Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gomba diéta/1

2011.08.13

DIÉTA BELSŐ-SZERVI GOMBAFERTŐZÉSEK ESETÉRE

  Ez a kiadvány nem azért jött létre, hogy a belső-szervi gombafertőzések kialakulásáról és annak gyógyításáról részletes tájékoztatót nyújtson, hanem, hogy a gyógyítás kiegészítő diétájában segítségére legyen mindazoknak, akiknek erre szükségük van.

A betegség lefolyásával és az étkezéssel kapcsolatos tudnivalókkal csak olyan mértékben foglalkozik, amennyi ahhoz szükséges, hogy rávilágítson a diéta fontosságára, és Ön áttekinthető képet kapjon arról, hogy mi történik a szervezetében. Ha a gombafertőzöttségről többet szeretne tudni, a könyvesboltokban több kiadványt is találhat.

Ez a kiadvány abban segít, hogy a diétához szükséges ismeretanyag segítségével, Ön a legegyszerűbben el tudja majd készíteni ételeit, kétségek nélkül. Segít abban, hogy minél hamarabb találjon saját ízlésének megfelelő reggeli-, ebéd-, és vacsora étkeket.

  

Pár szót a diétáról:

A diéta célja, hogy a már meglévő, gombafertőzést kikezeljük, valamint helyreállítsuk az immunrendszert, és megvédjük a diéta alatt, a számunkra fontos baktérium és gomba tenyészeteket (pl. Saccharomyces boulardii: A jótékony baktériumokkal együtt védi szervezetünket a kórokozó baktériumoktól s gombáktól, tejsavat termel és segíti a szénhidrátok emésztését. A béltraktusban található.).

A diétával azt kell megakadályoznunk, hogy a megbetegítő gombák ne szaporodhassanak tovább a szervezetünkben. A túlburjánzás megakadályozása után, hagyják el a szervezetünket. Ennek kivitelezésére a legalkalmasabb diéta az, amellyel megakadályozzuk a gomba szaporodásának életfeltételeit. Nem tápláljuk azon anyagokkal, melyekre a gombának szüksége van az életben maradáshoz.

A diétába tehát azon emberi táplálkozásra alkalmas anyagokat kell bevonni, ami a gombának kedvezőtlen életfeltételeket nyújt, és azokat kell elhagyni, amelyek számára kedvezőek.

 

Mire van szüksége a gombának?

Szükséges van: Magas B-vitamin tartalmú élesztőkivonatra, malátakivonatra és glukózra (cukrok).A cukorban gazdag táplálkozásra: répa-, nád- vagy gyümölcscukor (csokoládé, fagylalt, üdítőitalok). A fehér lisztből készült kenyér, tészta és péksütemény, torta anyagaira. Tehát, ha a táplálkozásunk cukorban gazdag, az a gomba szaporodását segíti. (A magas cukortartalom gyengíti az immunrendszert is.)

Szüksége van: Lassú emésztésű emberre: rostszegény táplálkozás, kevés folyadékfogyasztás, kevés mozgás.

Szüksége van: Felborult bélflóra egyensúlyra, esetleg sérült bélfalra.

Szüksége van: Vitaminokra és mikroelemekre. A mikroelemeket a diéta első szakaszában nagy mértékben nem szabad feltölteni.

Szüksége van: Antibiotikum kezelés és antibébi-pirula szedése utáni, saját ellenálló baktériumokkal nem rendelkező bőrre és nyálkahártyára.

Fertőtlenítők:

A már kikezelt külső gombásodás után, a további fertőtlenítés hiánya visszafertőzöttséget okozhat. Használatukra szükség van a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása, valamint családtagjaink védelmében egyéb higiéniai szabályok betartásával együtt (közös törölköző, fürdővíz használata nem ajánlott).

Egyszerű fertőtlenítők: jód, alkohol, bórsav, ecetsav, formaldehid, formalin, benzoesav, genciánibolya, szódabikarbóna (a szódabikarbónás láb és/vagy testfürdő mindenképpen segíti, az elsavasodott szervezet lúgosítását, lúgos környezetben a gomba elhal) A gyógyszertárban felvilágosítással szolgálnak, és be is szerezhetők.

Természetes gombaölő szerek:

A fokhagymában levő allicin igazolást nyert, hogy hatásosabb a Nystatinnál. Napi adagja 2-3 nyers gerezd, ha bírja a gyomor.

A borbolyában és szurokfűben levő berberine nevű alkaloid nemcsak parazita- és baktériumölő hatású, de a gombák ellen is hatásos.

Kakukkfű, borsmenta és rozmaring illóolajának erős hatása van a Candida ellen, 100-szor hatásosabb a kaprilsavnál.

Taheebotea – egy dél-amerikai fa kérgéből készítik.

A biotin nevű vitamin megakadályozza a jóindulatú gomba rosszindulatúvá átalakulását, nevezetesen a fonalak képzését.

Olajfalevél-kivonat hatásos a gombák, vírusok és baktériumok ellen; olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek gátolják a trombózist. Vérnyomáscsökkentő hatása is van. Támogatja az immunrendszert.

Teafaolaj hat a gombák, kórokozó baktériumok és paraziták ellen. Immunerősítő hatású. Alkalmazható helyileg és szájon át.

Grapefruitmag-kivonat külsőleg, helyileg és szájon át való alkalmazása egyaránt hatásos a gombák, vírusok és paraziták ellen.

Aloe vera nevű növény több olyan anyagot tartalmaz, amelyek féken tudják tartani a gombákat, ugyanakkor pozitívan hatnak az immunrendszerre.

Kaprilsav – bélben ható, kókuszból származó gombaölő zsírsav.

Kolosztrum – föcstej (előtej), szülés utáni első két napban termelődik és tartalmazza az újszülött számára nélkülözhetetlen védőanyagokat. Amerikában kapható tehéntől származó kolosztrum. Indiában rég bevált immunerősítő szer.

Omega 3 és 6 telítetlen zsírsavaknak is van gombaölő hatásuk (hal-, len- és olívaolaj).

Kolloidezüst: csíraölő hatásán kívül immunerősítőként is hat. Túladagolás esetén az ezüst méregként hat!

A vöröshagyma, a zsázsa, a torma, a retek is tartalmaz gombaellenes anyagokat.

 

Pár szót az allergiáról:

A gombában szenvedő betegek életét a legkülönbözőbb panaszokat előidéző allergia is keseríti. A gombaellenes kezelés elején ezek az allergiás tünetek gyakran fokozódhatnak.

 

A diéta elkezdésétől a gyógyulásig:

A diéta célja:

- elvenni a táptalajt a gombáktól, kerülni azokat az élelmiszereket, amelyeket a gombák saját szaporodásukhoz használnak,

- kerülni minden olyan élelmiszert, amely penészt vagy gombát tartalmaz, vagy azok segítségével készül,

- kerülni minden olyan élelmiszert, amelyre kialakult az allergia.

 

A diéta elkezdésekor fontos, hogy a már meglévő evési szokásainkat, melyek szinte már függőségeket is okozhatnak (pl. rendszeres hús vagy csokoládéfogyasztás is függőséget okoz; elvonási tünetek is jelentkezhetnek) tanuljuk meg kezelni. Legyünk türelmesebbek magunkkal és embertársainkkal szemben.

A diéta első két hete nagyon megerőltető azok számára, akik megszokták a mesterséges ízesítőszerekkel való gyorsétkek fogyasztását, és életvitelükben több időt kell szánniuk saját élelmük elkészítésére. Ez a táplálkozás elsőre úgy tűnik, hogy megegyezik a vegetáriánus étkezéssel, de ez nem teljesen igaz.

A gyógyszer (orvos által felírt: pl.: Nystatin) pusztítja a gombákat, a diéta elveszi tőlük a táptalajt, a visszahelyezett élőflórák lehetetlenné teszik szaporodásukat. Mindennek következménye a nagymértékű gombapusztulás. A sok elpusztult gombából kiszabadult méreganyag, és a rothadási baktériumok által az elhalt gombákból kiválasztott bomlástermékek, fokozzák a beteg tüneteit. Ahelyett hogy javulnának, ők mind rosszabbul vannak. Ez eltarthat néhány hétig. Erről előre tájékoztatjuk Önt. Ne hagyja abba a megkezdett kezelést és diétát.

Ha már csökken az édesség utáni vágy, nem remegünk az éhségtől, nem puffadunk, nem gázosodunk, nem viszketünk, normális a székletünk (nem fehéres, nem nyákos, nincs szorulás), testsúlyunk is normálisra változik, és nem vagyunk ödémások sem, akkor már biztosak lehetünk abban, hogy a javulás megkezdődött. Ha ezek a tünetek megszűnnek, ez még nem jelenti azt, hogy meggyógyultunk. A kezelést még néhány hónapig folytatni kell, ez hozza meg a teljes gombátlanítást.

 

A diéta alatt igyekezzünk biotermékhez jutni, ha nincs lehetőségünk erre, akkor a piacon a kevésbé szép, apróbb terméket kell vásárolni (feltételezhetően nincs agyonpermetezve, és műtrágyázva.) Fogyasztás előtt meleg, bő forró vízben mossuk meg a termékeket.

A kezelés első hónapjában célszerű átmeneti húsmentes étrendet bevezetni, mert ez biztosítja a gyorsabb méregtelenítést, a rossz emésztés és hiányállapot helyreállítását.

Az évszaknak megfelelő, fokozatosan növekvő mennyiségű friss nyers zöldséget kell előnyben részesíteni. Energiaforrásként a (vércsoport táplálkozásunknak megfelelő) teljes őrlésű gabonát, olajos magvakat és hüvelyeseket célszerű használni. Ezek az élelmiszerek gazdagok rostban, vitaminban, ásványi anyagban és fehérjében – tökéletesen kiegészítik egymást.

A szükséges fehérjebevitelt tejtermékek, hal és tojás fogyasztásával egészíthetjük ki. Ha valaki a húsról nem tud, vagy nem akar lemondani, akkor annak mindenképpen a biogazdálkodásból származó, sovány baromfihús, vadhús vagy tengeri halak (fagyasztott vagy olajos konzerv) fogyasztását javaslom.

A friss, nyers ételek mennyiségét fokozatosan kell emelni a főtt rovására, a napi adagnak legalább fele-fele arányáig.(A túlzottan főtt ételek fogyasztása az ember szocializálódásának eredménye, hogy kevesebb idő alatt nagyobb és „ízletesebb” mennyiséget tudjon magához venni, feltöltse energia készleteit az étkezést követő 8-10 órára is. Az igazi vegetáriánusok nem is fogyasztanak főtt ételt, energiaszintjük mégis nagy, közérzetük jó, cselekvési kedvük felülmúlhatatlan, nincsen emésztési problémájuk, tiszták az ereik, nincs kitágulva a gyomor, és nem tág a bélrendszerük, tehát sehol nincs pangási rizikó.)

Akik gyorsan szeretnének javulni, azt tanácsolom, hogy néhány hétig ne fogyasszanak gyümölcsöt (lsd. gyümölcsök).

A mikroelemeket a diéta első szakaszában, nagymértékben nem szabad feltölteni. Csak a gyógyulási folyamat azon szakaszától szedjük és töltsük fel, amikor a gombák már nem szaporodnak (tehát az elhalási és kitisztítási szaktól).

Az elszaporodott gombák emelik a káros koleszterinszintet a vérben (a vérvizsgálatnál LDL-el jelzik). Némiképp segít meghatározni, hogy fel merül-e gombásodás a szervezetben, de lehet köszvény, vesebaj, szív- és érrendszeri betegség mutatója is. Ilyenkor a „kemény zsír” és zsíros húsok fogyasztása tilos, valamint igyekezni kell a diétába bevonni a koleszterindiétát is.

A diéta hatására a testsúly is változik. A túlsúlyosoknál a súlyvesztés gyorsabb, mint a soványaknál a gyarapodás. A kövérek akár 6-8 kg-ot is fogyhatnak az első hónapban, különösen azok, akiknél nagy volt a vízvisszatartás. A soványaknál szükség van néhány hónapra ahhoz, hogy gyarapodjanak.

A jótékony baktériumok visszatelepítése a tápcsatornába (és a hüvelybe) nélkülözhetetlen része a gyógyításnak. Lactobacillus acidophilus és Bifidobacterium bifidum azok a baktériumok, amelyek szabályos lakói a tápcsatornánknak és ma már kaphatók olyan joghurtok, táplálék kiegészítő drazsék, és orvosi rendelvényre kapszulák is, amelyek ezeket a baktériumokat tartalmazzák. Ebből több billió mennyiséget kell fogyasztani, élő baktériumot por vagy kapszula formájában. Segítik a bélflóra helyreállítását. A joghurtos tampon használata pedig a hüvelyflóra helyreállítását segíti. A baktériumok már hüvelykúp formájában vényre is kaphatók.

Colonhidroterápia, hashajtás vagy beöntés szükséges legalább hetente egyszer. Gyorsabban ürül az élő vagy elhalt gombatelep a belekből, melyek mérgező anyagokat tartalmaznak, ezért távozásuk gyorsítása a szervezetből a mielőbbi jobb közérzetet segíti elő. Használatuk nagymértékben felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Eltávolításukkal megakadályozzuk a mérgek (tixinok) felszívódását a beleken keresztül, és így segítjük a máj és visszérben folyó vér további mérgezésének megakadályozását, tisztulását. Ezzel együtt csökken a fejfájás, viszketegség, bőrbaj, émelygés stb. Sem a hashajtásnak, sem a beöntésnek nincs olyan tökéletes béltisztító hatása, mint a colonhidroterápiának.

- A colonhidroterápia gépi bélmosás, külön szakember végzi (nem olcsó de, nagyon hatékony).

- A hashajtást keserűsó, hashajtó teák és növények alkalmazásával érdemes végezni. Hatástalanság esetén ricinusolajat, fenolftaleint kell használni. Ha a keserűsó első alkalommal nem hoz eredményt, feltételezhető, hogy a diétázó egyén magnéziumhiányos és azt pótolni kell. Aki szorulásban szenved, annak nem ajánlatos a Neurosan por használata, mert abszorpciós hatása miatt fokozza a szorulást. Akinek viszont hasmenése van, és sok ásványi anyagot veszít, annak pótlására a Neurosan por természetes ásványiforrást jelent. Hasmenés esetén a folyadékot is pótolni kell.

- A beöntés könnyen elsajátítható, régi, jól bevált vastagbéltisztító módszer. Végezhető tiszta vízzel, szappanos vízzel (háziszappannal), citromos vízzel (egy liter vízbe két kisebb citrom leve), kamillateával, búzafű levével, enyhe fokhagymás vízzel (a fokhagyma egyben gombaölő hatású), kávéval (3 evőkanál enyhén pörkölt és őrölt babkávét 2,5 dl hideg vízben felforraljuk, és 3 percig erős lángon, majd 15 percig tartalékon főzzük, leszűrjük és felhígítjuk úgy, hogy egy liter testhőmérsékletű oldatot kapjunk). Célszerű tiszta forrásvizet, szűrt vagy desztillált vizet használni.

Méregtelenítés: A diéta alatt fellépő megbetegedések nagy részét a bélben felszívódott méreganyagok idézik elő (a gomba által termelt toxinok, az elhalt gombák és emésztetlen élelmiszerek bomlástermékei, valamint az étellel, itallal bekerült vegyszerek). A szervezet méregtelenítési folyamatát segíteni kell, mivel ez a szervezet már legyengült állapotban van, és csak erőlködne tisztítás helyett. Méregtelenítés történhet: böjtölés, beöntés, folyadék fokozott bevitele (napi két liter víz, ásványvíz, gyógytea, zöldségleves, zöldséglé fogyasztását jelenti), ivókúra, gyógynövényes vértisztítóteák, valamint a székrekedés mielőbbi megszüntetése által. Az amalgán töméseket fokozatosan ki kell cserélni (allergia és mérgezettségi forrás). A környezetünkből származó méreganyagokat kerülni kell, amennyire csak lehet. A méregtelenítést fokozhatjuk mozgással, test- és talpmasszázzsal, izzadással (szauna), homeopátiás szerekkel. A lélek „méregtelenítése” szintén fontos. Relaxációval, meditációval, jógával, kineziológiai stresszoldással, zene- és táncterápiával, pszichoterápiával, ha szükséges, vagy egyéb módszerekkel.

A gomba elleni kezeléssel párhuzamosan olyan immunrendszert támogató szereket és módszereket lehet alkalmazni, melyekből a gombáknak nem lesz hasznuk vagy esetleg a pusztításukat is elősegíti. Ilyenek az Echinaea, olajfalevél-kivonat, teafa-olaj, tachebo tea, homeopátiás szerek, akupunktúra, akupresszúra, Voll-féle elektroakupunktúra, talpmasszírozás, fényterápia, hideg-meleg váltózuhany, meditáció, ralaxáció, jóga és egyéb pozitív testi és lelki erőket fejlesztő módszerek.

Munkahelyünkön és otthon is, de lagalább a hálószobában, kerülni kell a káros föld alatti sugárzást, csökkenteni vagy megszüntetni az elektroszmogot.

A stresszhatásokat is tudnunk kell kezelni. A stressz tulajdonképpen, a mi reakciónkat jelenti a környezetünkből származó hatásokra. Ha környezetünkön nem tudunk változtatni, akkor próbáljunk meg önmagunkon. Gyakran ez szakember (pszichológus) segítsége nélkül nem nagyon sikerül. Nem nyugtatók, stresszoldó szerek szedése a megoldás, hanem a tudatos, gyökeres változás lelki, szellemi síkon.

Az éjfél előtti alvás biztosítja az igazi regenerációt és az immunrendszer erősödését. Próbáljunk rátérni a korai lefekvésre. Hallgassunk nem izgató, halk zenét, olvassunk, meditáljunk, végezzük el napi relaxációs és nyugtató-légző gyakorlatainkat.

A rendszeres mozgás is segíti a szervezetet a gyógyulásban. Nem kell túlzásba se vinni. Erre vonatkozóan reggel 5 perc, délben egy-két gyakorlat, este 10-15 perc séta megteszi.

Az emberek zöme felnőtt korára elfelejti a helyes légzést. „Pihegő” légvételeinkkel elsavasítjuk szervezetünket, ami kedvez a gombáknak és betegségeknek. A szervezet egyensúlyát fellúgosítani a mély légzéssel lehet (jógalégzés).

Ajánlott a testmasszázs. Biztosítja a jó keringést, izomlazítást, stresszoldást, segíti a szervezet méregtelenítését. (Egészséges embereknek is havonta ajánlott lenne legalább egy alkalommal, fizikai munkát végzőknél és szellemi dolgozóknál /hajszolt üzletember/, valamint minden „beteg” embernek, hetente szüksége lenne rá.) Ilyen esetben, előnyben kell részesíteni a nem durva (nem sport-masszázs, nem gyúró-masszázs), de esetleg többet nyújtó masszázsokat (pl.shiatsu, tai, lazító).

A tenyéren és talpon található reflexzónák masszírozásával lehet fokozni a méregtelenítő szerveink működését, ez különösen vonatkozik a belekre, májra, vesére, nyirokrendszerre, tüdőre és légutakra. Kiegészítő kezelésként nagymértékben segítheti a megbomlott egyensúly helyreállítását.

Amennyiben a diétánk az orvosi kezelés mellett sikeresen lezajlott, és a szükséges saját gombáinkon kívül, más gombákkal nem rendelkezünk, megfigyelhetjük, hogy allergiás tüneteink is pár hónap alatt eltűnnek. Amennyiben nem, forduljunk orvoshoz, természetgyógyászhoz panaszunkkal.(Az allergéneket célszerű még pár hónapig kerülni, és, csak ha a kontroll /Vega-teszt/ allergiavizsgálat negatív, akkor lehet óvatosan, kicsi adagokban, fokozatosan emelni a beviteli mennyiséget.) Ne felejtsük el, hogy gombafertőzöttségünkön kívül, egyéb betegségeinket is rendszeresen ellenőriztessük. A diéta alatt semmilyen orvosi kezelést, gyógyszerszedést önkényesen ne hagyjunk el. Beszéljük meg az adott betegség kezelőorvosával. A fertőzés megszűnte után pedig, már szabad út van előttünk, hogy az egyéb fennmaradó betegségektől is megváljunk, és teljesen gyógyult, egészséges emberek legyünk. A diétát és az élő baktériumok bevitelét még néhány hónapig érdemes folytatni. A már meglévő tapasztalatok azt mutatják, hogy a meggyógyultak többsége nem hagyja abba a diéta alkalmával elsajátított étkezést, megszokja és jobban is érzi magát ennek fogyasztásával. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek így kell eljárnia, de biztos, hogy bizonyos dolgokat már nem úgy fogunk készíteni, mint betegségünk előtt. Sok esetben tapasztaltam, hogy a családtagok is egyetértenek a megváltozott főzési és táplálkozási szokásokkal.

Fontos odafigyelni arra, hogy a visszafertőzés lehetőségét és a családtagok megfertőzését megakadályozzuk.

Amennyiben betegség fellépése miatt antibiotikum kezelésben részesültünk, vagy valamilyen műtéten estünk át, ellenőriztessük magunkat, hogy nem történt-e fertőzöttség gomba ügyben is.

Mit nem szabad fogyasztani a gombadiéta alatt?

Elsősorban azokat az ételeket, ami az illetőnek allergiát okoz. (Amennyiben ilyenről nem tud, ajánlatos egy Vega-teszten résztvenni, és a megállapított allergéneket kerülni kell.)

Egyértelműen nem szabad fogyasztani:

Kristály- és porcukor (fehér és barna egyaránt), szőlőcukor, cukorkák, medvecukor (Édesgyökér kivonat), marcipán, méz, sütemény, keksz, torta, fagylalt, csokoládé, kukoricaszirup, glukózszirup, juharszirup, maláta, melasz.

Instant kakaó és kávépor, mogyorókrém.

Üdítőitalok (szűrt és rostos gyümölcsitalok – még ha cukrot nem is tartalmaznak, akkor is kerülendők, mert penészes gyümölcs is belekerülhet.).

Gyümölcsjoghurtok és egyéb édesített tejipari termékek, egyéb édesített ipari termékek (ketchup, édes szójaszósz, mártások, krémek).

Édes alma, ananász, banán, cseresznye, dinnye (sárga, görög), eper (fa), érett kajszi- és őszibarack, érett szilva, füge, datolya, kivi, körte, mandarin, narancs, nektarin, szőlő.

Aszalt gyümölcsök, kompótok, lekvárok, gyümölcsszörpök.

Kész müzlik és Cerbona szeletek. Magunknak, otthon összerakhatjuk a müzlit.

Fehér liszt és belőle készült kenyér, kifli, zsemle, egyéb pékáru, tészták, étkezési keményítő, hántolt rizs.

Sertészsír, pálmaolaj, és zsíros húsok: sertés, hízlalt liba, kacsahús, szalámi, kolbász, virsli, párizsi, kenőmájas.

Gombákat tartalmazó élelmiszerek (a gomba betegséggel egyidőben gombaallergia lép fel, ez mindig létrejön, akkor is, ha nem okoz külön tüneteket.)

Élesztővel készült kenyér és pékáru.

Sörélesztő, sör, bor és pálinka, egyéb alkohol és alkoholos kivonatok.

Ecet és ecettel készült termékek (mustár, ketchup, majonéz, salátaöntetek).

Savanyúságok (kovászos uborka, savanyú káposzta).

Sajtok, kefír (amely kefír gombával készül).

Kombucha tea (a baktériumokon kívül penészeket is tartalmaz).

Étkezési gomba.

Penészes zöldségek, gyümölcsök, magok.

Fűszernövények és teák is lehetnek penészesek.

Ételmaradékok is penészesek lehetnek (belül) nem szabad elfogyasztani.

Penészes tápon nevelt állat húsát, ha lehet, ne fogyasszuk (biotermék fogyasztható).

Allergiát kiváltó élelmiszerek: Tehéntej-tejcukor vagy fehérje, búza, élesztő, tojás fehérje és sárgája, sör, bor, gombák, csonthéjas magvak (dió, mogyoró, mandula, pisztácia), tartósítószerek, szója, húsok, citrusfélék, földieper, zeller, csokoládé, kakaó, halak, finomított liszt, glutén.

Köszvény vagy veseelégtelenség esetén egyéb élelmiszerektől is tartózkodni kell.

 

Felhasználható nyersanyagok:

Savanyításhoz: citromlé vagy joghurt.

Szója és termékei: szójatej, tofu, granulátum, kocka, tamari szósz (cukor és mesterséges adalék nélkülit) és mizó. A nyers tofu használata kerülendő, meg kell főzni vagy sütni.

Fogyasztható a laktózmentes tej, aludttej, joghurt, túró, sajtok (csak, ha nincs penészallergia).

Cukrot és mézet helyettesítő édesítőszerek: alapanyagok: sztévia, frukto-oligoszacharidok (inulon).

Gabonák: Teljes szemek, pelyhek vagy teljes őrlésű dara és liszt formájában minden gabona (vércsoportot figyeljük) fogyasztható: búza (jobb a tönköly- vagy a durumbúza, mint az étkezési) árpa, rozs, zab, köles, barna rizs, hajdina. A gabona biztosítja az energiaszükséglet nagy részét. Gazdag rosttartalma biztosítja a széklet rendszeres ürítését, és megakadályozza, hogy a gomba a szénhidrátot hasznosítani tudja. Az élelmeket jól meg kell rágni, és nyállal összedolgozni. Ha ez nem történt meg, akkor a tápcsatornában erjednek, annak pedig következménye a gázosodás, puffadás, savasodás. A zabból, rizsből és lenmagból készült nyák jótékonyan hat a gyomorsav-túltengésre és a velejáró fájdalom csillapítására. A szemekből kása vagy müzli készíthető, de levesbetétként is használhatók. Gabonafehérjét tartalmazó szejtánporból és vízből kitűnő húspótló készítmény állítható elő. A boltokban kapható a teljes kiőrlésű lisztből készült barna tészta – sem tojást, sem sót nem tartalmaz. Élesztő nélküli kenyér fogyasztható – sütőporos, szódabikarbónás, valódi kovászos, de komlóval vagy növényi erjesztővel is készülhet. Extrudált kenyér is fogyasztható, ha teljes kiőrlésű lisztből, élesztő nélkül készült. Levesek, főzelékek, mártások sűrítésére is teljes kiőrlésű liszt használható, mint ahogy a palacsinta, pogácsa, gombóc, galuska, piték vagy egyéb sütik készítéséhez is. Az élesztő nélküli, szárított kenyérből panírozáshoz morzsa készíthető. Panírozáshoz zabdara is használható, de őrölt dió, mogyoró vagy mandula is.

Olajos magvak: Telítetlen zsírsavakban gazdagok, ezért mindennap szerepeljenek az étlapon. Gyakorlatilag minden mag fogyasztható: dió, mogyoró, mandula, napraforgómag, tökmag, mák, szezámmag, lenmag, kókuszreszelék. Kerülni kell a sózott pirított földimogyorót és a pisztáciát, mert gyakran penészes és káros toxinokat is tartalmaz. Jobb, ha a magvakat fogyasztásuk előtt tisztítjuk meg, mert ha tisztítva sokáig állnak, akkor az olajak avasodnak. Használhatók nyersen vagy pirítva, önmagukban (nassolásra) vagy ételízesítőként. Tej (tejallergiásoknak javasolt) és krém is készíthető belőlük. Pattanásos bőr esetén korlátozni kell fogyasztásukat. Allergiás reakciókat is előidézhetnek, ekkor kerülni kell őket.

Hüvelyesek: Magvaknak számítanak, de mivel magas a fehérjetartalmuk, ezért az étrendi piramisban is a húsoknál említik őket. Gabonával és burgonyával egy időben kombinálva kitűnően kiegészítik egymást. Szénhidrátban, rostban is gazdagok. Puffasztó hatásukat csökkenteni lehet, ha az első főzővizet leöntjük (puffadás elleni gyógynövényekkel, fűszerekkel főzzük együtt, pl a 1 evőkanál mák a zöldbabba) és sok, többféle zöldséggel együtt főzzük. Készíthető belőlük leves, főzelék, saláta, pástétom. Külön kiemelném a teljes értékű fehérjét és olajat tartalmazó szójababot, és belőle készült tejet, lisztet, tofut, mizó és tamari szószt. Kitűnően helyettesíti a húst és tej-, tejtermékeket az allergiásoknál; viszont maga is gyakran idéz elő allergiát, különösen, ha túlzásba viszik a fogyasztását. Fehérbőrűek és európaiak nehezen emésztik.

Zöldségek: Gyakorlatilag minden zöldség korlátlan mennyiségben fogyasztható, mindig az évszaknak megfelelően. A friss, nyers mennyiségét fokozatosan kell emelni a főtt rovására, a napi adagnak legalább fele-fele arányáig (Tészta mellé is tálalhatjuk gyorsan megpirítva olajban, de még nyers állapotban is). Csak a nyers zöldség (és gyümölcs) biztosítja számunkra az „élő” és éltető tápanyagokat (elsősorban a hőérzékeny enzimeket és vitaminokat). Saláta formájában előételként vagy köretként fogyaszthatjuk. Készíthetünk levest, főzeléket de más finomságot is belőlük. A salátaöntetet ecet helyett citromlével vagy joghurttal készíthetjük. A burgonya is fogyasztható – legegészségesebb, ha héjában főzzük, vagy sütjük. Kifejezetten gombaellenes anyagokat tartalmaz a fokhagyma, a vöröshagyma, a zsázsa, a torma és a retek.

Csíráztatott magok: Enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat és energiát tartalmaznak. A csírák csak nyersen fogyasztandók salátaként, egymagukban vagy zöldségekkel kombinálva. Télen nem kell a magvakat csíráztatni, mert ilyenkor a természet is pihen, így ez természetellenessé válik. Ilyenkor szárított csírákat se fogyasszunk.

Gyümölcsök: Azok, akik gyorsan szeretnének javulni, azt tanácsolom, hogy néhány hétig ne fogyasszanak gyümölcsöt, a nagy gyümölcscukor tartalom miatt. Ha javulás állt be, akkor a nem édes gyümölccsel próbálkozzanak. Ha fogyasztásuk után nem tapasztal puffadást, „bélmorgást”, vagy egyéb tünetet, akkor kis mennyiségben fogyaszthat: bogyósokat (szeder, ribizli, málna, eper, félig érett egres), meggyet, félig érett sárga- és őszibarackot, nem édes almát, birsalmát, paradicsomot, grapefruitot, citromot, avokádót. Almát kompót formájában, nem cukrozva, szabad fogyasztani.

Tejtermékek: Aludttej, natúr joghurt, tejföl, túró, író, savó, vaj, a sajtok közül a feta és a mozarella. Ha már lehet egy kicsit lazítani, akkor a kemény sajtok is fogyaszthatók. A kefirrel vigyázni kell, ha kefir baktériummal (Lactobacillus kefyr) készült, akkor fogyasztható, de ha kefir gombával (Candida kefyr), készült, akkor nem. Kevés tej és tejszín is fogyasztható ételízesítésre.

Tojás: Napi fél tojás bármilyen formában fogyasztható. Használat előtt jól meg kell mosni a héját, mert Salmonella baktériummal fertőzött lehet. Főzéssel és sütéssel a baktérium elpusztul. Ha a tojás nem elég friss, akkor nyersen ne fogyasszuk el.

Húsok, halak: Nem feltétlenül szükséges a húsmentes étrend, de azt tudni kell, hogy a nem biogazdálkodásból származó állat húsa és zsírja igen sok káros anyagot tartalmaz (antibiotikumot, mikotoxinokat, hormonokat, telített zsírsavakat, melyek nagy mennyiségben a bőrben és a porcogókban mutathatók ki). Előnyben kell részesíteni a kevésbé zsíros baromfihúst (gyenge csirkemell, pulykahús, liba mindenkinek tilos), vadhúst, valamint a tengeri halat, rákot, kagylót. Elkészítésénél, ha lehet, húzzuk le a bőrét, ne főzzük, süssük agyon, félig főtt, kicsit rágós állapotban (de ne véresen), jól és változatosan fűszerezve párolt zöldséggel bármennyit ehetünk belőle. Ne fogyasszuk krumplival és rizzsel.

Zsiradékok: Ami a gomba diétát illeti, nyugodtan fogyaszthatók, csak a mennyiségüket kell korlátozni. Előnyben kell részesíteni a hidegen sajtolt olajakat (olíva-, napraforgó-, szezám-, tökmag-, szója-, búzacsíra-, lenmagolajat) magas telítetlen zsírsav-tartalmuk miatt. Ha valaki nem tud lemondani az állati zsírról, akkor a kacsazsírt helyezze előtérbe, mert ezek is tartalmaznak telítetlen zsírsavakat. A sertészsírnak és a pálmaolajnak magas a telített zsírsav-tartalma, ezért kerülendők. Figyelembe kell venni, hogy a húsokban is nagy a zsírtartalom (rejtett zsírok), különösen sok zsírt tartalmaz a sertés, a hizlalt liba, kacsahús, szalámi, kolbász, virsli, párizsi, kenőmájas. A hidegen sajtolt olajakat ne hevítsük, mindig utólag adjuk hozzá a főtt ételhez, mert hevítéssel veszítik értéküket. Sütéshez nem feltétlenül szükséges a hidegen sajtolt olaj használata, de az olaj többszörös hevítését kerülni kell. Éttermekben, az olajban sült ételek kerülendők, ha lehet, ott ne fogyasszuk őket. Ha a környezetünkben van, európai szemszögből nézve, „tiszta”, kínai étterem, vagy kifőzde, sok fogást és ízesítést elleshetünk az ételeik készítéséből.

Italok: Nagyon fontos a folyadék mennyisége és minősége. Egészségeseknek is a napi folyadékbevitele nem lehet 2 liternél kevesebb, nyáron az izzadás miatt még többre van szükség. A gomba diéta kezelése alatt a nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztása biztosítja a méregtelenítést. Nemcsak szomjúság érzésekor kell inni, mert akkor már vízhiány állt be. Napközben folyamatosan, tudatosan kell bevinni a folyadékot, forrásvizet, szénsavmentes ásványvizet, gyógyteákat, de a csapvíz is iható, ha megszűrjük. (A gyümölcslevek jelenleg nem fogyaszthatók a cukortartalmuk miatt.) Hígított (1: 1 arányban), frissen préselt zöldséglevek és levesek naponta legyenek az étlapon. Enyhén csípős, frissítő ital készíthető frissen reszelt Gyömbérből. A gyógyteák ízlés szerint fogyaszthatók, de mindig el kell olvasni a tájékoztatót vagy véleményt kérni a hozzáértő szakembertől, mivel gyógyhatású szerekről van szó. Gomba elleni szereket tartalmaz a kakukkfű, szurokfű, borsmentalevél, rozmaring és borbolya, valamint a dél-amerikai tachebo tea. Ajánlatos még a csalán, körömvirág, zsálya, zsurló, szenna, kamilla, zöldtea vagy a salaktalanító teakeverék. (Nézze át, és jegyezze meg a tiltott italok listáját is a „gombákat tartalmazó” résznél.)

Fűszerek: Ha eddig is használtak fűszereket, ezután is használhatják a megszokott ízek megtartásához. Segítik az emésztést, serkentik az anyagcserét. Az üzletekben kapható előre elkészített fűszerkeverékek nem ajánlottak, mert sok dúsító és mesterséges színanyagot tartalmaznak, viszont az összetételüknek megfelelő fűszerekből - külön-külön vásárolva meg azokat -, mi magunk is keverhetünk össze kis mennyiséget. (Nem ajánlott sokáig, keverék formájában tárolni.) Fűszereinket többször nézzük át, nem változott-e meg a színük, szaguk, állaguk. Ha elváltozást tapasztalunk inkább dobjuk ki, és szerezzünk be frisset.

 

Amit még tudni kell a táplálkozással kapcsolatban

Fehérjék: Azon fehérje aminosavakat, melyeket szervezetünk nem tud előállítani (esszenciális aminosavak, csak táplálék bevitellel együtt tudjuk biztosítani. Ezt a közhiedelemmel ellentétben nemcsak állati eredetű (tej, tejtermék, hús, hal, tojás) fehérjékkel, hanem esszenciális aminosavakat tartalmazó növények egyidejű társításával is meg lehet oldani. Pl.: gabona-bab-szója-burgonya egy étkezésben. Ez számunkra már kissé idegen, de nagyapáink, a húsleveshez is ettek fekete kenyeret, és előtérbe helyezték a tányérban, a sok zöldséget és levelet. (Az igazi húsleveshez soha nem kell ízesítő, csak ismerni kell a zöldségek arányát.) Napi fél tojás elfogyasztását ajánlatos betartani. A savanyú tejtermékek fogyaszthatók megfelelő arányban, úgy, hogy a napi szükséglet az állati és növényi eredetű fehérjék között 40%:60% arányban legyen. Lehet csak növényi is, de akkor fontos az egyidejű társítás. Ha nincs allergia, akkor a tej fogyasztása is megengedett dúsításhoz, étel készítéséhez, de ha lehetséges ne használjuk, főleg kávéba, mert a vékonybélbolyhokat eltömíti, a vastagbelet pedig irritálhatja, felszívó képességét csökkenti (Ha kávét fogyasztunk, igyunk hosszú kávét /német kávé /, ízesítés nélkül, kenyérrel vagy saját készítésű süteménnyel, de átszokhatunk a teára is.).

Kerülni kell a hús mindennapi fogyasztását. Napi átlag fehérjebevitel: 1-1,2 gramm/testtömeg.

 

Szénhidrátok: A szénhidrátok (cukrok, keményítő alapú gabonák és zöldségek, valamint nem emészthető rostok) emésztése a szájban kezdődik. Fontos, hogy az ételt megfelelően megrágjuk, vagy megfelelő mennyiségű nyállal összekeverjük. A nyálképzés zavaraira vannak megfelelő, könnyen kivitelezhető „nyelvtornák”, és étkezés előtt bevehető fűszerkeverékek, melyeket meg kell forgatni a szájban. A rágással nem kell túlzásokba esni (egyes jógi iskolák egy falatot 200-szor forgattatnak meg a szájban), de ajánlott fél-folyékony állapotig rágni. Akinek nincs foga, és táplálkozásában csak pépesen, darálva tudja magához venni élelmét, ajánlom, hogy tegyen úgy, mintha fel kellene darabolnia az élelmet. (Megint a jógik szerint: egy falat vizet 30-szor rágj meg, mielőtt lenyeled. Ez mindig használ, még csökkent nyálelválasztás esetén is.)

Napi minimális szénhidrátszükséglet 100 g/testsúly kg. Optimálisan az energiaszükséglet 58%-át szénhidrátokból fedezzük.

 

Zsírok: Minél folyékonyabbak, annál jobb a minőségük és emészthetőségük. A nehéz zsírok túlzott fogyasztása emeli a koleszterinszintet a vérben (LDL, ! érelmeszesedés).

 

Napi étrend összeállítási tanácsok

Energiaszükségletünket 12%-át fehérjéből (ennek 40%-a állati és 60%-a növényi eredetű legyen), 30%-át zsiradékból, 58%-át szénhidrátokból ajánlatos fedezni.

 

Javasolt napi energiaszükséglet:

A munka típusa (elől férfi, utána nő) kJ kcal kJ kcal

szellemi 11300 2700 8400 2000

könnyű fizikai 12600 3000 9200 2200

nehéz fizikai 14600 3500 10900 2600

nagyon nehéz 16700 4000 13000 3100

 

A tápanyagok „égésekor” energia keletkezik:

1 g fehérje égése 17 kJ (4,1 kcal),

1 g zsír égése 39 kJ (9,3 kcal),

1 g szénhidrát 17 kJ (4,1 kcal) energiát szabadít fel.

 

Ezeket az értékek a tiszta anyag elégetésekor állapították meg. Mint tudjuk élelmeink nem tiszta fehérje, tiszta zsír, tiszta szénhidrát összetételűek, hanem kevertek, ezért ezt a napi étrend összeállításoknál vegyük figyelembe, egy kicsit lehetünk nagyvonalúak is, önmagunkkal szemben.

 

Útmutató a kiegyensúlyozott táplálkozás kialakításához

Tejtermék: 2-3 adag

Hús, hal, bab: 2-3 adag

Gyümölcsök: 2-4 adag

Zöldségek: 3-5 adag

Gabonafélék: 6-11 adag

Ha valakinek feltűnt volna, a bab nagy fehérjetartalma miatt a fehérjékhez van sorolva, adagját is e szerint állapítjuk meg. Valamint állandó vita tárgya, hogy a paradicsom zöldség vagy gyümölcs? Mi a zöldségek közé soroljuk. Különben megjegyzendő, hogy a paradicsom csak a „0-ás vércsoportú” emberek számára megengedett, a többi vércsoport esetén a vérlemezkéket a vérben összeragasztja, ezáltal a szűk hajszálerekben vérkeringési zavarok jelentkeznek. Csak keveset fogyasszunk belőle. Természetes savanyítás miatt, egy-két szemet, nyers salátákba facsarhatunk.

 

1 adag gabona:

1 szelet teljes őrlésű lisztből készült kenyér

1 teljes őrlésű lisztből készült palacsinta

5 dkg pehely vagy gabonaszem

5 szelet puffasztott gabona

(20-24 dkg főtt gyökérzöldség, tészta, gabona vagy rizs együtt)

 

1 adag zöldség és gyümölcs:

10-15 dkg leveles zöldség vagy gyümölcs

20-25 dkg nem leveles zöldség

(1 közepes méretű alma, narancs vagy körte)

1,5 dl zöldség lé vagy rostos gyümölcslé

 

1 adag tej-tejtermék:

2 dl tej (igazi, nem szűrt)

1 dl tejföl

2 dl joghurt

5 dkg túró vagy sajt

 

1 adag tojás – 1 tojás (napi ajánlott: fél tojás)

 

1 adag hús, hal és babfélék:

5 dkg valamelyikből

 

 

A többi információ a http://www.kapu.eoldal.hu/cikkek/terapiak_-dietak/gomba-dieta_2.html

linken található.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

SZÉKESFEHÉRVÁR

(Kata, 2013.01.22 12:33)

Aki érzékeny a fruktózra,tejtermékekre, mellette gomba és glutén ellenes diétát is folytat,annak majdnem hogy éhen kell halnia,ahogy ezt a cikket végig olvassa..