egész). A betegség folyamán a kiterjedés változhat.

 

A bélrendszerről általában, itt olvashatunk:

http://www.hazipatika.com/topics/hatso_fertaly/articles/A_belrendszer_altalanos_felepitese?aid=20070914130116

A vastagbéről olvashatunk a fent említetten keresztül, vagy a következő link azonnali beütésével:

http://www.hazipatika.com/topics/hatso_fertaly/articles/A_szeklet_szekhelye?aid=20070914145810

A Crohn-betegség ls a kifekélyesedő vastagbélgyulladás között az a külömbség, hogy a kolitis ulceróza rendszerint nem érinti a vastagbél minden rétegét, és soha nem alakul ki a vékonybélen. Rendszerint a végbélben vagy a szigmabélen (a vastagbél alsó szakasza) kezdődik, és végül a vastagbél egy részére vagy teljes egészére ráterjed.

A Crohn-betegségről bővebben itt olvashatunk:

http://www.hazipatika.com/articles/A_Crohn-betegseg?aid=20060627165153

Kialakulása:

A betegség eredete ismeretlen, de feltehető, hogy veleszületett vagy az élet során szerzett hajlamhoz társul valamilyen kiváltó ok, tényező, - például fertőzés, - vagy lelki-, testi túlterheltség, mely a lappangó hajlamot felszínre hozza. A gyulladás kialakulásában és fenntartásában szerepe van az immunrendszer hibás működésének is.

Megfigyelhető, hogy egyes esetekben, lelki okok, traumák indíthatják el a colitist, ami végül is legyengíti az immunrendszert, majd így fertőzések és vegetatív funkciózavarok jöhetnek létre.

Elindítója lehet bármely idegrendszert, vagy testet érintő baleset, egyéb okból létrejött autoimmun megbetegedés, akár egyszerű szorongás, vagy természetes körülmények között végrehajtott műtéti beavatkozás is.

Okozhatja a hiányos táplálkozás, vagy a mennyiségileg ugyan meglévő, de vitaminokban, nyomelemekben hiányos, vagy összetételében nem megfelő táplálkozás is

Tünetek:

A betegség legfontosabb tünete a véres hasmenés. A roham kezdődhet hirtelen, súlyos, heves hasmenéssel, magas lázzal, hasi fájdalommal és hashártyagyulladással (a hasüreget borító savós hártya gyulladása, peritonitisz). Ilyenkor a beteg állapota nagyon rossz. Súlyos esetben láz, só- és vízvesztés, vérszegénység jellemzi a betegséget. A vérszegénységet általában a bélen keresztül történő vérvesztés okozza, mely a vastagbélfal hámsejtjeinek leválása után, az eres szövetállományból kerül a tápcsatornába.

Ilyenkor azonban, ezeken a véráramokon keresztül a vér is felfertőződik a bélrendszerben található baktériumflórával és az emésztési méreganyagokkal, melyek a vérnek nem sajátosságai. Így az egész szervezetre kiható fertőzöttség jöhet létre. Ennek mutatója a magas láz megjelenése és a legyengültség érzése is.

Sokkal gyakoribb azonban, hogy a betegség fokozatosan kezdődik, sürgető székelési ingerrel, enyhe alhasi görcsökkel és véres-nyákos széklettel. Gyakori a hasi fájdalom, mely többnyire a has bal oldalán és a székeléssel kapcsolatban jelentkezik. Ilyenkor feltételezhető, hogy laboratóriumi székletvizsgálat nélkül nem is mutatható ki, illetve nem látható sem a hámselytmaradvány, sem a vérzés. Viszont ezek a tünetek, nem egyértelműsítik egyértelműen, a gyulladási felület nagyságát, és kiterjedését. Ezt, csak béltükrözés segítségével lehet pontosan meghatározni.

Amikor a betegség csak a végbélre és a szigmabélre korlátozódik, a széklet lehet normális vagy kemény. Azonban székeléskor vagy a székelések közötti időszakban nagy számú vörös- és fehérvérsejtet tartalmazó nyák ürül a végbélből. A betegség általános tünetei - mint például a láz - enyhék vagy hiányoznak.

Ha a kór távolabbra is terjed a vastagbélen, a széklet lágyabb, és 10-20 alkalommal is van széklet naponta. Gyakoriak az erős hasi görcsök, a beteg elesett állapotú, és fájdalmas végbélgörcsei jelentkeznek sürgető székelési ingerrel együtt. Az éjszaka nem hoz enyhülést. A széklet híg, gennyes, véres és nyákos lehet. Gyakran majdnem teljes egészében csak vér és genny. A beteg lázas lehet, étvágytalan és fogyhat.

A krónikus betegség lefolyása hullámzó. Jó és rossz periódusok váltakoznak. A jó periódust (remisszió) panaszmentesség, jó közérzet jellemzi. A visszaesés (relapszus) oka nem mindig ismert, bél- vagy egyéb fertőzés, bizonyos gyógyszerek (például reuma ellenes szerek), testi vagy lelki túlterhelés okozhatja.

Kórisme:

A betegség tünetei és a székletvizsgálat segítenek a diagnózis felállításában.

A vérvizsgálatok vérszegénységet, a fehérvérsejtek számának emelkedését, alacsony albuminszintet és magasabb vérsüllyedést jelezhetnek. A vérmintából kimutatható, hogy a betegnek nincs-e élősködő fertőzése, amit például egy külföldi útja során szerzett.

A szigmabél vizsgálata biztosíthatja a diagnózist, és lehetővé teszi az orvosnak, hogy közvetlenül megfigyelje a gyulladás súlyosságát. Még tünetmentes időszakokban is csak ritkán tűnik a bél normálisnak, és a mikroszkópos vizsgálatra vett szövetminta idült gyulladást mutat.

A has röntgenvizsgálata a betegség súlyosságát és kiterjedését mutathatja.

A báriumot tartalmazó kontrasztanyaggal történő beöntéses röntgenvizsgálatot és a kolonoszkópiát (vastagbéltükrözést, azaz a teljes vastagbél vizsgálatát egy hajlékony, képalkotásra alkalmas, cső alakú műszerrel) rendszerint nem végzik el a kezelés megkezdése előtt, mert a betegség aktív szakában a bélfal kilyukadásának kockázatát rejtik magukban. Néha azonban mégis elvégzik a fenti vizsgálatokat a teljes vastagbélen, hogy meghatározzák a betegség kiterjedését, és megbizonyosodjanak arról, hogy rákos daganat nincs jelen. A báriumra azonban, ezek után, sokan allergiásokká válnak, illetve a vérben és a szervezetükben egész életükön keresztül kimutatható, illetve a szevezetükből nem tisztulhat ki, erre legyünk figyelemmel.

A vastagbél gyulladását sok egyéb ok is kiválthatja. Ezért az orvos azt is vizsgálja, hogy a gyulladást nem egy bakteriális vagy parazita fertőzés okozta-e.

A szigmoidoszkópia során nyert székletmintát mikroszkóp alatt is megnézik és baktériumtenyésztést is végeznek belőle. A végbél nyálkahártyájából vett szövetmintát mikroszkóppal vizsgálják meg.

Az orvos szexuális úton terjedő betegségeket is keres a végbélben - például gonorreát, herpeszvírus vagy chlamydia fertőzést - különösen akkor, ha az illető homoszexuális férfi, vagy az ilyen pózokat elfogadó nő.

Idős, érszűkületes betegeken a gyulladást a vastagbél csökkent vérellátása is okozhatja. A vastagbélrák ugyan ritkán jár lázzal és a végbélből észlelt gennyes váladékozással, de véres hasmenés esetén az orvosnak gondolnia kell a rákos daganat lehetőségére is.

Szövődmények:

A vastagbélgyulladás nem csupán a bélrendszer betegsége. Gyulladásos jelenségek alakulhatnak ki elsősorban a vérfalban, a májban, az ízületekben (derék, gerinc, térd, boka, könyök, csukló), de a szemben és a bőrön is.

A véráramon keresztül a test bármely területére elszálíthatók a bele került méreganyagok, melyek az egész szervezetben, akármikor, hirtelen fellobbanó gyulladásos folyamatokat indíthatnak el. A véren keresztül, méreg és salakanyagakok jutnak el a szervezet olyan területeire, amelyek csak idősebb korosztályra jellemző megbetegedéseket hoznak létre. Ilyenek az időskori cukorbetegség, epegyulladás, szürkehályog, koszórúér megbetegedések, vese- és májsorvadás, visszér megbetegedések, hallásromlás, állandó szédülés, stb. Tehát az egész szervezetre kiterjedő immunrendszer szétesését okozhatja.

Ezért a vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) az autoimmun megbetegedések közé sorolt betegségegyüttes tagja.

A már megállapított vastagbélgyulladásos beteg, ezért bármilyen megbetegedést észlel magán, ajánlott elsősorban az alapmegbetegedését kezelő speciális bélbetegségét kezelő orvost felkeresnie ezen tüneteivel is. Amennyiben immunológiai szakrendelésben is részesül a beteg, akkor ezek a szálak ennél a specialiatánál kerülnek egy kézbe. Orvosa, tünetei alapján, továbbküldi a megfelelő illetékes szakrendelést végző orvoshoz (szemész, bőrgyógyász, stb.). Az alapbetegséggel való összefüggés felismerésére és helyes kezelésére a továbbiakban, a visszaküldött szakorvos ajánlása alapján, a speciálista dönt.

A leggyakoribb szövődmény a vérzés, ami gyakran okoz vashiányos vérszegénységet. A betegek közel 10%-ában a gyors lefolyású első roham nagyon súlyossá válik, jelentős vérzéssel, a bélfal kilyukadásával és kiterjedt fertőzéssel.

Toxikus vastagbélgyulladás esetén egy különösen súlyos szövődmény alakul ki, és a bélfal teljes vastagságában károsodik. Ez bélelzáródáshoz vezet, úgy, hogy a bél mozgása megszűnik, így a béltartalom nem képes továbbhaladni. A has felpuffad, feszessé válik. Az állapot rosszabbodásával a vastagbél izomtónusa megszűnik, és néhány napon - vagy esetleg órákon - belül kitágul. A has röntgenfelvételén a bénult bélszakaszokon belül gázgyülem látható. Amikor a vastagbél nagyfokú tágulata alakul ki, azt toxikus megakolonnak nevezik. Ez súlyos állapot, magas lázzal jár. A has fájdalmas és nyomásérzékeny, a fehérvérsejtszám magas. Azonnali hatékony kezelés esetén a halálozás kevesebb, mint 4%. Ha a fekélyek kilyukasztják a vastagbél falát, a halálozás kockázata igen magas.

A vastagbélrák kockázata hosszan tartó, kiterjedt betegség esetén magasabb. A vastagbélrák kialakulásának az esélye akkor a legmagasabb, ha a betegség a teljes vastagbelet érinti, és a kifekélyesedő vastagbélgyulladás több mint 10 éve fennáll, függetlenül attól, hogy mennyire aktív. Szabályos időközönként vastagbéltükrözés ( kolonoszkópia) elvégzése tanácsolt, lehetőség szerint a tünetmentes időszakokban, a daganat magas kockázata miatt. A beavatkozás során szövetminta nyerhető a vastagbélből, mikroszkópos vizsgálatra. Minden évben 100 betegből egyben vastagbélrák alakul ki. A rákbetegség felismerése esetén akkor a legjobbak a túlélés esélyei, ha az a betegség korai szakában történik.

Akárcsak a Crohn-betegség, a kifekélyesedő vastagbélgyulladás is érinti a szervezet egyéb részeit. Amikor a betegség bélrendszeri tünetei fellángolnak, a betegnél ízületi gyulladás (artritisz), a szemfehérjék gyulladása (episzkleritisz), gyulladásos bőrcsomók (eritéma nodozum) és gennyet tartalmazó kékes-vörös bőrfekélyek (pioderma gangrenozum) is kialakulhatnak.

Amikor nincsenek bélrendszeri tünetek, akkor is megjelenhet a gerinc ízületeinek gyulladása (spondilitisz), a medencei ízületek gyulladása (szakroileitisz) és a szem belsejének gyulladása (uveitisz).

Bár a kifekélyesedő vastagbélgyulladásban gyakori a kisfokú májműködési zavar, mindössze 1-3%-ban áll fenn enyhe vagy súlyos májbetegség. A súlyos kórképek közé tartozik a májgyulladás (krónikus aktív hepatitisz), az epeutak gyulladása, ami azok beszűkülésével, végül pedig elzáródásával jár (primer szklerotizáló kolangitisz) és a működő májszövet helyén képződő kötőszövet kialakulása, ami májzsugorodáshoz (cirrózis) vezet.

Az epeutak gyulladása sok évvel megelőzheti bármilyen bélrendszeri tünet megjelenését, és fokozza az epeutak rákjának kockázatát.


A betegség felszámolásának lehetőségei és ajánlott terápiák:

Műtét esetén a betegnek tudnia kell, hogy csaknem minden tekintetben az átlagember életmódját folytathatja. Sikeres műtét megszabadítja a hasi fájdalom, fogyás, hasmenés, a rákos elfajulástól való félelem, az állandó kezelés és a vizsgálatok terhétől.

Ennek a betegségnek talán egyetlen megoldása, orvosilag, a bélrendszerből való kiiktatása, eltávolítása, annak a területnek, mely a betegséget előidézi.

Mivel sebészeti úton ez hamar és végérvényesen megszüntethető, abban az esetben, ha a megbetegedés csak a vastagbélrendszer kicsiny hányadát érinti, ezért a visszatérő vizsgálatok csak a pontos végrehajtási idő meghatározására irányulnak, s nem a meglévő betegség mielőbbi felszámolására.

Amennyiben a műtét nagyobb vastagbélhosszra irányul, akkor a későbbiekben a teljes bélrendszer tevékenységére, sőt a teljes emberi szervezetre hatást gyakorol, mivel nem biztosított a továbbiakban a bél a feladatának elvégzésére, a víz, illetve a vitaminok felszívására.

Tehát, amennyiben, nem azonnali, életveszélyes állapot miatt kötelező a műtét melleti döntés, ajánlatosabb megfontolni elhalasztását, és a bélfal szövetépítésére törekedni, megfelelő egyéb vértisztítással és immunerősítő rendszerekkel együtt.

A betegnek felírt gyógyszerek az intenzív és a lappangó időszakban eltérőek, sőt egyénileg is változóak. Általában a gyulladás visszaszorítására vannak rendelve, mint pl. Kortikoidok-mellékvesehormon tartalmú glükokortikoid (Medrol), vagy görcsoldó és fájdalomcsillapítók (pyrin-származékok, melyek amúgy is nagyon izgatják a bélrendszer falait pl. Salazopirin ), hasfogók, vaskészítmények, vitaminok, melyek a tünetek elviselését segítik elő, vagy a vérveszteség miatt fellépő vérképzést befolyásolják, de magán a betegségen nem sokat javítanak. Az aktív szakaszban lévő vastagbélgyulladás idején széles sprektumú antibiotikum gyógyszereket alkalmaznak, az egész testre kiterjedés megakadályozása érdekében.

A gyógyszerek azonban a vastagbélen keresztül kellene, hogy felszívódjanak, ezért az aktív szakban ezt szinte lehetetlen kivitelezni.

Megfelelő gyógynövény kiválasztásával bármelyik gyógyszerünket felválthatjuk. Ilyen esetekben, igyekezzünk olyat választani, ami az alapbetegenségünkre is főhatással rendelkező gyógynövény (pl. Tárnics, Árticsóka), és megfelel a vércsoportunk szerint is, pl. "jótékony" vagy legalább "semleges" legyen számunkra. Ha végképp nem találunk ilyet, akkor pedig próbáljuk kiegyensúlyozni a "káros" hatást, valamely számunkra "jótékony" növény vagy élelem fogyasztásával. A gyógynövények kiválasztásánál figyelmesen olvassuk el, vagy nézzünk utána, hogy betegségünk, vagy tünetünk esetén a gyógynövény fogyasztása nem a tiltott kategóriába van-e sorolva. Ez nagyon fontos, ugyanis vannak gyógynövények, melyek vérzés idején egyáltalán nem alkalmazhatók, erősen hevítő tulajdonságaik miatt, vagy olyan anyagokat is tartalmaznak, melyeknek a vérárammal közvetlenül nem szabad találkozniuk, mert ilyenkor veszélyes állapotokat idézhetnek elő.

Az aktív szakaszban, részesítsük előnyben a bőrőn keresztül való felszívódást, a borogatásokat, az ülő és teljes fürdőket, valamint a kis mennyiségű, rendszeres beöntéseket.

Diéta:

Részemről, jelenleg, nem térnék ki nagyon, a vastagbélgyulladással együtt járó diéta taglalására, ezért pár linkkel segíteném azokat, akiket ezzel kapcsolatban esetleg az orvosi rendelőben nem láttak el elég indormációval:

http://www.medimix.hu/cikk.php?cid=511

http://www.informed.hu/betegsegek/dieta_betegsegekben/gastro/?article_hid=57526

http://www.hazipatika.com/praktikak/etrendek/173/1

Fentiek alapján azonban felhívom a szíves figyelmüket arra a tényre, hogy elég ellentmondásosak az ajánlatok. Én inkább az elsőt tartom célszerűnek, és irányvonalnak venni, bár ott is van, némi eltérés az ajánlott és a célszerűen alkalmazhatóak között. Én a betegeimnek azt ajánlom, hogy ha lehet, darabos magos élelmeket soha ne fogyasszanak, viszont amit fogyasztanak, azt úgy társítsák össze tumixolt állapotban is, hogy soha ne akadhassanak meg a bélrendszerben, tehát tömítő jellegű élelmiszert, mindig rostosabb jellegűvel kombináljanak, de ne terheljék túl a rendszert gyors bélmozgással. Ennek elég nehéz azonnal eleget tenni.

Az ajánlott gyümölcsök is nagy gondot okoznak egyénileg. Ezeket is saját magunknak kell megállapítanunk, hogy okoznak-e problémát az állapotunkban.

Részemről a tejet és tejtermékek fogyasztását nem helyeslem, egy kivétellel. a túró fogyasztásával. Ez savanyított formájú, tiszta élelmiszer. A bélbaktériumokkal hasonló természetű baktériumokat tartalmaz.


S végül:

A betegség fennmaradását nemcsak szerteágazó, változékony tüneteinek legyűrése, ezáltal, szinte kezelhetetlensége, hanem sokszor az életvitelünk fölötti gondolkodásunk, táplálkozásunk, a betegség hatására létrejött átidegződések, a vegetatív idegrendszer betegségei, és a további fájdalom és gyengeség okozta lelki okok, élethelyzetromlások is előidézik, és tartóssá teszik..

Ezek szintén emberfeletti feladatot állítanak azon betegek elé, akik ezt a betegségüket le szeretnék küzdeni, és meg szeretnének gyógyulni belőle. Vannak ugyanis olyan élethelyzetek, amin semmilyen körülmények között nem vagyunk képesek változtatni.

Vannak családi vagy társadalmi elkötelezettségeink, vagy az anyagi és munkaképességi, tehát pénzhez jutási lehetőseink is megszabhatják a betegségünk lefolyását, a mielőbbi vagy a jobban elhúzódó gyógyulási reményt. Ezek egyedi élethelyzetek, melyekre mindenkinek saját magának kell megkeresnie a legmegfelelőbb megoldást. Szociális, vagy egyéb egyesület megkeresésével, esetleg pszichológus, vagy kineziológus bevonásával.

Keressenek olyan ismeretségeket és társaságokat, akik hasonló műtéten már átestek, és/vagy hasonló betegségben és élethelyzetben élnek. A betegség lefolyását, szövődményeit, kimenetelét illetően nagy jelentősége van annak, hogy a beteg hogyan viszonyul betegségéhez, orvosához. A fegyelmezett és kitartó magatartás, a lehetőségekhez képest normális életvitel, a betegségünknek megfelelő diéta, a mindennapos élettel és a többi emberrel való szoros kapcsolat, a tartós tünetmentességet és az eredményes gyógyulást elősegítik.

Találtam az interneten egy nagyon jó fórumozási lehetőséget, ahol egymással megbeszélhetik, akár tüneti, akár életviteli dolgaikat, diétájukat, a vastagbélgyulladásban és a Cronh-betegségben szenvedők. Közreadom a linkjét:

http://crohn-colitis.hu/forum/viewforum.php?id=1

Ajánlom továbbá, hogy végezzenek általános, nem megterhelő tornagyakorlatokat, melyek a végbél és a belek gyógyulását is elősegítik, valamint az általános szervezetre is hatnak.

A továbbiakban érdemes még elolvasni a következő betegségekre vonatkozó ajánlásokat is: ANTIBIOTIKUM, BÉL, FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS, HAS, IMMUNRENDSZER, VÉR, vagy bármely más cikket, mely érint bennünket. (Ezeket, amennyiben most nem lennének fenn a cikkek között, igyekszem minél előbb pótolni, akár hiányos formában is.)


Gyógynövény javallatok:

 

Az Apróbojtorján (Agrimoniae herba) összehúzó, vértisztító, gyulladáscsökkentő, epeműködést szabályzó, epetermelést serkentő, emésztést javító, erősítő, antibakteriális hatású.

Használható vastagbélgyulladás, hasmenés, májzsugor (májcirrózis), májpangás, epegyulladás (kő miatt), lépbetegségek, vesebántalmak, vesekő és vesehomok megelőzésére, vérszegénység, vérzéscsillapítás, sebkezelés, szívmegnagyobbodás, gyomor-, bél-, tüdőtágulat, bél- és hólyagpangás (renyheség), reuma, köszvény, lumbágó, visszérbántalmak, visszérfekély, esetén.

A fent leírt esetekben, általában napi 2-3 csésze tea fogyasztása javasolt. Keserűanyagot, nyálkaanyagot, kovasavat, nikotinsavamidot és flavonokat is tartalmaz. 

Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása együtt érvényesülhet mind belső, mint külső alkalmazása folytán, valamint semmilyen tiltó ellenjavalattal nem rendelkező gyógynövény, ezért érdemes több alkalommal használni teakeverékek formájában.
Külsőleg, borogatás, öblögetés, fürdő alkalmazásával használható.
Keserű íze miatt étvágytalanság esetén hatásos étvágyjavító.
A máj- és epetevékenységet szabályozza, ezáltal visszahat az emésztésre, és a visszerekben lévő vért tisztítja. A máj szöveteiben nagymértékben koncentrálódik, így a májsejtekre gyógyító és védő hatást is képes kifejteni.
Általánosan alkalmazható minden tágulás, renyheség esetén. A bélrendszer tágulataira is szűkítő, és rugalmasító hatással van.

A gyomor- és bélfalra nyugtató-fájdalomcsillapító és bevonó hatást is kifejt, valamint a fekélyt fertőző baktériumok elszaporodását is megkakadályozza. Javallt teakeverék formájában alkalmazni. Ilyen célra jól alkalmazható Orbáncfűvel, Ezerjófűvel, Papsajttal, Édesgyökérrel (az Édesgyökér csak standazdizált formában.) együtt. A teát csak forrázzuk, majd lefedve állni hagyjuk 20-30 percet. Napközben étkezések között kortyolgassuk. A fekélyre összehúzó, roboráló és fertőtlenítő hatást vált ki.

Vastagbélgyulladás (colitis) és hasmenés esetén négyóránként egy-két kortyot fogyasszunk el a teából. Egyben baktériumölő hatása is érvényesül.

Az Apróbojtorján regenerálja a gyomor és a bélnyálkahártyát, óvja a felülfertőzésektől, ezáltal csökkentheti az allergiás reakciókat is, a kórós felszívódást megakadályozása által a bélrendszerből. Ilyen célra jól alkalmazható a hasonló hatású Cickafarkkal és Körömvirággal együtt.
Húgysavas kórhajlam, köszvény és makacs reuma, és a végtagokban fellépő szaggatás esetén fürdőt készítsünk belőle. Reumás fájdalmakra teljes fürdőt vegyünk.

Vérszegénység esetén főleg a köpcös (Pitta) testalkatú egyéneknél bevált, teakeverék formájában való alkalmazása. A gyomor és béltágulat is, legtöbb esetben náluk figyelhető meg. Ilyen típusú vérszegénység esetén ajánlott több B12 vitamint magunkhoz vennünk, és vasban gazdag élelmeket fogyasszunk. Valamint vegyünk több hétig Csalánkúrát is.
Ajánlottabb teakeverék formájában fogyasztani. 

Tiltó ellenjavallatai nem ismeretesek. Keserűanyag tartalma miatt, talán, sovány testalkatúak (Vata) ne sűrűn alkalmazzák magában, inkább teakeverékekben, melyek savanyú, pikáns vagy édes ízű gyógynövényt is tartalmazzanak. Egyéni érzékenység esetén gyomorégést okozhat. A Bojtorjánhoz hasonló, de annál gyengébb, így annak tilalma esetén is fogyasztható. A köpcös (Pitta), és az eredetileg is telt testalkatú (Kapha) egyének jó gyógynövénye lehet.

Az Apróbojtorján vércsoport szerinti besorolása általam nem ismert. 

 

A Kurkuma (Curcumea rhisoma, pulvis) a test minden szövetelemére hat. Serkentő, szélhajtó, vértisztító, sebgyógyító, baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik.Használható emésztési nehézségek és fertőzések, keringési elégtelenség, cukorbetegség, ízületi gyulladás, vérképzési zavarok, vérszegénység esetén. 

A Kurkuma egy olyan fűszer és gyógynövény, amelyre az indiaik azt mondanák, hogy mindenre ható csodanövény. Lehet, hogy a „csoda” szó is tőlük ered, mivel náluk évezredek óta alkalmazott gyógyszer, nadi-shodhana, megbecsült gyógynövény.

Szinte mindenre kiterjedő, különleges hatású gyógynövény. Elsősorban a sovány testalkatúakra (Vata) vannak, öngyógyulást, és megújulást elősegítő hatással. A szervezetben lejátszódó, a regenerálódást elősegítő rendszerek, szövetek szaporodását, és az egész szervezetbe való kiáramlását segítik elő. Ilyen hatás tapasztalható a Hagymafélék esetén is.

Magára a vérre és vérkeringésre is nagy hatást gyakorol, így a vér mérgezettségére, a vérsejtek életképességére, és az egész rendszer megújulására is. Melegíti és tisztítja a vért. Vérserkentő hatású, anélkül, hogy a vérnyomást befolyásolná. Elősegíti az új vérsejtek képződését, legjobban időskori vérképzési problémák esetén mutatható ki ez a hatása. A rendszeres injekciózást le is lehet csökkenteni.

Természetes antibiotikum, főleg krónikussá vált fertőző betegségek esetén jól alkalmazható. 

Súlyos betegségekben, lassabban ható, de az emésztőrendszerben már 1-2 nap után, érezhető gyógyulást, egyensúlyt képes létrehozni. Gyengeség és elesettség esetén erősítőszer.

Serkenti és erősíti az emésztőszerveket és a bélflórát (az emésztőrendszerben szükséges baktériumok összessége), a bélrendszer mirigy és emésztőváladékait egyensúlyba hozza, így képes hasmenés és szorulás esetén is segíteni. Amőbás dizentéria (vérhas), szalmonella fertőzés, bélgombásodás, krónikus (idült) bélgyulladás, bélhurut (colitis) esetén, eredmény érhető el rendszeres fogyasztása által.
Könnyíti a fehérjeemésztést. Helyreállítja a szervezet anyagcseréjét, egyensúlyba hozza a fölösleget és a hiányosságot. Ezért alkalmazható cukorbaj, máj és epebántalmak, gyomorsav ingadozás, nem jódhiányos pajzsmirigy megbetegedések, agyi és egyéb hormonok túlzott vagy csökkent működése, fejlődési és növekedési eltérések esetén is.
Észrevétlenül, folyamatosan gyógyítja a vegetatív idegrendszeri betegségeket, erősíti a tűrőképességet, a küzdeni és tenni akarást.
Nagyon sovány testalkatúaknak használata nagyon ajánlott.
Nem használható akut sárgaság és hepatitisz, magas Pitta (lásd Köpcös testalkat), terhesség egész időszaka, és a szoptatás első hónapjaiban.
A vércsoport szerinti besorolása ismert, kérem ott utánanézni sziveskedjék. 

 

A Cickafark (Millefolii herba) használható magas vérnyomás, láz, allergia, gyomorhurut, bélhurut, máj- és epe megbetegedések, húgyúti és légzőszervi megbetegedések, menstruációs zavarok, rákos és egyéb betegség, tüdő megbetegedések, csontvelőgyulladás, fogíny és szemgyulladás, reuma, vérzések esetén.
Gyulladásra ható tulajdonsága csak a virágzatnak van. Vérzéscsillapító hatása főleg a levelekben található.
A Cickafark tea jó hűtő hatású izzasztó, lázcsillapító, antibiotikus és görcsoldó szer. Jót tesz főleg magas lázzal és komoly gyulladással járó megbetegedések esetén.
Tisztítja a vért. Gyors és eredményes olyan betegségek, betegségtünetek gyógyításában is, mely a szövetekben mélyen megbújva, akár több éve fertőzi, rongálja a szervezetet. Alkalmazható önmagában, vagy más gyógynövényekkel együtt meg nem állapítható kórkép, vagy reményvesztett esetek alkalmával. Vértisztító tulajdonsága rendkívüli.
A gyulladásokra nem gátló, hanem inkább felszámoló hatású. Ahol gátolni, visszaszorítani szeretnénk a gyulladást, ott inkább rokonát, a Kamillát alkalmazzuk, vagy más erőteljesebb gyulladásgátló hatással rendelkező gyógynövényt, Bíborkas virágot, Körömvirágot, Bojtorjánmagot stb.
Fájdalomcsillapító hatású.
Vérzéscsillapító, főleg levélzete, elállítja a külső és belső vérzéseket. Vérzéscsillapításra, mindíg gyenge forrázatot készítsünk.
A máj működését és az epe kiürülését elősegíti, annak túlfokozása nélkül. Normalizáló funkciót lát el. Minden rendellenes emésztési tünetnél egyben májzavarok is fellépnek.
A vékonybélben átmossa és kitisztítja a bélbolyhokat. Feladata, hogy a bolyhain áramoltassa át a vérbe és nyirokrendszerbe a megemésztett táplálékot, és a zsírban oldódó A-, D-, és E-(pro)vitamint is. Eltömődése, elpusztulása, állandó felszívódási zavart, és a méreganyagok azonnali bejutását eredményezi a vérbe és nyirokrendszerbe.)
Használható puffadás, gyomorvérzés, gyomorégés, gyomornyomás, gyomor nyálkahártya gyulladás (gastritis), gyomorfekély, vékony és vastagbélfekély, hurut (colitis) esetén. A főzött teát, langyos állapotban kell fogyasztani napi 2-4 csészényit egész napra elosztva, kortyonként. Vérzéses állapotok esetén először csak a leveléből forrázással készítsünk teát, ha csak teljes növényi gyógynövényünk van, akkor is csak forrázzuk. Vérzés elállítására a Zsurló, a Pásztortáska tea is nagyon alkalmas. A vérzés megállítása után, ihatunk főzött teát.
A végbél hurutos, daganatos, vérzéses betegségei esetén alkalmazása a Kálmosgyökérrel együtt elsősorban ajánlott.
Javítja az emésztést, regenerálja a gyomor- és a bélnyálkahártyát, ezáltal csökkenti az allergének kóros mértékű felszívódását a bélrendszerből. Ez utóbbi hatással rendelkezik a Körömvirág is.
Vastagbélgyulladás esetén önmagában nem alkalmazható erős immunerősítő hatása miatt. Keverékekben Orváncfűvel, Pásztortáskávál, Csalánnal, Citromfűvel, Apróbojtorjánnal kombinálva már alkalmazható.
Keverékekben minden olyan esetben alkalmazható mely rossz időjárás esetén rosszabbodik, vagy semmilyen orvosi kezelésre sem javul.
Belső vérzésnél, kifordulásnál, ömlenynél, vérduzzanatnál Zsurlóval felváltva alkalmazzuk gyógynövény borogatásként. A nagyobb vérömleny fel is fakadhat, ezért alkalmazása óvatosságot igényel. Vérhígítót szedők, vagy vérzékenyek, vérömleny esetén nem alkalmazhatják, forduljanak orvoshoz.
Nemcsak a máj működésére hat normalizáló hatással, hanem a veseműködést is szabályozza.
Húgycső- és végbélzáróizom gyengesége esetén, és leereszkedésnél ülőfürdőt alkalmazzunk Cickafarkból, Pásztortáska tinktúra bedörzsölésekkel együtt. Igyunk Palástfű és Pásztortáska teát is.
A csontvelőre hatva, segítséget jelent, vérképzési zavarok esetén is. Főleg csontsérülések után fellépő csontvelőgyulladás, vagy időskori csökkent vérképzés esetén. A vér bármely alakos eleme (vörös-, fehérvértest, trombocita) a csontvelőben képződik, egyéb szervek, szervrendszerek segítségével. A csontvelő bármely megbetegedése az egész szervezetre kihat. Az izmok kevesebb oxigénhez jutnak, a véralvadás nem történik meg, ezért sérüléskor erős vérzések, esetleg fel nem tárt, belső hajszálérvérzések miatti elvérzés következhetnek be. A fertőző kórokozók a szervezetben elszaporodnak a fehérvérsejtek csoportjába tartozó fagociták hiánya miatt.
A vérképzőrendszer nagyon bonyolult, de itt csak azt fontos megjegyezni, hogy csökkent csontvelőműködés mellett, alapvetően csak kis mennyiségű vértestek jöhetnek létre.
Immunbetegség esetén fürdőkben és csontkozeli borogatásokkal, helyileg hathatunk a csontvelőre és a vérképzésre.
A Cickafark fájdalomcsillapító, de még fontosabb tulajdonsága, hogy a gyulladás lefolyására nem gátlólag, hanem gyorsítólag hat. Segíti a szervezetet a hisztamin felszabadulása által előidézett rossz közérzet elviselésében. A beteg általános közérzete pár napos használat után már javul. Alkalmazható szénanátha, egyéni pollen allergiák esetén is.
Kéz és láb ideggyulladásai esetén vegyünk kéz és lábfürdőket. Ezek az ideggyulladások sokszor együtt jelentkeznek visszér és ízületi gyulladásokkal.
Leforrázott kivonatával, illóolajának krémbe keverésével, vagy zsírban kifőzött virágjának krémjével gyulladásos szem, bőr és seb kezelhető. Rosszindulatú sebek, felfakadt gennyes elváltozások, daganatok esetén, oszlató hatású borogatásként külsőleg alkalmazható.
Fogyasztása során a vizelet sötétbarna színűvé változik. Lehetőleg keverékekben alkalmazzuk!
Ne használjuk önmagában, erős soványság esetén.

A Cickafark túlzott fogyasztása, undort kelthet, hányingert, hányást is előidézhet. Egyéni érzékenység esetén ezek a tünetek már kis mennyiség fogyasztása esetén is előfordulhatnak. Virágjának érintése bőrkiütéseket okozhat. Autoimmun betegségben fogyasztása csak alkalmanként ajánlott. Ne használjuk hőhullámmal együtt járó klímax esetén sem.

Vércsoport szerinti besorolása a táblázatban megtalálható. 

Tea készítése: Vérzéscsillapításra és egyéb nem gyulladásos esetekben, a leveles szárakból, vagy teljes virágos növényből, 1 teáskanál gyógynövényt számítunk 2,5 dl vízhez, leforrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Gyulladásgátló hatás kiváltásához a virágokat, vagy virágos teljes növényt 1-2 percig lassú tűzön főzzük.

A vércsoport szerinti besorolását a táblázatban megtalálhatjuk


Az Articsóka (Cynemarae foliuma) levelét, vagy virágzatát használjuk.

Keserű ízű, emésztésre és fertőzöttségre ható bitter tonik, lázcsillapító, baktériumölő (antibakteriális), belső szövettisztító, fertőtlenítő, májműködést serkentő, epehajtó, vértisztító, gyulladást gátló, vizelethajtó hatással rendelkezik.

Használható epe-, májbajok, magas vérnyomás, érelmeszesedés, érgyulladások, visszértágulatok, tüdő és hörgőtágulatok hurutos gyulladásai, cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak, köszvény, minden gyulladásos és fertőző megbetegedés esetén.

Különleges tulajdonsága, hogy antibiotikus hatása, a szervezet természetes bélbaktériumait nem bántja, ellentétben más baktériumölő hatású gyógyszerekkel, vagy gyógynövényekkel, ezért használatát igyekezzünk előnyben részesíteni. Mindkét vérrendszert tisztítja.

Nemcsak az epére, hanem a májra is nagy hatást gyakorol, mivel a májszöveteket védi a májkárosító anyagoktól. A sérült májszövetek újraképződését is elősegíti.

Megfigyelések szerint az immunrendszert, nem mozgósítja, nem serkenti, ezáltal jó szolgálatot tesz az immunrendszer erősödését tiltó esetekben, a szervezet védelmére, fertőzések elkerülésére, megelőzésére, vagy legyőzésére. Kis mennyiségben, hígítva, folyamatosan szedhető, megelőzésként.

Ezek közül is kiemelkedik a vér koleszterinszintjére, és magára a máj koleszterin, és zsíranyagcseréjére gyakorolt hatása.

Vértisztító, és antibiotikus hatású. Főleg a bélrendszerbe került bakteriális fertőzésekre van pusztító hatással. A bélben lejátszódó folyamatok közül, még hat a rothadást előidéző megbetegedésekre, elsősorban a vastagbélben lejátszódó gyulladásos hasmenésekre, hurutokra, vastagbélgyulladásra (colitis), és az emésztőrendszerben felszívódó, élelmiszerekkel bekerült, allergének mielőbbi kiürítésének elősegítésére.

Különleges vizelethajtó hatással rendelkezik. Laboratóriumi vizsgálatokkal alátámasztottan, fokozza a natrium és a klór kiürülését (konyhasó). Ezáltal nemcsak a vérnyomást csökkentheti, hanem jól alkalmazható köszvény, és reuma, a vizelet kiválasztó rendszer bakteriális fertőzései, vesegyulladás, felfázás, szív és tüdővizenyő esetén vizelethajtásra is. Megbízható hatását alátámasztja, hogy a vér káliumszintjét nem befolyásolja. Így, folyamatos alkalmazása esetén sem kell azt pótolni. A vesén keresztül az ütőeres érhálózatot tisztítja.

Hátránya, hogy vesezsugor esetén nem alkalmazható. Viszont a vese ilyen betegsége gyógyítható. Veseciszta esetén viszont, a vizeletpangás miatt előforduló, fertőzések megelőzésére, más gyógynövényekkel együtt, használata nagyon ajánlott.

Jelentős mennyiségű A-, B-, és C-vitamint tartalmaz, és flavon glikozidákban is bővelkedik. Hidegen kifacsart levéből, naponta 3x1 teás, vagy evőkanállal fogyaszthatunk. Használható minden olyan megbetegedésben, melyre a flavon hatást gyakorol. (Lásd a FLAVON címszó alatt.)

Hirtelen jelentkező máj,- epegyulladás, és krónikus veseelégtelenség, vesezsugor esetén fogyasztása nem ajánlott. Zsírfelesleggel nem rendelkezők, és/vagy nem kórokozók által létrejött lesoványodás esetén, használata tilos, mivel további romlást eredményez.

Vércsoport szerinti besorolását a táblázatban megtalálhatjuk.

Tea: 2 csapott teáskanál, jól összeaprított, vagy a levélből 3-5 cm hosszú darabot, felaprítva, forró vízzel öntsünk, le, majd hagyjuk állni, legalább 30 percig. Hideg áztatással, egész éjszakán át langyos vízben hagyjuk, másnap felmelegítjük, és szűrjük. Napi adagja ne haladja meg a 3 csészényit, de ez a mennyiség 6 részre osztható.

 

A Bazsalikom (Basilici herba) old minden pangást a nyirokrendszerben, vérben, szövetekben. Általánosan alkalmazható vértisztító, baktériumölő, és fertőtlenítő hatású. Erősíti az immunrendszert, úgy, hogy azt is képes helyreállítani, amennyiben az immunrendszer nem megfelelően működne.

Jó izületi gyulladás, és reuma esetén.

Erősíti az idegszöveteket és fejleszti az emlékezőkészséget. Mézzel fogyasztva hat az agy vérkeringésére, az agyszövetekre.

A vastagbélben nagy mértékben növeli a felszívódást, és tisztítja a bélrendszert. Csökkenti a pangást.

Béltisztításra vastagbélgyulladás, emésztési és felszívódási zavarok, étvágytalanság, hasi felfúvódás esetén, igyuk teáját minden nap. Szélhajtóul Édesköménnyel, Köménnyel, Babérlevéllel kombinálhatjuk.

Bazsalikomot tegyük kenyérbe, fűszerezzük vele a vajat, margarint, keverjük salátákba, főzelékekbe, levesekbe, pástétomokba, mindenbe belekeverhető.

Különösebb ellenjavallata nincs.

A vércsoport-táblázatban megtalálható.

Tea: 1 púpozott teáskanál Bazsalikomot 1/4 liter forró vízzel leöntünk, rövid ideig, lefedve, állni hagyjuk.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Tudja valaki, hogy ezen az oldalon?

(Coliteulcerosa, 2013.11.05 18:27)

Hallottam az olasz orvos gyógyítja a colitis ulcerosa és irritábilis bél szindróma. Tudja valaki, hogy ezen az oldalon? Beszél angolul? http://www.coliteaddio.it/come-si-cura-la-colite/