Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gomba diéta/2

2009.12.12

Ételtársítások

Emésztés szempontjából, az élelmiszerek, különböző időt töltenek el a gyomorban, a bélben. Az ételtársítások betartása azt segíti elő, hogy az emésztőrendszerben soha ne álljon a megengedett időnél tovább az étel, ne adjon lehetőséget az erjedési, pangási folyamatoknak. Ennek tudatában, ettől az időtől kezdve, ha lehet, ne terheljük meg saját szervezetünket, mikor amúgy is nagy munkát végez a gomba ellen, és az immunrendszerünk helyreállítása érdekében.

Az egyes élelmiszerek más-más kémhatású közegben, helyen és más enzimmel emésztődnek. Ha például a fehérjét és szénhidrátot együtt fogyasztjuk (hús és kenyér vagy burgonya), akkor ki vagyunk téve a kellemetlen puffadásnak (vasárnapi ebéd után nyomott teltségérzet). A gyomor, a fehérje előemésztése után nyílik és továbbítja tartalmát a patkóbélbe. Amíg a gyomor nem végezte el a fehérje emésztését a szénhidrátok ott erjednek, mivel a szénhidrátok a szájban és a patkóbélben emésztődnek, a gyomorban csak átfutnának. Ez a folyamat gázosodást okoz. Tehát fehérjét szinhidráttal együtt ne fogyasszunk! Ha mégis elkerülhetetlen (pl. túrós csusza, körözöttes, felvágottas kenyér), akkor minden falatot alaposan meg kell rágni, és csak akkor lenyelni, ha folyékony állagú lett.

A fehérjét mindig zöldséggel társítsuk!

A szénhidrátban gazdag gabonákat egymagukban, aszalt gyümölccsel (diéta alatt ne!), olajos magvakkal vagy zöldséggel fogyasszuk. Jól kombinálható a teljes értékű gabona, burgonya és szója összetétel.

A nyers gyümölcsöket (egy)magukban együk, és egyszerre csak egy fajtát. (Ajánlott étkezés előtt fél órával fogyasztani. Felkészíti a szájüreget és a gyomrot az étkezésre) Aki viszont nem bírja magában fogyasztani, mert ég a gyomra tőle, egyen hozzá kevés kenyeret.

A gyümölcsöt és a zöldséget soha ne fogyasszuk együtt, egy étkezés alkalmával. (A magyar lecsó tipikus példa erre. Bár mi a paradicsomot a zöldségekhez soroljuk. Ha nagyon szükséges ennünk, akkor teljes kiőrlésű lisztből, szódabikarbónával készült kenyérrel, jól megrágva fogyasszuk /Cigánykenyérnek=Bodaknak is hívják./, vagy rostban gazdag kásával. A szódabikarbóna lúgosítja az ételt. A paradicsomot ugyanis a gyümölcsök közé sorolták be, de mi, zöldségként tartjuk számon étkezésünkben.) A gyümölcsök és zöldségek keverésével kapcsolatban: a franciasalátában lévő alma kihagyandó; ne csináljunk olyan zöld salátát, amibe gyümölcsöket is keverünk.

A gyümölcs savas, a zöldség lúgos kémhatású. A gyümölcsöket savasító hatásuk miatt célszerű reggel és délelőtt fogyasztani. Dél után, de főleg este, gyümölcsöt már ne együnk. Az édes gyümölcsöt az édessel, a savanyút a savanyúval kombinálhatjuk, de inkább egy alkalommal csak egy fajta gyümölcsöt fogyasszunk. (A diéta első heteiben nem ajánlott még a „nyers”, éretlenebb gyümölcs fogyasztása sem.)

A lúgosító zöldségek fogyasztása segíti és tehermentesíti szervezetünk lúgosító tevékenységét (étkezésünk folyamán számos sav képződik, amit főleg a vese és a tüdő semlegesít, de ha ez nem elegendő, a csontból kioldódik a kalcium és a magnézium – ezek lúgosítók-, ez csontritkuláshoz vezet). Együnk sok zöldséget. (A víznek semleges, pH 7 a kémhatása. A savaknak pH 7 alatti, a lúgoknak pH 7 feletti értékük van. Vérünk pH-értéke 7,4, a vizeletnek 5-8, gyomornak 1,2 -.3,0 között van. Savasító hatása van az antibiotikumoknak és a gyógyszerek többségének, a nagyobb mennyiségű C-vitaminnak, dohánynak. Lúgos kémhatásúak pl. a gyógyteák. Semlegesek: pl. a víz, alma, ananász, áfonya, eper, nyers-kezeletlen tej, hal, zab, barna rizs, hidegen sajtolt olaj, friss vaj, dió, mogyoró.).

 


 

Receptek:

 

Ha a szervezet nem kívánja a reggelit, nyugodtan el lehet hagyni. Folyadékot (vagy gyümölcsöt) és zöldséget, zöldséglét fogyaszthatunk helyette. Ha reggel éhesek vagyunk, akkor az azt jelenti, hogy a vacsora gyenge volt, de reggelire ne együnk sok és nehezen emészthető ételt, mert munkaképességünk csökkenhet. De éhezni sem szabad.

 

KENYEREK ÉS KENYÉRPÓTLÓK

Szódabikarbónás kenyérlepény (Bodak)

Hozzávalók: 1 kg teljes értékű búzaliszt, 1-2 evőkanál szódabikarbóna, 2 csapott kávéskanál só, megfelelő víz.

Elkészítés: A lisztet, a szódabikarbónát, a sót összekeverjük. Szép lassan vízzel összedolgozzuk, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk. Négy részre osztjuk, kis cipókat csinálunk belőlük, majd 1 ˝-2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Platni tetején, vagy gáztűzhelyen, kenetlen palacsintasütőben, többször megforgatva átsütjük. Sütőben is süthetjük, tepsiben vagy az aljára rakott kövön, cserépen.

Szép lassan átsül és felemelkedik, meg is pirulhat. Ha egy kicsit megszikkadt, vízzel kenjük meg. Frissen fogyasztva jó. Fűszeres olajjal, ghível, zöldséggel, zöldséges uzsonnakrémekkel nagyon finom. A ghível megkent kenyérre tudunk szórni őrölt diót, mákot, mogyorót, reszelt zöldségeket, fűszerporokat (kurkuma, őrölt gyömbér, fokhagyma stb.).

 

Sütőporos kenyér

Hozzávalók: 1 kg teljes kiőrlésű liszt, 2 zacskó sütőpor vagy 2 evőkanál szódabikarbóna, 4 evőkanál étolaj, 2 csapott kávéskanál só, 3 evőkanál burgonyapüré, víz. Dúsíthatjuk reszelt hagymával vagy magvakkal: mák, len-, szezám-, napraforgó-, tökmag, dió, mogyoró.

Elkészítés: A lisztet az olajjal, burgonyával, sóval és sütőporral összedolgozzuk annyi vízzel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Két cipót formálunk belőle, kiolajozott tepsiben 40 percig közepes lángon (180 C-on) sütjük A sütőbe egy kis edénybe vizet kell tenni. Ízesíthetjük hagymával, magvakkal. Önmagában is fogyasztható. Fűszeres olajjal, ghível, zöldséggel, zöldséges uzsonnakrémekkel nagyon finom.

 

Ír kenyér

Hozzávalók: 4 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 pohár joghurt, ˝ csésze szezámmag, ˝ csomag sütőpor, 1 csésze víz, 4 csipet tengeri só.

Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, és kiolajozott tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon egy órán át sütjük. Kenyér helyett fogyasztjuk.

 

Kenyér- és zsömlepótló lepény

Hozzávalók: 3 csésze Graham-lisz (lehet más teljes kiőrlésű liszttel is.), 3 csipet tengeri só, 3 gerezd fokhagyma zúzva, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj (a fokhagyma elhagyható).

Elkészítés: A fokhagymát az olajjal összekeverjük, félrerakjuk. A lisztet a sóval és vízzel egy tálban összekeverjük, és körülbelül tíz percig dagasztjuk. Akkor kész, ha a kezünktől és a táltól elválik. Letakarva, meleg helyen, egy órán át, pihentetjük. Kis gombócokat formálunk belőle. Ezeket lisztezett gyúródeszkán palacsinta nagyságú, két-három milliméter vastagságú formára kinyújtjuk. Palacsintasütőben – olaj nélkül – mindkét oldalán meg pirítjuk. Még melegen a félretett fokhagymás olajjal megkenjük. Megkenhetjük édes vagy sós krémekkel, pástétommal, vagy megszórjuk dióval, mákkal, magokkal majd föltekerjük. Végeit behajthatjuk, mint a töltött káposztánál. Egyszerre többet is készíthetünk, lefagyaszhatjuk, fóliába tekerve hűtőben tárolhatjuk.

Puliszka

Hozzávalók: 1 csésze, étkezési kukoricadara, 2-3 csésze víz, csipet só, 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj (oliva, napraforgó stb.)

Elkészítés: A vízbe beletesszük a sót, az olajat és a kukoridarát, elkeverjük. Feltesszük főni, és állandó kevergetés mellett a forrástól számítva 5-10 percig főzzük. Vigyázzunk nehogy lefröcsköljön.

Tálalhatunk hozzá olajban sült hagymát, tojáspörköltet, salátát stb. Önállóan is fogyasztható kenyér helyett, de szaggathatunk belőle galuskákat is, és sütőben túróval, tejföllel, sóval megsüthetjük.

 

Palacsinták

Lsd. „Sütemények” résznél.

Főtt kásák

Lsd. „Főzött ételek” résznél

 

REGGELI ÉS UZSONNAKRÉMEK

Ízesített vaj vagy margarin

A vajba vagy a margarinba belekeverjük a pirított szezámmagot, apróra vágott petrezselyemzöldjét vagy a reszelt hagymát, fokhagymát. Fűszerezhetjük őrölt gyömbérrel, szerecsendióval, bazsalikommal, kurkumával, édes- és fűszerköménnyel, kaporral. Próbálkozzunk és próbáljunk fűszeres gyógynövényeket felhasználni erre a célra. Nagyon finomak.

Tahini (Szezámmagkrém)

Hozzávalók: 1 csésze szezámmag, fél csésze hidegen sajtolt olaj, 1 csipet tengeri só.

Elkészítés: A szezámmagot világosra pirítjuk, majd kávédarálón megőröljük. Az olajjal együtt kikeverjük. Kenyérre kenhető. Mártások, egyéb szendvicskrémek ízesítésére is kitűnő.

Uborkás túrókrém

Hozzávalók: 125 g sovány túró, 3 evőkanál aludtej vagy joghurt, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis reszelt fürtös uborka, 1 csipet fűszerpaprika, kevés apróra vágott kapor, csipetnyi só.

Elkészítés: A túrót a joghurttal vagy aludttejjel simára keverjük, és hozzáadjuk a többi alkotórészt is. Egy óráig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Fokhagyma vagy uborka helyett használhatunk reszelt retket (hónapos vagy fekete), tormát, metélőhagymát, vöröshagymát stb., ezáltal többféle túrókrémet készíthetünk. Összedolgozhatjuk margarinnal is, akkor hűtőben tovább is eláll és nem szikkad meg.

Száraz hüvelyesekből készült krémek

Hozzávalók: száraz bab, lencse, csicseriborsó, felesborsók, olaj, vaj, margarin, fűszerek.

Elkészítés: A kevés vízben megfőzött hüvelyest, pépesítsük, majd hidegen sajtolt olajjal, vajjal vagy margarinnal kikeverjük. Ízlés szerint fűszerezzük (reszelt vöröshagyma, fokhagyma, fűszerpaprika, köménymag, majoránna, petrezselyemzöldje, metélőhagyma stb.). A krémmel megkent kenyérre, csíráztatott magot tehetünk (lucerna, mustár, retek, vöröskáposzta, vöröshagyma, napraforgómag vagy vegyes). Tehetünk a tetejére, vagy ehetünk mellé leveles zöldségből, gumókból készített salátákat (fejes saláta, tépő saláta, madársaláta, mángold, rebarbaraszár, spárga, spenót, sóska, fejes-, vagy vöröskáposzta, karalábé, zeller, stb.).

Halava

Hozzávalók: 1 csésze gríz, fél csésze kókuszreszelék, 1,5 csésze víz, édesítőszer.

Elkészítés: A grízt és a kókuszreszeléket az édesítőszerrel a vízben megfőzzük. Hidegen vagy melegen fogyasztjuk. Ízesítésére használhatunk fahéjat, mákor, vagy bogyós gyümölcsből, cukor nélkül készült lekvárt. Kenyérre kenve nagyon finom. Önmagában is fogyasztható, édességként.

Vegyeszöldség-pástétom

Hozzávalók: 2 szál sárgarépa darabolva, 2 szál fehérrépa darabolva, 1 zeller darabolva, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 kávéskanál bazsalikom, 1 kávéskanál torma, 1 csomó petrezselyem apróra vágva, 3 csipet tengeri só, 10 dkg vaj vagy 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj.

Elkészítés: A zöldségeket puhára főzzük, majd pürésítjük. A vajjal vagy olajjal, sóval, bazsalikommal, tormával habosra keverjük. Petrezselyemzöldjével tálaljuk. Kenyérre, lepényre kenhető. Burgonya mellé bármikor fogyasztható.

 

EGYÉB REGGELI, UZSONNA ÉS VACSORAMEGOLDÁSOK

Rizs – vagy zabnyák - Gyomorégés esetére

Hozzávalók: 1/2 liter víz, 3 evőkanál rizs vagy zabpehely.

Elkészítés: A rizst vagy a zabpelyhet a vízben puhára főzzük, majd szitán átnyomjuk. Kevés sóval és fűszerrel ízesítjük (tengeri só, köménymag, ánizs, édesnemes paprika), majd kortyolgatva fogyasztandó.

Lenmagnyák - Gyomorégés esetére

Hozzávalók: ˝ liter víz, 15-20 g lenmag.

Elkészítés: A lenmagot a vízben 5 percig főzzük, majd néhány percig állni hagyjuk. Leszűrjük, majd pici sóval és fűszerekkel ízesítjük (A lenmag mellé ki kell próbálni pár fűszert, mire rájövünk mi kell nekünk. Óvakodjunk az erős fűszerektől: pl. fekete bors), kortyolgatva fogyasztjuk.

Hagymás palacsinta

Hozzávalók: palacsintatészta (1 csésze teljes kiőrlésű liszt, csipet só, 1 evőkanál olaj, fél tojás, víz, 1 teáskanál szódabikarbóna), karikára vágott nagy fej vöröshagyma, olaj a kisütéshez.

Elkészítés: Palacsintasütőbe pici olajon néhány hagymaszelet mindkét oldalát barnára pirítjuk, majd ráöntünk annyi tésztát, hogy a hagymát beborítsa. Mindkét oldalát sütjük. Önálló ételként, salátával vagy mártással kínáljuk.

Kukoricakrokett

Hozzávalók: a csésze kukoricadara, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 3 gerezd fokhagyma zúzva, borsikafű, petrezselyemzöldje apróra vágva, 2 szeletelt barna kenyér beáztatva, kinyomkodva, tengeri só, hidegen sajtolt olaj a kisütéshez.

Elkészítés: A kukoricadarát addig főzzük négyszeres mennyiségű vízben, amíg a kanál megáll benne. Amikor kihűl, hozzáadjuk a hagymát, borsikafüvet, petrezselyem zöldjét, fokhagymát, kenyeret, és jól összekeverjük. Kroketteket formálunk belőle, és bő, forró olajban kisütjük.

Ghí

Hozzávalók: min. 10 dkg friss vaj.

Elkészítés: A vajat kis lábaskába helyezzük. Nagyon lassú tűzön, vagy nagyobb fórróvizes lábasba téve, vízgőzön keresztül, felfőzzük. Addig kell főzni, amíg el nem párolog belőle a víztartalma és sűrű, édeskés íze nem lesz. Akkor levesszük a tűzről. A habot nyugodtan hagyjuk rajta. Öntsük ki a végleges tárolóedényébe. Hűtő nélkül is tárolható. Ha natúr kenyérrel fogyasztjuk, akkor nagyon vékonyan kenjük. A ghível megkent kenyérre tudunk szórni őrölt diót, mákot, mogyorót, reszelt zöldségeket, fűszerporokat (kurkuma, őrölt gyömbér, fokhagyma stb.).

Tofu rántotta

Hozzávalók: 1 csomag tofu, 1 fej nagyobb vöröshagyma, kevés olaj, kurkuma, fűszerpaprika vagy egyéb fűszerek.

Elkészítés: A tofut tökreszelőn lereszeljük. A hagymát pici olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a tofut és a kurkumát, egy csipet sót, és fedő alatt 5 percig pároljuk. Ha kész tálaljuk, a tetejét meghintjük fűszerpaprikával, salátával és kenyérrel kínáljuk.

 

EBÉD VAGY VACSORA

GŐZÖLT, PÁROLT ÉTELEK

Párolt zöldségek szójaszósszal

Hozzávalók: ˝ kígyóuborka, 1 cukkini, 1 zöld- és 1 pirospaprika, 1 fej nagyobb vöröshagyma, 1 szál fehér és 1 szál sárgarépa, 3 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál teljesőrlésű liszt, 2 evőkanál olaj.

Elkészítés: A zöldségeket keskeny, 2 cm hosszú csíkokra vágjuk, és az olajban megpirítjuk, kevés vízben pároljuk 5 percig, majd hozzáadjuk a szójaszószt és még 5 percig pároljuk, majd a liszttel behabarjuk. Gabonakásához tálaljuk.

Lecsó tofuval

Hozzávalók: 1 db nagy vöröshagyma. 2 db zöldpaprika, 4 db paradicsom, 1 csomag tofu, pici só és fehér bors.

Elkészítés: A zöldségeket karikára vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, majd az apró kockára vágott tofut hozzáadjuk és készre pároljuk. Kásákhoz tálaljuk.

 

FŐZÖTT ÉTELEK

Főtt burgonya

Hozzávaló: 2-4 közepes burgonya, só, víz, oliva-, kukoricaolaj

Elkészítés: A burgonyát lemossuk, héjában megfőzzük. Megpucoljuk, 6-8 részre vágjuk, sózzuk, olajat teszünk hozzá, összekeverjük. Erre a burgonyára tehetünk mákot, diót; teljes lisztben megforgatott, és kisütött vöröshagyma szeleteket. Bármilyen zöldséggel fogyasztható, húst ne, de szóját, babot, kenyeret fogyaszthatunk.

 

Főtt kásák

Hozzávalók: 2 csésze tisztított búza, zab, árpa, barna rizs, köles vagy hajdina, 2 csipet só, víz.

Elkészítés: A magot előző este beáztatjuk, Másnap, a vizet leöntjük, majd kétszeres mennyiségű vízben a sóval együtt fedő alatt lassú tűzön főzzük egy-másfél órán át. Akkor kész, ha a szemek szétnyílnak. Önállóan fűszerezve (fűszernövénnyel, olajos magvakkal), köretnek, vagy levesbetétnek is használjuk.

Hajdinakása

Hozzávalók: 1 evőkanál olaj, csipetnyi fehér bors, 1 fej vöröshagyma, csipetnyi szerecsendió, csipetnyi só, víz, petrezselyem, egy csésze hajdina, 1 kávéskanál pirospaprika.

Elkészítés: A hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket és felöntjük vízzel. Folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a hajdinát. A lángot kicsit erősebbre tesszük és még 1-2 percig pároljuk. Ezután hozzáadunk néhány csepp olajat és a szerecsendiót. Készre főzzük. Ha kész, fedő alatt állni hagyjuk néhány percig, majd tálalás előtt hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a petrezselymet.

Köleskása pirított hagymával

Hozzávalók: 1 csésze köles, 1 csipet tengeri só, 1 nagy fej vöröshagyma, szálasra vágva, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, édesnemes fűszerpaprika, víz.

Elkészítés: A kölest 4 csésze vízben puhára főzzük. A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk. A kész köleskását tányérba rakjuk, belekeverjük a fűszerpaprikát, tetejére a pirított hagymát tesszük.

 

Zöldséges köles egytál

Hozzávalók: 1 csésze köles tisztítva, megmosva, 1 szál sárgarépa hosszára vágva, 1 szál fehérrépa hosszára vágva, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 csipet tengeri só, 2 evőkanál petrezselyemzöldje, apróra vágva, víz.

Elkészítés: A kölest az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, majd ötszörös mennyiségű vízzel felöntjük. Puhára főzzük, majd fedő alatt állni hagyjuk pár percig. Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzöldjével.

Zabpehelykása

Hozzávalók: 2 csésze zabpehely, 2 csipet tengeri só, 3 evőkanál szezámmag, víz.

Elkészítés: A zabpelyhet háromszoros mennyiségű vízben 20-25 percig kevergetés mellett főzzük, majd mikor besűrűsödött, levesszül a tűzről, Fedő alatt tartjuk még néhány percig. Tálaláskor sózott, pirított szezámmaggal meghintjük. A kásához hozzáadhatunk szezámmag helyett pirított napraforgómagot, diót, mogyorót, mákot vagy kókuszreszeléket. Édesítőszerrel édesíthetjük.

Sáfrányos rizs

Hozzávalók: 1 csésze barnarizs tisztítva, megmosva, 1 vöröshagyma apróra vágva, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 mokkáskanál sáfrány, 2 csipet tengeri só, víz.

Elkészítés: A rizst és a hagymát olajon megpirítjuk, felöntjük 4 csésze vízzel. A sót és a sáfrányt beletesszük és fedő alatt, takaréklángon 40-45 perc alatt készre főzzük. Aprított petrezselyemmel és pirított szezámmaggal ízesíthetjük. Reggelire, ebédre és vacsorára is fogyasztható salátával, párolt zöldségekkel (vegyes mexikói, sárgarépa kocka, stb.).

Fűszeres rizs

Hozzávalók: 1 csésze barna rizs tisztítva, megmosva, 1 csipet só, fűszerek ízesítésre, víz.

Elkészítés: A rizst kétszeres mennyiségű, sós vízben feltesszük főzni, majd különböző fűszerekkel ízesítjük. (pl. borsikafű, kakukkfű, bazsalikom, oregano, borókabogyó, koriander, köménymag). A fűszereket kávédarálón megőröljük. Fogyasztható ebédre, vacsorára egyaránt salátával, olajban gyorsan megfutatott, de nyers zöldségekkel, párolt vagy gőzölt zöldségekkel.

Zöldséges rizs

Hozzávalók: 2 csésze barna rizs tisztítva, megmosva, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 szál sárgarépa karikára vágva, 1 szál fehérrépa karikára vágva, 1 db zeller apróra vágva, 1 nagyobb apróra vágott zöldpaprika, ˝ csésze zöldborsó, 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 2 csipet tengeri só és fehér őrölt bors.

Elkészítés: A hagymát az olajon megdinszteljük, rátesszük a rizst és kétszeres mennyiségű vizet öntünk hozzá. A félig megfőtt rizshez hozzáadjuk a felaprított zöldségeket. Megsózzuk és elfőzzük róla a vizet. Idénysalátával tálaljuk.

Rizses lencse

Hozzávalók: 1 csésze barna rizs tisztítva, megmosva, 1 csésze beáztatott lencse,1 fej vöröshagyma karikára vágva, 2-3 babérlevél, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 2 csipet tengeri só, víz.

Elkészítés: A rizst 2 csésze vízben feltesszük főni, enyhén sózzuk. A lencsét egy külön edényben 4 csésze vízben, a babérlevéllel együtt megfőzzük. Amikor a rizs már majdnem kész, a lencsével összekeverjük, és együtt készre főzzük. A hagymakarikát olajban megpirítjuk, és tálaláskor a tetejére rakjuk. Rizs helyett árpa és búza is használható.

Rizses zöldbab

Hozzávalók: 1 ˝ csésze barna rizs tisztítva, megmosva, 65 dkg friss zöldbab tisztítva, darabolva, ˝ csésze hidegen sajtolt olaj, 1 kávéskanál őrölt fekete bors, 1 kávéskanál őrölt édesnemes paprika, 2 csipet tengeri só, víz.

Elkészítés: A rizst az olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd 4 csésze vízzel felöntjük, felforraljuk, és 20 percig főzzük. A zöldbabot beletéve, takaréklángon, fedő alatt készre főzzük.

Töltött paprika

Hozzávalók: 1 csésze zabpehely, 1 csésze szójagranulátum (vagy darát csirkemell), 1 db nagyobb, durvára reszelt burgonya, 1 db nagy, apró kockára vágott vöröshagyma, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csokor apróra vágott petrezselyem, 1 kiskanál só, csipet fehér őrölt bors, 1 liter házi, cukor nélküli paradicsomlé, 6-8 zöldpaprika.

Elkészítés: A pelyhet, szójagranulátumot, burgonyát, hagymákat, petrezselymet és a fűszereket összekeverjük, majd 2 dl forró paradicsomlét adunk hozzá, és fél óráig állni hagyjuk, hogy összeérjen. Ha szükséges, lehet még paradicsomlét hozzáadni. A paprikákat megtöltjük a masszával, majd a paradicsomlében készre főzzük. Ezzel a masszával karalábé, vagy más zöldség is tölthető. Paradicsom helyett a töltött zöldséget vízben is főzhetjük, majd a főzővízből fokhagyma- vagy tormamártást készítünk, s ezzel öntjük le a töltött zöldséget.

Karfiolpörkölt

Hozzávalók: 1 db közepes karfiol, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 db közepes paradicsom, 2 db húsos zöldpaprika, 1 evőkanál pirospaprika, pici só, 4 közepes burgonya, 4 evőkanál olaj

Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát az olajban üvegesre sütjük, pirospaprikával megszórjuk és kevés vízzel felöntjük. A kis kockára vágott paradicsomot, zöldpaprikát, rózsáira bontott karfiolt és a negyedébe vágott burgonyát hozzáadjuk és puhára főzzük. Tejfölös habarással ízesítjük. Galuskát is főzhetünk hozzá.

 

LEVESEK

Zöldségleves

Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 2-3 póréhagyma, 1 fej zeller, 1-2 szál fehérrépa, 3-4 burgonya, 2-3 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, rozmaring, majoránna (vagy amit ön beletenne) víz.

Elkészítés: Az összedarabolt zöldségeket lassú tűzön puhára főzzük, majd áttörjük. A leves akkor jó, ha sűrű, pürészerű. (A zöldségeket turmixolhatjuk is, és fokozatosan hozzá adjuk a levet.) Fogyaszthatjuk kenyérrel.

Káposztaleves kölessel

Hozzávalók: 1 csésze köles tisztítva, megmosva, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 csésze fehér káposzta apróra vágva, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 csipet bors, 2 csipet tengeri só, víz.

Elkészítés: A zöldségeket az olajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk és felengedjük vízzel. Beletesszük a kölest és lefedve, kis lángon készre főzzük.

Orosz céklaleves (másképp)

Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, vagy 30 dkg előre beáztatott szójakocka (eredetileg 50 dkg marhaszegy kellene hozzá), 1-2 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 zellergumó, 4 közepes cékla, 1 evőkanál paradicsompüré (vagy 2 paradicsom), 1 evőkanál citromlé, (édesítő, ha szükséges), 35 dkg káposzta, 2 burgonya, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, 3 evőkanál vaj, 2 evőkanál olaj.

Elkészítés: A csirkemellet vagy szójakockát tegyük fel főni sóval és borssal. A vöröshagymát, répát, gyökeret és zellert vágjuk csíkokra, pároljuk meg bő vajban. A meghámozott céklát vágjuk csíkokra, spricceljük be citromlével, és az olajon pároljuk puhára, adjuk hozzá az édesítőt (ha kell), és a paradicsompürét, vagy paradicsomot. A káposztát metéljük laskára, a burgonyát kockára és tegyük a húslébe főni. Adjuk hozzá a céklás és répás egyveleget, majd főzzük együtt még negyedóráig. Ízesítsük fokhagymával és sok petrezselyemzölddel. Tálaláskor kínáljunk hozzá tejfölt.

Rizsleves zöldséggel

Hozzávalók: fél csésze barnarizs tisztítva, megmosva, 2 csésze vegyes zöldség aprítva (pl. sárgarépa, karalábé, hagyma, káposzta, fehérrépa, stb.), 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 kávéskanál kakukkfű (ízlés szerint lehet más fűszer is), 3 csipet tengeri só, víz.

Elkészítés: Az olajon rövid ideig pirítjuk a rizst, felengedjük egy liternyi vízzel, sózzuk, húsz percig főzzük. Beletesszük a zöldséget, együtt puhára főzzük. Kakukkfűvel ízesítjük.

Bableves búzával

Hozzávalók: 1 csésze fehér- vagy tarkabab tisztítva, megmosva, 3-3 szál sárga- és fehérrépa hosszára vágva, 1 nagy zeller apróra vágva, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 4 gerezd fokhagyma (2 egészben és 2 zúzva), 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 2 csipet tengeri só, főtt búza betétnek.

Elkészítés: A babot egy éjszakára beáztatjuk, reggel feltesszük főni. Amikor puhulni kezd, hozzáadjuk a zöldségeket, a hagymát. Az olajból és a lisztből rántást készítünk, beletesszük a zúzott fokhagymát, és a levesbe öntjük. Együtt felforraljuk. Tálalás előtt beletesszük a főtt búzát. Búza nélkül is jó. Kenyér adható mellé.

Bableves árpával

Hozzávalók: 1 csésze árpa tisztítva, megmosva, 1 csésze beáztatott bab, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 szál hosszára vágott paszternák, 1 szál hosszára vágott fehérrépa, 1 szál hosszára vágott sárgarépa, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csipet só, ízlés szerint fűszerpaprika, víz. (Egyéb fűszer is adható, de soha legyen túl fűszeres.)

Elkészítés: Négy csésze vízben a hozzávalókat készre főzzük. A fűszerpaprikát utólag adjuk hozzá, amikor már egy kicsit kihűlt.

Zabdaraleves

Hozzávalók: csésze zabdara, 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 csomó petrezselyem zöldje apróra vágva, 1 csipet tengeri só, 1 literforró víz, köménymag, petrezselyemzöldje.

Elkészítés: Az olajon a darát néhány percig pirítjuk, egy liter forró vízzel felöntjük. A sót hozzáadjuk, lassú tűzön készre főzzük. Köménymaggal ízesíthetjük. Tálaláskor petrezselyemzölddel megszórjuk.

Zöldségleves árpagyönggyel

Hozzávalók: 1 szál sárga- és fehérrépa, zeller gumó karikára vágva, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 zöldpaprika, 1 csomó petrezselyemzöldje apróra vágva, 1 csésze árpagyöngy, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 csipet tengeri só, víz.

Elkészítés: A zöldségeket az olajon megdinszteljük, majd felengedjük vízzel. Ízlés szerint sózzuk, majd hozzáadjuk az árpagyöngyöt, és készre főzzük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzöldét szórunk rá.

Árpapehelyleves

Hozzávalók: 1 ˝ csésze árpapehely, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 1 kávéskanál őrölt köménymag, 1 csomó petrezselyemzöld apróra vágva, 2 kanál joghurt, 2 csipet tengeri só, víz.

Elkészítés: Az árpapelyhet olajban megpirítjuk, liszttel meghintjük, és forró vízzel felengedjük, és készre főzzük. Tálaláskor petrezselyemzöldjével és joghurttal ízesítjük.

Rántott leves búzadarával

Hozzávalók: 1 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 evőkanál korpás búzadara, 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 kávéskanál köménymag, ˝ kávéskanál őrölt pirospaprika, 1 csomó petrezselyemzöldje vagy kapor apróra vágva, 2 csipet tengeri só, 1 pohár joghurt, víz.

Elkészítés: Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, beletesszük a köménymagot, sózzuk és 1 liter vízzel, felengedjük, öt percig forraljuk. A búzadarát folytonos keverés mellett beleszórjuk és további 5-6 percig főzzük. Tálalás előtt adjuk hozzá a pirospaprikát, joghurtot és a vágott petrezselyem zöldjét vagy a kaprot.

 

LEVESBETÉTEK

Tökmagos gombóc(leves)

Hozzávalók: 4 evőkanál zölségleves (főzzünk, mert több lé is kell), 1 púpozott evőkanál őrölt tökmag, Ą hagyma, ˝ szelet teljes kiőrlésű, élesztő nélküli kenyér, 1 teáskanál olaj, 1 tojássárgája, 1-1 csipet frissen reszelt szerecsendió, majoranna és tárkony, tengeri só, fél liter zöldségleves, 1 teáskanál összevágott snidling.

Elkészítés: A 4 evőkanál zöldséglevest egy kis fazékban felforraljuk, az őrölt tökmagot hozzáadjuk és alacsony hőfokon pároljuk. A hagymát és a korpás kenyeret apró kockákra vágjuk, olajban megpirítjuk és a tökmag masszához adjuk. Az egészet addig keverjük, amíg el nem válik a fazék aljáról. A lehűlt tésztába belekeverjük a tojássárgáját és a fűszereket. A zöldséglevest felforraljuk és a tésztából egy vizes teáskanállal gombócokat szaggatunk, a lébe tesszük és kb. 15 percig főzzük. Végül a levest snidlinggel szórjuk meg.

 

SÜTÖTT ÉTELEK

Rakott hajdina

Hozzávalók: 2 ˝ csésze hajdina tisztítva, megmosva, 1 kg karfiol rózsáira szedve, megmosva, 2 fej vöröshagyma apróra vágva, 6 evőkanál hidegen sajtolt olaj (4 a hagymához, 2 a hajdinához), 1 csomó petrezselyemzöldje apróra vágva, 3 csipet tengeri só, 1 pohár joghurt, víz.

Elkészítés: A hajdinát olajon pár percig pirítjuk, majd három csésze enyhén sós vízzel felöntjük, és lefedve 30 perc alatt puhára főzzük. A karfiolt lobogó, forró vízben pár percig forraljuk, majd kiszedjük és lecsepegtetjük. A hagymát az olajon megpirítjuk, sózzuk, majd megszórjuk petrezselyem zöldjével. Tűzálló tálba lerakjuk: alsó rétege a hajdina legyen, a tetejére a karfiol kerüljön. Egy pohár joghurttal meglocsoljuk és sütőbe téve megsütjük.

Búzával rakott zöldségek

Hozzávalók: 2 csésze főtt búza, Ą kg sárgarépa, durvára reszelve, Ą kg durvára reszelt fehérrépa, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 2 csomó vegyes zöldlevél apróra vágva (sárgarépa, zeller, petrezselyem), 1 kávéskanál őrölt bors, 4 evőkanál szezámmag, 2 pohár joghurt, 3 csipet tengeri só.

Elkészítés: A zöldségeket olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a szezámmagot és a zöld leveleket, rövid ideig pároljuk. Tűzálló tálban rétegezzük: legalul a búza, majd a zöldségek, joghurt, majd ismét búza és a többi, a tetejére is búza és joghurt kerüljön. Nyers szezámmaggal megszórjuk. Közepes hőmérsékletű sütőben 35-40 percig sütjük. Répák helyett más zöldség is használható.

Köles zöldséges rakottas/brokkolis

Hozzávalók: 1 csésze köles, 1 csipet tengeri só, 30 dkg brokkoli, 1 pohár joghurt, 2 gerezd fokhagyma zúzva, 10 dkg szezámmag.

Elkészítés: A kölest a sóval együtt 4 csésze vízben puhára főzzük. A brokkolit is megfőzzük. A joghurtban elkeverjük a fokhagymát. Egy tűzálló tálba terítjük a kölest, rátesszük a lecsepegtetett brokkolit, meglocsoljuk a fokhagymás joghurttal, és a tetejét megszórjuk szezámmaggal. Közepes hőmérsékleten 20 percig sütjük. A változatosság kedvéért, köles helyett használhatunk főtt rizst, búzát, árpát, brokkoli helyett kelkáposztát, karfiolt, tököt vagy más zöldséget.

Padlizsán muszaka

Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 6 evőkanál olívaolaj, ˝ kg darált csirkemell, ˝ kg paradicsom, kakukkfű, rozmaring, zsályalevél, csipet só és őrölt fehér bors, 2 dl joghurt

Elkészítés: A vékony szeletekre vágott padlizsánt besózva fél óráig állni hagyjuk. A felaprított hagymákat 2 evőkanál olajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk a fűszerezett húst és enyhén megpirítjuk. A maradék olajban a padlizsánszeleteket mindkét oldalán megsütjük. Kiolajozott sütőbe fektetjük a felét és a húst rászórjuk egyenletesen. A meghámozott és felszeletelt paradicsomot a padlizsán másik felével a húsra rakjuk, joghurttal leöntjük és előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A vegetáriánusok és a diétások a hús helyett szójagranulátum és gabonapelyhek keverékét használhatják.

 

Hagymás bab

Hozzávalók: 15 dkg apró hagyma, 25 dkg előfőzött óriásbab, 2 gerezd fokhagyma 2-3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, só, bors (esetleg saját ízlés szerint egyéb fűszer), Cayenna bors, 1 mokkáskanál oregano.

Elkészítés: A hagymákat megpucoljuk, alufóliában egymásmellé tesszük és sütőben megsütjük.

A felforrósított olajon a szétzúzott fokhagymát gyorsan megforgatjuk, beletesszük a babot. A tűzről levesszük. A megsült hagymácskákkal összerakjuk. Önálló ételként fogyaszthatjuk. De rakhatjuk pizzára is. Berakhatjuk tűzálló tálba, tejföllel leöntve még piríthatjuk 10-15 percig, főételként esszük salátával.

Pizza tészta

Hozzávalók: 13 dkg teljes kiőrlésű liszt, 8 dkg vaj, 2 evőkanál víz, só

Elkészítés: Gyúrjuk össze a hozzávalókat, takarjuk le és tegyük hideg helyre pihenni. Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát, osszuk négyfelé. Megsüthetjük üresen, tepsiben, vagy rakhatunk rá babot, zöldséges masszát és tetejére tejfölt s így süssük meg. Az üresen megsütött pizzát lefagyaszthatjuk. Bármikor elővehetjük és feltéttel ellátva újrasüthetjük.

Pizza tészta másként

Hozzávalók: 1 csésze teljes kiőrlésű liszt, fél teáskanál só, megfelelő víz, hogy félkeménységű tésztát kapjunk, 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj, vagy 1 evőkanál vaj, ˝ teáskanál szódabikarbóna.

Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, simára kidolgozzuk 1 nagy lapot nyújtunk belőle. Feltéttel ellátjuk, tejfölt rakunk a tetejére, kisütjük.

 

SÜTEMÉNYEK, NASSOK, „ÉDESSÉGEK”

Halava

Lásd „Reggeli és uzsannakrémek” fejezetben.

Magos palacsinta

Hozzávalók: 1 csésze nyers aprított tökmag, 1-2 evőkanál egész ánizsmag, 2 evőkanál egész lenmag, Ą csésze teljes kiőrlésű zabliszt, 1 csésze forró víz, 1 evőkanál olaj, Ą teáskanál só, Ą csésze hideg víz.

Elkészítés: Egy tálban keverjük össze a tök-, ánizs- és a lenmagot a liszttel. A keverékből ˝ csészényit őröljünk meg (kávéőrlőn). Az őrleményhez adjuk hozzá a forró vizet és az olajat, majd a megmaradt magvakat. Keverjük össze. Kóstoljuk meg a tésztát és adjuk hozzá a sót, ha szükséges. Hagyjuk a tésztát 10 percig állni, hogy felszívja a vizet. Rakjuk be a hűtőbe egy éjszakára. Ha nagyon sűrű, adjuk hozzá a hideg vizet. Kiolajozott palacsintasütőben másnap kisütjük. Reggelire is fogyasztható.

Szezám palacsinta

Hozzávalók: ˝ csésze szezámliszt, ˝ csésze darált dió, ˝ csésze teljes kiőrlésű liszt, 2 evőkanál egész szezámmag, Ą teáskanál só, 2/3 csésze forró víz, 1 evőkanál olaj, 1 csésze forrásban lévő víz, 1 teáskanál szódabikarbóna.

Elkészítés: Egy edényben keverjük össze a szezámlisztet, a diót, a szezámmagot, a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a forró vizet és az olajat. Adjuk hozzá a szódabikarbónát a forrásban lévő vízhez és kevergessük, hogy feloldódjon. Öntsük ezt a keveréket a tésztába (habzani fog). Rögtön kanalazzuk a tésztát a palacsintasütőbe.

Sima palacsinta

Hozzávalók: 1 csésze teljes kiőrlésű liszt (és zabliszt keveréke), csipet só, ˝ tojás, 1 evőkanál hidegen sajtolt olíva vagy napraforgó olaj, 1-2 dl tej vagy szódavíz, kisütéshez olaj.

Elkészítés: A tojás felbontjuk, felverjük és ketté osztjuk. A lisztet, sót összekeverjük, beletesszük a fél tojást. Folytonos összedolgozás közben felengedjük a tejjel és csomómentesre kidolgozzuk. Állni hagyjuk, és ha túl sűrű, még hígítjuk. A palacsintákat kisütjük. Bármit tehetünk rá, amit szabad. Magokat, édesítővel készített krémeket, sárgarépa-, paszternák pürét.

Ropogós répa

Hozzávalók: 4-6 zsenge tavaszi, vagy 3 nagyobb sárgarépa, 2-3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, bő olaj a kisütéshez.

Elkészítés: A zsenge sárgarépákat megsúroljuk, kettévágjuk. A nagyobb sárgarépákat lemossuk, majd lehámozzuk, és négyrét félbevágjuk majd nyolcrészt szeleteljük. Szép hosszú darabokra. Megforgatjuk a lisztben és a sárgarépákat ellepő, bő, forró olajban barnás színűre kisütjük. Magában fogyasztható, de készíthetünk hozzá mártogatóst is.

 

MÁRTÁSOK, ÖNTETEK

Fokhagyma-, kapor- vagy tormamártás

Hozzávalók: 2 evőkanál olaj vagy libazsír, 4 evőkanál teljes őrlésű liszt, csipet só, 1 közepes szál reszelt torma vagy 6 gerezd zúzott fokhagyma, vagy 1 csokor apróra vágott kapor

Elkészítés: A lisztből és az olajból világos rántást készítünk, felengedjük kevés vízzel vagy megmaradt zöldséglevessel, hozzáadjuk a reszelt tormát vagy a zúzott fokhagymát, vagy a kaprot és néhány percig főzzük. Ízlés szerint adhatunk hozzá joghurtot vagy tejfölt, de tojássárgáját is keverhetünk a tejtermékekbe. Ha több vízzel engedjük fel, akkor leves gyanánt tálalhatjuk. Betétként apró kockára vágott és pirított élesztő nélküli kenyeret kínálhatunk.

Mártogatós

1. Snidlinget vágjunk apróra, keverjük el joghurttal, sóval, borssal ízesítjük, behűtve tálaljuk.

2. Frissen készített majonézt keverjünk el egy kanál paradicsompürével. Hűtsük be.

3. Az apróra zúzott fokhagymát sózzuk meg és dolgozzuk jól össze joghurttal. Hűtsük le.

 

SALÁTÁK

A salátákból olyan sok fajta van és olyan sok féleképpen készíthetüjük őket, hogy azokra most nem térek ki.

 

Mindenkinek kellemes gyógyulást kívánok, megfelelő testi és ezzel együtt lelki erősödést!

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hegrita@mailbox.hu

(B.RITA, 2013.05.26 03:53)

FANTASZTIKUS AZ OLDALAD!!! - SOK ÚJ INFORMÁCIÓHOZ JUTOTTAM! - KÖSZÖNÖM. B.RITA
www.asztro-ezo-med.hu