Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az idősek körében hatástalan az influenza oltás

2009.10.05

Forrás: http://orthomolecular.org/resources/omns/v04n17.shtml  - angol nyelven, és http://www.tenyek-tevhitek.hu/influenza-oltas-idoseknel.htm - magyar fordításban)

 

(OMNS, 2008, október 23) Családja idős tagjai elmulasztották az influenza oltást? Ha igen, meglehet, ők döntöttek helyesen. A New York Times nemrég számolt be arról, hogy "növekvő számú immunológus és epidemiológus mondja azt, hogy a védőoltás valószínűleg nem igazán működik a 70 feletti emberek körében", és hogy a korábbi vizsgálatok nem igen mutattak más különbséget az oltást kapó és nem kapó emberek közt, minthogy előbbiek egyszerűen gyakrabban jártak orvoshoz (1).

Az influenza oltást széles körben ajánlják, holott hiányzik a hatásosságát igazoló bizonyíték. Egy nagy tudományos összegző tanulmány, amely értékelte az influenza oltások 40 évét, arra következtetett, hogy azt oltások hatástalanok a közösségben élő és otthonokban élő idősek számára (2). Egy másik összefoglaló szerző arra következtettek, hogy "nincs összefüggés a beoltottság mértéke és az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága között" (3) Az egyik szerző, Dr. Thomas Jefferson azt mondta: A vakcina egyáltalán nem működik megfelelően. A vakcinákat ideológiai fegyverként használják. Amit minden évben influenzának nevezünk, azt 2-300 különböző kórokozó idézi elő, amelyekből a vakcinák tartalmaznak mondjuk kettőt. Ez egyszerűen nonszensz." (4) Majd így kommentálta ezt: "Azt látjuk, hogy a piac szabályozza az influenzára adott választ és a tudományos bizonyítékok pedig csak ötöd-hatod rangúak." (5)

Némelyek azt állítják, hogy az influenzaoltások ugyan nem előzik meg az influenzát, de segíthetnek megelőzni a súlyos komplikációkat, mint tüdőgyulladás, amely oly félelmetes és halálos időskorban. De a szerzők, akiknek tanulmányát elemzi a New York Times, célzottan jegyezték meg, hogy az influenza oltás nem csökkenti a tüdőgyulladás kockázatát (6).

Mint minden immunizációnak, az influenzaoltásnak is van ártalmas mellékhatása. Az oltóanyag tartalmazhat más dolgokat is, olyan összetevőket, mint higany, alumínium, melyeket mérgezőnek tekintünk. Az idősek sokkal valószínűbben károsodnak, vagy meg is halhatnak az influenza oltás mellékhatásaiba. Az ilyen esetekről ritkábban számolnak be a kórházak és az orvosok. Egy férfi, 76 éves, az influenzaoltás után azonnal korházba került egy hétre. Amikor a rokonok jelezték a kezelőorvosnak, hogy ez az oltás mellékhatása lehet, szavukat eleresztették a fülük mellett. Két évvel később a férfi megint kapott influenza oltást, és ismét azonnal kórházba kellett szállítani. A családtagok ismét jelezték, hogy az oltástól lehet a lebetegedés. A kórház azt mondta, ez a húgyutak fertőzése lehet. A férfi meghalt.

Jelei vannak annak, hogy az oltások mellékhatásait ritkán jelentik. Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) Vakcina Káros Mellékhatást Jelentő Rendszere (VKMJR) minden évben kb. 11 000 súlyos káros mellékhatásról kap jelentést, leginkább orvosoktól (7). Az FDA állítja, hogy a VKMJR nyomon követi a súlyos vakcina reakciókat, mint a nem mindennapi lázat, és az oltás okozta fájdalmat. A súlyos reakciók közé tartozik a vakcina okozta halál, az életveszélyes megbetegedés, a kórházi kezelés és a munkaképtelenség.(8) Azonban az FDA beismeri, hogy a jelentések valószínűleg a tényleges események 10%-át fedik le (9). A Nemzeti Vakcina Információs központ becslése szerint ennél jóval alacsoynabb, a jelentések a valódi események 3%-át fedik le (10).

Minden évben az influenzaoltások összetevői találgatásokra épülnek. Olykor ez a találgatás téves, pl. a 2008-as, amikor a vakcina "még elméletileg sem védett a három járványt előidéző vírus közül kettő ellen". A domináns "A" típus ebben az évben a H3N2 törzs, 87%-ban a Brisbane törzsből. A B vírus 93%-ban a Yamagata törzsből való. A forgalomban lévő vakcina viszont a Wisconsin és a Victoria törzsből valók (11). De még ha helyes is a találgatás, a vírusok gyakran mutálnak és rezisztenssé válnak.

Az influenza vakcinákat, jegyzi meg a New York Times, nem tesztelik kettős vak, placebokontrolos próbában. A vakcinákba vetett hit nagyobb annál, semmint hogy teszteljék őket. Az idős polgárok már így is sokkal több orvosságot szednek, mint a népesség bármely más szegmense. Az időseknek gyengébb az immunrendszere. Az immunizáció negatív hatásainak a kockázata is ennek megfelelő. Fokozott mellékhatás veszély, csökkent hatásossággal párosulva rossz kombináció.

Van bármiféle más alternatíva? Igen, lehetséges: adjunk az időseknek több tápértéket, és kevesebb tűt. Az idős embereknek gyakran elégtelen a táplálkozásuk. Az életkorukkal s betegségeikkel együtt nő testük tápanyag igénye, miközben ténylegesen pedig -a hiányos táplákozás miatt- a bevitel csökken.

A táplálék-kiegészítők segítenek leküzdeni az influenzát. A vitaminok és ásványi anyagok bizonyítottan lecsökkentik az influenza gyakoriságát és időtartamát. Ez azóta ismert, amikor a mai idősek még csak középkorúak voltak. 32 évvel ezelőtt a kétszeres Nobel díjas Linus Pauling áttekintette a táplálkozástudományi szakirodalmat, és meghatározta, hogy a magas dózisú C-vitamin lecsökkenti az influenza gyakoriságát és súlyosságát (12). Az ortomolekuláris (táplálkozástani) orvosok ismételten megerősítették ezt. Dr. Robert F. Cathcart sikeresen kezelt vírusfertőzöttek ezreit masszív adag C vitaminnal (13). A D vitamin szintén fokozza az influenzával szembeni ellenállást (14), akárcsak a szelén és a cink (15)

A jó táplálékkal és kiegészítőkkel és ásványi anyagokkal feljavított szervezet természetes védekező rendszere gyorsan adaptálódik és ellenáll az influenza vírusoknak. A klinikai bizonyítékok az mutatják, a táplálkozás sokkal többet ér, mint a vakcináció. Az alultápláltság messze veszélyesebb, mint a beoltatlanság.

Nincs vakcináció minden betegség ellen. Jó lenne, ha lenne, de nincs védőoltás a rosszul tápláltság ellen.

Az idősek vakcinációjába vetett túlzott bizalom nem vesz tudomást az idősek alapvető problémájáról, ami a szegényes táplálkozás és a vitamin/ásványianyag hiány. Ezek teszik az immunrendszert gyengévé. A táplálék-kiegészítők a "másik" immunrendszer serkentők. Ideje élni velük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.